Utorch UT30 okos mennyezeti lámpa teszt – A Yeelight kihívóra akadt

Rengetegen bombáznak minket mostanában az okos mennyezeti lámpákkal kapcsolatos kérdésekkel, úgyhogy fogtuk magunkat és belemerültünk a témába a Utorch saját készülékének segítségével. A 18 wattnyi LED-del megáldott, 30 cm átmérőjű, kör alapú lámpa okostelefonról irányítható, változtatható a színhőmérséklete és a fényereje, ráadásul csak 10.000 forintot kérnek érte, amit így biztosan nem terhel majd áfa.

Utorch UT30 okoslámpa kicsomagolása

A teljesen jellegtelen barna kartonba csomagolt Utorch UT30 eléggé bizarr látványt nyújtott első blikkre. Kicsomagolás után sem voltam teljesen meggyőzve, hogy ez az a termék, amit a szobámban akarok látni, de az ára miatt elnéztem neki, hogy kicsit gagyibb hatása van.

A vastag szivacsba csomagolt lámpatest eszméletlen vékony lemezből készült, az élek emiatt eléggé vágnak, finoman szabad csak fogdosni, amíg fel nem kerül méltó helyére. A csomagban kapunk egy rövid kábelt, amit “csokiba” köthetünk, de könnyedén tudunk bármilyen kábelt csatlakoztatni a lámpába, ugyanis gyorsrögzítővel van ellátva a csatlakozási pont.

A Utorch UT30 belsejében egy WiFi modult találunk, ami az okosfunkciókért felel, körülötte pedig három sor LED-et, amik összesen 18 wattos teljesítménnyel tudnak világítani. A csomagban megtalálunk még egy tejszínű plexi lapot, amit a mennyezeti lámpa felszerelése után kell a készülékházba erőltetnünk, hogy eloszlassa a LED-ek fényét.

Utorch UT30 okoslámpa tesztje

A felszerelés egy viszonylag egyszerű feladat, hiszen csak három tiplit kell a plafonba ütni – amit tartalmaz a csomag –, és csak felcsavarozzuk oda, ahol lóg a tyúkbél lefelé. Megjegyezném, hogy a kezdeti aggodalmaim ellenére, a plafonon nem mutat rosszul, csak első pillantásra tűnt kicsit gagyi hatásúnak. Ezután jön a párosítás folyamata, amit a BlitzWolf által is használt Smart Life appban tehetünk meg.

Ezt a teszt során kétszer próbáltam meg két különböző eredménnyel. Az első párosítás zökkenőmentesen ment, a második viszont kemény 15 perces szenvedés volt, amire a mai napig nem jöttem rá miért is történt. A lámpa az istenért nem akart párosítási módba állni, ezért egy villásdugót rákötve szenvedtem a konnektor mellett, mire összejött a művelet.

Az első benyomások után eléggé szkeptikusan álltam neki a tesztnek, de megvilágosodtam, amikor alaposabban elolvastam a specifikációit és felfedeztem, hogy 10-15 négyzetméter megvilágítására tervezték. A bekötés után is nagyjából ezt tapasztaltam, tehát egy kisebb szobát simán rá lehet bízni.

Az okosságának hála a Smart Life applikációból – ami mellesleg Amazon Alexa és Google Home kompatibilis – állítható a fényerő és a színhőmérséklet, ami tökéletesen működik, és amíg áram alatt marad a Utoch UT30, addig meg is jegyzi a beállításokat lekapcsolás esetén is. A fényerő az egészen halványtól a gyártó által meghatározott 2.000 lumenes erősségig állítható, ezt pedig “fokozatmentesen” lehet megtenni.

A színhőmérséklet hasonlóképpen, az egészen meleg sárga fénytől az igazán hideg kékig kínál beállítási lehetőséget. Olyan nagy az intervallum, hogy biztosan mindenki megtalálja minden élethelyzetre a megfelelő világítást, legyen szó olvasásról, pihenésről vagy munkáról.

A személyes tapasztalataim arra engednek következtetni, hogy a színhőmérséklet állítása nem olyan parasztvakítás, mint azt először hittem. Tényleg sokat dob a komfortérzeten egy melegebb fény, de munka közben is kipróbáltam, hogy milyen egy hideg megvilágítással hosszabb ideig koncentrálni és meglepően jót tett.

Plusz pont, hogy az applikációval különböző eseményekhez köthetünk előre beállított módokat, így akár az aktuális időjáráshoz is igazíthatjuk a Utorch UT30 fényerejét és színhőmérsékletét, de ha több Smart Life app kompatibilis eszközünk van, akkor azok állapotához is rendelhetünk beállításokat. A lehetőségek száma tényleg rengeteg, ha akarjuk akár páratartalomhoz is köthetjük világításunk tulajdonságait.

Összegzés

A Utorch UT30 egy remek okos mennyezeti lámpa, ami főleg az árával hódít, hiszen a prosztó csomagolás és az extra vékony lemez test nem valami impozáns, cserébe remekül funkcionál. A felszerelés egyszerű, az applikációval könnyen összepárosítható, az eseményekhez kötött programozhatóság pedig kimondottan kellemes lehetőség.

Természetesen a piacon jelen van rengeteg más márka is a mennyezeti okoslámpa piacon, mint például a Xiaomi, de ilyen olcsón senki nem ad ilyen kütyüt. A Utorch UT30 10.000 forintért megvásárolható, ráadásul van egy fizikai távirányítós változata, mellette pedig elérhető az UT40, ami már 40 centi átmérőjű és 24 wattos, de ezek sem kerülnek többe 12.000 forintnál.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány