Utorch LED-es lámpák tesztje – Elemtemető szivárvány

Utorch LED-es lámpák

Mi az, ami 2.000 Ft-ba kerül, 3 darabot adnak egy csomagban, és bármilyen színre beállíthatjuk őket? Ez bizony az Utorch LED-es lámpák szettje, ami annyira filléres tétel, hogy gyarló módon megkívántuk a birtoklását.

Utorch LED-es lámpák: hány elemed van otthon?

A doboz kibontása közben azon agyaltam, hogy vajon a 3 gyertyát formázó LED-es díszlámpákat mi hajtja meg. Reméltem, hogy valami mini akkus megoldást ötlöttek ki a készítők, de miután kiszabadítottam őket a jellegtelen dobozból, rá kellett döbbennem, hogy nem erről van szó.

Szerintem az Utorch titkon szövetkezett az IKEA-val, és a ma már nem annyira polkorrekt elfekvő elemkészleteket ezekkel a termékekkel akarják eltüntetni, ugyanis minden egyes LED gyertyába 3 db AAA-t, plusz a távirányítóba egy gombelemet kell tennünk. “FÓKABÉBI HALÁL”, kiáltanak fel sokan, és valóban, a 10 db energiatárolót egy kicsit én is soknak érzem, főleg, ha el kell érte menni a boltba, mert ennyi nem sok embernek lesz otthon. Öröm az ürömben, a gombelem a csomag része.

Miután “felszerszámoztam” a világító testeket, az alján lévő kapcsolóval egyenként működésbe hoztam őket, ilyenkor egy automata színváltogatós program indul el, és ezt a kézikönyvnek nagy jó indulattal sem nevezhető leírás szerint fényerőtől függően 50-70 órán keresztül ismétli, ugyanis ekkor merülnek le a telepek. A készletben lévő távirányítóval pedig agyvérzésig variálhatjuk a színkombinációkat az Utorch LED-es lámpákon.

Hogy ez mennyire durva mennyiség, azt a számok mutatják meg a legjobban:

  • van 12 alapszínünk + a fehér
  • 5 lépcsőben állíthatjuk a fényerőt
  • “lélegeztethetjük” őket a fade gombbal
  • az elhalványulás sebességét is állíthatjuk több lépcsőben
  • időzíthetjük a kikapcsolást 4, illetve 8 órára

Nem tudom ez összesen hány lehetőség, mivel elég rég tanultam utoljára kombinatorikát, de aki végig akarja mindet próbálni, az el lesz egy darabig. Természetesen ki és be is kapcsolhatjuk a lámpácskákat a távirányítóról, ami nem összekeverendő az alsó, mechanikus bekapcsoló kallantyús aktiválással.

Maximum fényerőn elég brutálisak az Utorch LED-es lámpák, simán fel tudtam venni nappali fények mellett is a színváltozásokat. Ez olyannyira elég, hogy éjszaka már szinte zavaróan erősen világítanak, de hát ennek a hatalmas problémának a megoldására ott az 5 fokozatban állítható fényerő. A gyertyák ráadásul elég diszkrét, tejfehér műanyagból készültek, így nem kell ahhoz lakberendezőnek lennünk, hogy megtaláljuk számukra a megfelelő helyet a lakásban.

Egyetlen szívfájdalmam volt, hogy a lámpácskákat csak egyszerre lehet állítgatni a távirányítóval, így az igényelt némi trükközést, ha különböző színkombóval akartam őket elindítani. 2019-ben kicsit oldskoolnak érzem, hogy eltakarom az infra portot, meg elpakolom őket máshova, hogy ne egyszerre reagáljanak, de végül is ez a szög egyszerű módszer tökéletesen működik.

Összegzés

Dizájnelemnek tökéletesek az Utorch LED-es lámpái. Egyszerűek, mint a faék, de egyáltalán nem éreztem őket gagyinak, ráadásul 2.000 Ft-ért tényleg filléres tétel  megvásárolni a szettet, az más kérdés, hogy 70 óránként 9 AAA elemet beléjük hajigálni mennyire lesz gazdaságos, de mivel ez egy hangulatjavító termék, úgysem fog éjjel-nappal üzemelni.

Talán egyetlen dolgot tudnék felhozni a megvétel ellen, ez pedig a szög egyszerű távirányító, de ennek a problémái is áthidalhatóak a fent említett módokon. Kétféle kiszerelésben is beszerezhetjük őket, egy csomagban vagy három azonos vagy három eltérő méretűt kérhetünk, utóbbit némileg drágábban. A többi hasonló terméket itt találjátok.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány