Vettem egy robotporszívót, azóta boldogabb ember vagyok

Rendhagyó cikk ez a mostani, ugyanis a 24.hu Tech rovatának vezetőjét, Birkás Pétert sikerült meggyőznünk a robotporszívók hasznosságáról, így be is szerzett a segítségünkkel egy Xiaowa Plus E35-öt. Természetesen ahogy egy újságíróhoz illik, megosztotta a világgal a tapasztalatait, aminek egy részét mi is leközöljük nektek.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A robotporszívók sokak fantáziáját megmozgatják, hiszen egy ilyen gép rengeteg vesződséget képes levenni a vállunkról. A gond az, hogy a márkásabb típusok ára akár a negyedmilliót is eléri, míg a kínai masinákkal kapcsolatban sokan bizalmatlanok. Én az utóbbi megoldást választottam, és állítom, hogy a Xiaowa Plus E35-re költött pénz az elmúlt évek egyik legjobb befektetésének bizonyult.

A robotporszívó beszerzésének elsődleges oka: Oberon – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Mielőtt rátérnék a gép tulajdonságainak ecsetelésére, gyorsan vegyük át, hogy miért is akartam robotporszívót. Van egy macskám, aki önhibáján kívül rendszeresen hullatja a szőrét, ami engem, a közepesen erős rendmániával megáldott embert meglehetősen zavar – mármint amikor a szőrrel megbolondított porcicák szerteszaladnak minden ajtónyitáskor.

A macsek ráadásul rendre kikaparja az almot, és a száraztápot is szétszórja, a saját magam okozta koszról nem is beszélve. A rendmániám az ilyesmit nehezen viseli, így korábban hetente többször ragadtam hagyományos porszívót, sokszor még akkor is, ha este tizenegykor estem haza.

Korábban már teszteltem robotporszívót, tisztában vagyok vele, hogy nagytakarításra nem alkalmas, ugyanakkor a fentebbi anomáliák eltüntetésére bőven megfelel, így amikor megjelentettük a legjobb kínai robotporszívókról készített összeállításunkat, eldöntöttem, hogy végre én is beszerzek egy sajátot. A rendelésben segített a RendeljKínait csapata, és direkt egy olyan modellre esett a választás, amiről még nem írtunk, hogy cikk formájában is legyen értelme a tapasztalataim megörökítésének.

Xiaowa Plus E35 robotporszívó

A Xiaowa Plus E35 a sokak által ismert kínai Xiaomi harmadik generációs robotporszívója, de nem olyan drága modell, mint az általunk korábban már bemutatott Xiaomi Roborock S50 – miközben szinte mindent tud, amit a nagytestvére. Gyorsan vegyük is sorra, hogy mire képes a készülék, amit jelenleg 399 dollárért, azaz 120 000 Ft környékén lehet beszerezni.

A dokkolót persze közvetlenül a fal mellé érdemes tenni, mi a kép kedvéért húztuk középre – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A legfontosabb funkciók:

 • lézeres térképkészítés
 • tárgyelkerülés és finom érintés
 • szívóerő kiválasztása négy fokozatban: csendes, normál, erős, maximum
 • leesés elleni védelem
 • automatikus dokkolás
 • felmosás
 • időzítés
 • Do Not Disturb lehetőség (beállítható, mikor ne induljon újra a robot)
 • virtuális távirányító
 • valós idejű eszközinformáció
 • karbantartási információk, szűrőcsere riasztás

Mindez papíron nagyon jól hangzik, de kínai termék esetén persze még ma is felmerül a kérdés, hogy a gép valóban képes-e minderre, és ha igen, akkor milyen minőségben. Jelentem, a Xiaowa Plus E35 egy tétel kivételével abszolút megállja a helyét: egyedül felmosni nem tud rendesen, ami engem speciel nem is zavart, hiszen soha nem is terveztem, hogy ilyesmire használjam a robotporszívómat.

Ez a gép nem viccel

A gép takaros kis csomagban érkezik, és a kötelező elemek mellett (maga a robot, dokkoló, por- és víztartály) olyan bónuszokat is kapunk, mint egy extra szűrő, egy kefetisztító fésű, és egy pót „felmosórongy”, amit a vizes blokk aljára lehet felcsatolni, ha mégis használnánk a felmosás funkciót.

Az összeszerelés nem atomfizika: a dokkoló két részből áll, ezeket össze kell pattintani, rádugni egy konnektorra, a robotba pedig be kell helyezni a portartályt, és nagyjából meg is vagyunk. Ezt követően le kell tölteni a Mi Home alkalmazást, az applikációban megjelenő lépéseket követve wifin keresztül összekötni a telefont a robotporszívóval, és már indulhat is az első takarítás.

Curtis munka közben, a fenekével felénk – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A Xiaowa Plus E35 összesen 13 szenzorral lett felszerelve (köztük infrával és dupla giroszkóppal), ami meglepően biztonságos és precíz navigálást eredményez. A robotporszívó egyrészt nem tud leesni lépcsőkről, mert időben érzékeli a szintváltozást, másrészt akár két centi magas akadályokon is képes magától átmászni, tehát a nagyobb küszöbök sem jelentenek számára akadályt.

Ami ennél fontosabb, hogy akkurátusan feltérképezi a lakást,

az információt pedig tárolja, és minden egyes alkalommal alaposan végigjárja az otthonunkat. A robot emlékszik a tisztítandó terület alaprajzára, nem véletlenszerűen kóricál, hanem pontosan tudja, hogy merre kell kitakarítania (ráadásul mindig két kört megy), mielőtt automatikusan visszatérne a helyére.

A rengeteg érzékelő ugyanakkor nem csak abban segít, hogy a porszívó tudja, merre kell dolgoznia, de ezeknek köszönhetően a gép képes felismerni a tárgyakat, sőt a masina az elején található rugós ütköző segítségével finom mozdulatokkal azt is fel tudja mérni, hogy az útjába kerülő tárgy az fal-e, vagy valami olyasmi (mondjuk egy szék, vagy egy doboz), ami körbejárható. Ha az utóbbi esetről van szó, akkor a gépünk nem megfordul, hanem szépen kikerüli az adott akadályt és mögötte is folytatja a dolgát.

Összesen két kefe gondoskodik arról, hogy semmi ne maradjon a padlón és a szőnyegen – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

És ez még nem minden, a Xiaowa Plus E35 érzékeli, ha sarokhoz ér, ilyenkor megnöveli a szívóerőt és még jobban felpörgeti a jobb oldalán körkörösen forgó kefét, hogy még a kerek forma miatt elérhetetlen részekből is kiszippanthassa a port a nagyobb légáramlás segítségével.

A kapcsolódó appban ugyanakkor az is beállítható, hogy érzékelje a szőnyeget: ilyen felületeken szintén teljes erőbedobással és a sima padlónál jóval alaposabban dolgozik, és a hason található hengerkefének köszönhetően nemcsak a morzsákat, de a felszínen ragadt hajat és állatszőrt is képes eltüntetni.

A gép automatikusan felismeri, ha szőnyegre érkezik – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ha szeretnéd tudni mire képes még a Xiaowa Plus E35 robotporszívó, akkor ezen a linken elolvashatod.