USB RGB LED szalag teszt – Nosztalgikus kütyüszag

Az oldal régi olvasói könnyen lehet, hogy már-már nosztalgikus érzéseket fognak táplálni e cikk iránt, ugyanis rég volt olyan kütyü a tesztasztalon, ami ennyire remek módon ötvözné a hasznavehetetlen kütyüizmust és a hasznos, must-have olcsóságot. Ezzel a remek paradoxonnal szeretném mindenki figyelmébe ajánlani ezt a filléres terméket, ugyanis némiképpen túltett az elvárásaimon.

Olyan rég volt már vegyes szalámi, meg ilyen párszáz forintos kütyü, hogy valamit muszáj volt keresnem, ami igazán beleillik ebbe a körbe. Addig-addig böngésztem a webáruházak kínálatát, amíg rá nem akadtam a Brelong márkajelzésű, kb. 1900 forintos LED szalagra. A különlegessége, hogy a vezérlője közvetlenül a kábelére van szerelve, és USB-ről hajtható, mivel csak 90 centiméter hosszú.

A termék elsődleges rendeltetése a gyártó szerint az, hogy sötétben tévézés közben enyhítse a szemek terhelését visszafogott fényével. A modern tévéken már úgyis van USB port, és igazából teljesen mindegy, hogy annak mi a rendeltetése, kisebb áramot egészen biztosan tud szolgáltatni, és lévén, hogy a kütyü még a doboz szerint is beéri 6.5 Wattal, gyakorlatilag bármilyen USB kimenet el fogja tudni látni árammal.

Apróbb érdekesség, hogy amikor ilyen kütyüket rendel az ember, gyakran előfordul, hogy a kiírt márkát a megérkezett terméken, illetve annak dobozán sehol nem találni, ettől eltekintve viszont mindenben megegyezik a rendelt termékkel. Jelen esetben is ez történt, mire ideért a Brelong terméke, addigra már csak simán L5 USB Mood Light forTV lett. Kínaiak…

Tesztüzem

Ahogy kivettem a dobozból, feltűnt, hogy a termék konkrétan retkes. Nem simán csak gyárból kiérkezetten piszkos, hanem olyan poros, mintha 10 évig tárolták volna egy raktárban. Ilyesmivel még sosem találkoztam, de csak röhögni tudtam rajta. A működést természetesen semmilyen módon nem befolyásolja, ahogyan a gyártó megítélését sem, mivel nincs feltüntetve gyártó, akit most letrógerezhetnék ezért. Okos, határozottan okos.

A 90 centiméteres hossz igény szerint átszabható, ugyanis néhány centiméterenként van jelölés a szilikon borítás alatt, ahol el lehet vágni a szalagot, így ha valakinek nem kell mind a 90 centi, olyan hosszúra szabja, amilyenre akarja. A hosszal természetesen a fogyasztás is csökken, bár mint említettem, ez minden bizonnyal nem tényező 2017-ben.

A szilikon borítás azért jó, mert általa elméletileg környezetálló a termék, bár ez szintén nincs feltüntetve sehol a megérkezett terméken, csak a webáruház leírásában. Mindenesetre, ha a vezérlő körüli részeket megfelelően elrejti az ember, a világítótest egyéb részeinek nem árthat meg egy kis eső. Elsősorban természetesen beltéri használatra találták ki, ezért is látták el öntapadó felülettel.

Az instrukciók szerint a tévék hátulját leporolva kell felragasztani a biztos tapadás érdekében, de tapasztalatból mondom, hogy olyan felületre érdemes csak felhelyezni, ahol a tévé nem meleg több órás működés után sem. A LED szalagok tipikus rákfenéje a melegedés (főleg az ilyen, szilikonozott változatoké), majd ennek következtében a leválás, nem tapadás.

Amint tápot kap, világítani kezd, de szerencsére ki is kapcsolható. Sajnos nem távvezérelhető ezért a pénzösszegért, így a gombbal kikapcsolás nagyjából ugyanannyi fáradság, mint egyszerűen csak kihúzni a dugóját. A 3 vezérlő gomb segítségével sokkal több mindenre képes, mint gondoltam. Lehet fix színeket igény szerinti fényerővel beállítani, de válogathatunk a rengeteg átmenetes, lélegző, vagy ugrálós színváltás között is, miközben ezek sebességét is széles skálán állíthatjuk.

A fix színeket aktív tévézéshez érdemes beállítani, míg az átmeneteket és a lélegző fényt (így hívják a hullámszerűen változó fényerő effektjét) leginkább akkor tudom elképzelni, amikor épp senki sem bámulja a képernyőt. A színkeverés egyébként meglepően jó, egyáltalán nem mondanám igénytelennek vagy olcsónak. Igazán kellemes kombinációkat lehet belőle kihozni, ahogyan azt az animGIF-ek is mutatják.

A fényerő jól szabályozható, így azt gondolom, hogy bármilyen környezetbe is helyezik, megfelelően el lehet halványítani ahhoz, hogy senki számára ne legyen zavaró, mégis enyhítsen a szemekre eső terhelésen, mivel filmezni hulla sötétben a legjobb.

Összegzés

Jó volna, ha a termék 1000 forint alatt lenne kapható, de még az 1900 forintos árra is azt tudom mondani, hogy korrekt, mert az összeghez képest meglepően fel lehet dobni vele a lakás hangulatát. Az ilyen apróságok egészen jól tudják alakítani a jól megszokott, talán már unalmassá is vált környezetet, sötétben pedig kifejezetten jól mutatnak a halvány fények, és még egészségügyi szempontból is hasznosak lehetnek.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték