Valódi bőr okos pénztárca – Nem olcsó, nem jó

okos pénztárca

Mostanság már a hűtőnk is okos, éppen ezért miért ne rendeljünk egy kütyüt, aminek okos pénztárca a neve, hátha jó lesz valamire? Valami ilyesmi gondolatunk volt a következő tesztalany beszerzésekor, amit persze nem bántunk meg, mert nincs is annál jobb, mint megóvni a vásárlókat az ilyen hülyeségektől. Vlog sorozatunk második része is erről szólt, melyet be is linkelek azoknak, akik még nem látták:

 

Kicsomagolás

Semmitmondó fekete, kis dobozban adják a cuccot, aminek a kinézetét sikerült is elcsúfítanunk a ragasztószalag lehúzásával. Középen nagy SmartLB felirat, alatta meg az ígéret, hogy bárhol, bármikor megtalálhatjuk a pénztárcánkat.

 

Mivel valódi bőr pénztárcáról beszélünk, így szintén ilyen anyagból lett kialakítva a micro USB kábel is, amit mellékeltek. Ez valóban elég egyedi, nem láttam ilyet még sehol. Kár, hogy a sok hajlítgatás után a bőr kimondhatatlanul ocsmány lesz, de ettől vonatkoztassunk el. Amúgy 15 cm hosszú a kábel, tehát nyúlfarknyi darab.

Hála érte, kapunk leírást is, amire igencsak nagy szükség volt, mert őszintén fogalmam sincs, hogyan is működik egy ilyen valami. Angol nyelven és kínai pálcika-villa-tányér írásjelekkel kapjuk a sok információt. Persze ne gondolja senki, hogy irodalmi angolt kapunk helyesírási hibák nélkül. Néhol konkrét betűk hiányoznak az irományból, de ez csekélység. A középfokú nyelvvizsgát megkapná a fordító.

Cipő, öv, pénztárca. Ezek azok a dolgok, amiket szeretünk, ha igazi bőrből vannak, és ha ez a vágyunk teljesül, akkor már általában nem egy szutyok termék van a kezünkben. Ez talán most sincsen másképp, de azért a nagy Kína, sőt Banglades is adott már nekünk ennél kifinomultabb terméket is.

 

Az elosztása még jó is lenne a tárcának, csak az aprónak nincsen hely. Se egy patentos, se egy zipzáros zsebet nem kapunk. Persze papírpénznek, bankkártyának, Ikeás húsgombóc kártyának bőven van hely, de az apró meg nyomja külön a zsebemet mert nem tudom hova tenni?

A színe barna (kapható feketében is), szép és visszafogott a formája. Külsején kis arany plakett márkajelzéssel, melyen egy kék visszajelző LED csücsül. Mellette a bekapcsológomb, mely alig észrevehető, igényesen kialakított részlet.

 

Tesztüzem

A leírás alapján minden megérthető, hogy mire is használható, a bankótároláson kívül. A segéd applikációt letölthetjük Google Play-ből vagy App Store-ból is. Iszonyat ronda a felület, a színek szúrják az ember szemét, de talán ez még nem is annyira zavaró. A helyenként feltűnő kínai halandzsa már annál inkább. Összekötni a tárcával a telefont nem bonyolult, sőt a kapcsolat úgy sem veszik el, ha mondjuk egy Bluetooth hangszórót is kötünk a telefonunkra. Ezzel ellentétben, ha kinyomjuk az appot, akkor egyből zajong, hogy nincs jel.

És el is érkeztünk az egyik, és legfontosabb tudásához a bőrtárcának. Merthogy, ha egy bizonyos távolságon kívülre kerül, akkor jelez, hogy nincs jel, lehet, hogy ellopták a tárcát. Ez fordítva is működik, tehát ha nem találjuk a telefonunkat, akkor a pénztárcától is lehet jelet küldeni, hogy sípoljon a telefon, merre bújt el. Ez jó lehet tolvajok és a saját feledékenységünk ellen is. Talán ezt még néha használná is az ember, de szerintem nagyon ritkán.

Félig hasznos funkció, hogy távolról is lőhetünk fotót az okostelefonunk segítségével, mert a pénztárca bekapcsoló gombja lehet a kamera rögzítő gombja is. Ha olyan szituációba kerülnék, hogy magunkat kéne távolról fotózni, akkor lehet még jól is jönne, csak egész egyszerűen nem jutna eszembe használni. Sajnos nem is a normál alkalmazást használja, hanem valami beépítettet, így a fókusz például elővarázsolhatatlan.

A térkép funkció meg arra hivatott, hogy a leparkolt autónkat megtaláljuk egy nagy parkoló helyen. Legalábbis ezt írják róla, nekem valahogy nem sikerült beüzemelnem ezt a felhasználási módot, de nem is fakadtam sírva tőle.

A beállítások menüpont rejt még érdekességeket. Be tudunk állítani ’ne zavarj’ idősávot, illetve levédhetjük jelszóval az appot. A térképet átállíthatjuk a Baidu Maps-ről a Google-ére, amit meg is kell tennünk. Még egy jópofa haszontalan dologra lehet itt bukkanni: ha a tárcán duplán kattintunk, akkor vagy a már említett ’hová tettem a telefonom, én hülye’ vagy a hangfelvevő opció érhető el, ami azt jelenti, hogy ezt is vezérelhetjük távolról. Na ez még egész okos szerintem, néha mókából még használnám is. Nem kell a telefonon tapicskolni, hogy felvegyük a gyerekünk első szavát, vagy ahogy az aranyhalunk áriázik.

Tölteni igencsak ritkán kell a cuccot, pláne, ha nem is használjuk az okos funkcióit, ha viszont igen, akkor is bír (elvileg) egy hónapot. A töltése nehézkes, mert az USB csatlakozó úgy be van varrva a tárcába, hogy pár percig biztos elnyűglődünk vele minden alkalommal, mire beletalálunk.

Összegzés

Pénztárca valódi bőrből, ezt hozza végül is. Az okos funkciók megkérdőjelezhetők, szerény véleményem szerint haszontalanok. 10.000 forint körüli nettó árat kell érte fizetni, ami sehogy sem éri meg. Ha itthon nem kapunk bőr tárcát ennyi alatt, akkor jó vétel lehet, de ezt kétlem. Az okos funkcióiért meg kár pénzt adni.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték