Vkworld Stone V3 Plus – Az elpusztíthatatlan kődarab

Már én is kezdem unni, mennyi mindenre ráaggatom mostanában az elpusztíthatatlan jelzőt, de ahogy ránézek erre a telefonra, egyszerűen nem jut más az eszembe. Lehet, hogy nem okos, de verekedni nagyon jól lehet vele, tiszta Nokia 3310.

A Vkworld Stone V3 Plus egy kicsit az előző évtizedet idézi fel, ránézésre egy tipikus “buta” telefonnak néz ki. Ez így is van, de tartogat azért váratlan meglepetéseket. De miért is írok egy “elavult technológiás” telefonról? Mert megláttam benne a fantáziát, csomó élethelyzetet el tudok képzelni, ahol hasznosnak bizonyulhat.

Kezdjük azzal, hogy még mindig sokan vannak, akiknek nem jönnek be az érintőkijelzős, “túl okos” telefonok, mert hamar lemerülnek, nehezebb őket kezelni, túl nagyok és “bármitől” képesek ripityára törni. A Vkworld elsősorban nekik készítette a készüléket, ez egy teljesen “hagyományosan” működő telefon kicsit modernizálva.

Másik oldalról nézve egy tökéletes második készülék. Olcsó, nem kell félteni, sokáig kihúzza az akksi, remek pótlék, ha több napos kirándulásokra megyünk, extrém sportokat űzünk, komolyabb fizikai munkát végzünk vagy éppen fesztiválozunk. Nem számít neki, ha koncerten leejtem, leöntöm sörrel és még össze is ugrálom, utána ugyanúgy fel tudom hívni az elhagyott havert, hogy hol vagyok. De akár olajos kézzel is tapicskolhatom, dobálhatom a porba, vagy nekivághatom a köveknek sziklamászás közben, nem fogja zavartatni magát. A többit a fantáziátokra bízom, szerintem a legtöbb háztartásban lenne mire használni.

Na de lássuk, mit is nyújt a kicsike az érte adott 7500 forintért cserébe.

Kezdjük azzal, hogy az IP54 minősítés alapján ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek minden irányból, a csatlakozók is gumi borításúak. Ezen kívül jól bírja a leejtéseket és a karcolásokat. Tűri továbbá a fagyot! Igen, a gyártó szerint ezzel tudunk segítséget hívni a Mount Everestre (de azért ne próbáljátok ki).

A viszonylag ronda külső antennájának hála ott is lesz térerő, ahol az ájfónnal esélyünk sincs. Ez bizonyos helyzetekben akár életmentő is lehet. A 4000 mAh-s akksiját az okos testvérei is megirigyelhetik, és mivel a jelentéktelen hardver gyakorlatilag nem fogyaszt áramot, egy hónapig is vígan elvan egy töltéssel. Ráadásul csinálhatunk belőle power bankot! Bizony, van rajta egy plusz (normál méretű) USB port, amibe bedughatjuk éhes okos eszközeinket, így egy több napos kirándulás alkalmával megmentheti a helyzetet.

Van még erős fényű LED lámpa és fülhallgató nélkül is működő FM rádió a teljes nosztalgia érdekében. Két normál méretű SIM-et fogad be, van hely továbbá micro SD kártyának is, így nagyon sok mp3 számot bömböltethetünk a hangos hangszórón.

Mit nem tud? Nem lehet vele internetezni, Hearthstone-ozni, nem szól, ha rád írtak Facebookon, nem lehet szelfizni, sem e-mailt írni, de ha választanod kell, hogy vagy semmi, vagy ez, akkor szerintem inkább ez. Ugyanis a legtöbb embernél szerintem akkor fog előkerülni a ketyere, amikor az okostelefonját nem tudja, vagy nem akarja használni.

A hardver így 2016-ban a nevetséges szinten van: okosórából kiszerelt MTK6261 processzor 32 mega(!) RAM-mal és 32 mega ROM-mal, de ez legalább memóriakártyával bővíthető. Mindez a 2,4 colos, keményen 240×320 pixel felbontású kijelzőt hajtja, amin mondanom sem kell, hogy nem az Android integet, hanem a klasszikus 3×3-as menürendszer. De legalább végre nem kell a B20 támogatás miatt aggódnunk, ugyanis GSM hálózatokon kívül minden mást ignorál. Ezen jót röhögünk, de egyértelmű, hogy ehhez a tudáshoz nincs ennél többre szükség.

Kicsit vicces, hogy egy ilyen időgéppel próbálkoznak a mai világban, de én értékelem az ötletet, nagyon sok helyzetben tudnám remekül használni. A maga 7500 forintos árával alig drágább, mint egy komolyabb power bank, ráadásul ki is váltja azt. Ennyi pénzért por-, víz-, ütés- és fagyálló, egy hónapig húzza az akksi. Mondanám, hogy a nagyinak is jó karácsonyi ajándék lesz, de ez megköveteli tőle a nyelvtudást, ugyanis magyarul sajnos nem tud a készülék. De fizikai munkásoknak műszakban, sportolóknak, túrázóknak, fesztiválozó fiataloknak tökéletes második készülék.

Ui.: A belsős madarak azt csiripelik, hogy Jackal már teljes gőzzel teszteli a nagytesóját, úgyhogy a napokban érkezni fog róla is egy cikk.

Itt megvásárolható >>