X88 Max+ TV box teszt – 4K 120 FPS sima

X88 Max+

Az X88 Max+ TV box azzal büszkélkedik, hogy képes 4K 60 FPS videókat is lejátszani, és a H.265 tömörítés sem probléma számára. Leteszteltük, igazat mond-e a sajtóanyag és hogy a Rockhip 3328-as processzor, a 4 GB RAM és a 64 GB ROM elég-e a nagyformátumú videók megnézéséhez. A 16.500 Ft-os ár nem tűnik rossznak, főleg úgy, hogy lengyel raktárból ékezik, így a többletköltségeket is elfelejthetjük.

A X88 Max+ TV box kicsomagolása

TV boxot jellemzően azért veszünk, mert vagy nem akarjuk lecserélni a lapos buta TV-nket, vagy az új, de elavult és belassult okos televízió rendszerét idegesítőnek találjuk, de nincs szándékunkban két kilót kipengetni egy újra. Az sem mellékes, hogy egy ilyen kiegészítőt bármikor kikukázhatunk, ha valamiért már nem felelne meg.

Nagyjából ez a lényege az X88 Max+-nak is, a kiteljesedéséhez a dobozban lévő egyéb cuccok nyújtanak segítséget. A kötelező leírást, a HDMI kábelt, a távirányítót senkinek nem kell bemutatnom, nagyjából mindenhol ezek az alap kellékek. A TV boxot vásárlók fétise a portok száma, azt nézegeti mindenki, hogy miből mennyit találunk a doboz oldalán.

Ebből a szempontból az X88 Max+ eléggé vegyes képet mutat, 1 db Type-C, 1 db USB 2.0, 1 db USB 3.0 port, egy SPDIF optikai csatoló házi mozihoz, 1 db HDMI kimenet és micro SD bemenet és egy 100 Megabites LAN a jutalmunk. Megpróbáltam értelmezni a repertoárt, de hamar olyan érzésem támadt, hogy a sok csatolót mind elcseréltem volna egy csomó USB 3.0-ra. A Type-C persze sok mindenre lehetőséget ad, nemrég teszteltük a Tutuo adaptert, ami pont ilyesmire jó, de inkább örültem volna az előbb említett portoknak.

Arra viszont nincs mentség, hogy az ethernet adapter csak 100 Megabites, hiszen ez egy 200 Ft-os alkatrész, szóval nem értem miért nem integráltak bele a dobozba egy gigásat. Próbáljatok meg egy 40 GB-os BD Remux filmet áterőszakolni rajta és lesz nagy sírás-rívás. Szerencsére az agykiolvasztó világító LED-eket száműzték, helyette egy kellemesen halvány órát és egy diszkrét, működést jelző lámpácskát kapunk.

A X88 Max+ TV box tesztje

Mivel otthon nem használok NAS-t, kézi erővel – értsd merevlemez és pendrive – vittem át a tesztfájlokat az eszközre. Először persze felvérteztem a szokásos applikációkkal, Kodi 18.0 – amit le kell töltenünk a Google Play-ből -, illetve a Netflix/HBO GO/Horizon GO szentháromságot, amit manapság mindenki használ.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a legújabb Android 9 fut a hardveren, pedig jobban örültem volna az Android TV-nek, amit direkt ilyen hardverekre optimalizáltak. A 4 GB RAM, a 64 GB ROM és a Rockchip RK3328 papíron jól hangzik, de ez a processzor nem egy mai darab, és ez érződik is a rendszer nem kifejezetten gördülékeny működésén.

Pont ezért jó az Android TV, mert azt a végtelenségig optimalizálták,telerakták fontos funckiókkal, ezzel szemben az X88 Max+on futó rendszer egy stock Android, egy kellemesen használható bőrrel. Mindent könnyen megtaláltam, ott vannak a dolgok ahol egyébként is keressük, szóval egyáltalán nem idegesítő a mindennapokban. Persze a távirányító egy picit lassúcska, de egyből dugtam is rá az egeret és a billentyűzetet, így ezt viszonylag ritkán használtam. Itt jött ki az, hogy jobb lett volna a 3 vagy a 4 USB port, de hát mindent nem lehet.

Azt gondolom, hogy sokan nem arra használják a TV boxokat, amire alapvetően kellene. Vagyis YT videók, netezés, filmek végignézése és persze a szokásos, egyszerű applikációk, de semmiképpen nem a játékok. Nem kell aggódnia senkinek, ezzel a ványadék Mali-T 450-es GPU chippel szinte lehetetlen a gaming, kivéve, ha szereted a képregényeket.

A duális ac WiFi-nek köszönhetően a netezés gördülékeny, de a filmnézéshez kevés a 100 Mbit/s, így a 64 GB-os pendrive-omról toltam fel a tesztpakkot. Sajnos a 2 TB-os vinyómat nem kezelte le, gondolom a GPT partíciót nem vette be a gyomra. Ajánlom a Filemanager+ alkalmazást, ott tudunk FTP szervert létrehozni és így lehúzhatjuk az adatokat az X88 Max+ TV boxról, ha valamiért a visszafele irányt is használni szeretnénk.

A tesztfájlok közül mindent lejátszott, leszámítva a 10 bites színmélységgel rendelkező 1080p MKV fájlokat, amik azért szaggattak. Máig nem értem, hogy a 4K 120 FPS fájlt hogy kezelte le, és a H.265 HEVC kódolás sem okozott neki gondot, vagyis tényleg jól optimalizálták a hardvert filmlejátszásra. Még a 45 GB-os “The Predator” sem akasztotta meg, pedig azért ez már elég bika, és nemcsak méretre.

Összegzés

Az X88 Max+ nem egy rossz TV box, de van néhány bosszantó hibája. Kevés az USB portja, nem Android TV fut rajta és az ethernet portja is csak 100 Mbites. Cserébe mindent lejátszott a nagyon ritka kivételektől eltekintve, duális ac WiFi-je van, gyakorlatilag az összes alkalmazást – Netflix/HBO GO/Horizon GO – kezeli, friss KODI-t telepíthetünk rá, szóval mondhatjuk, hogy remekül kompenzál a végjátékban, és 7/10-re menti saját értékelését. A AYTSNCDP kuponkóddal elérhető 16.500 forintos ár és az EU raktár is nagyban rásegít erre. Ettől még a MECOOL 8S egy jobb eszköz, aki pedig mini PC-zni szeret, az mozduljon rá az Alfawise T1-re.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány