UleFone Vienna okostelefon teszt – 50 alatti édes-savanyú

Az UleFone Vienna egy igazi kínai édes-savanyú. Ettől édesebb meglepetés alig lehetett volna, és ettől savanyúbb megválás is. Életem első Ulefone-ja rendesen meglepett, és ezt kivételesen a szó legpozitívabb értelmében mondhatom. Ami most következik, az pedig egy jó, szaftos, autentikus, magyar lecsó, úgyhogy csapjunk is bele!

Ez is nagyon be volt reklámozva mindenfelé, és bár sosem szerettem rettentő módon a fehér telefonokat, ez már képről is nagyon bejött. Egyrészt azért, mert az előlapja fekete, és az oldalától kezdődik csak a fehérség, ami máris változatosság, másrészt meg azért, mert a rikító fehér hátlapon ott figyel egy fekete kamera, egy fekete ujjlenyomatolvasó, és még a dupla villanó LED is színesíti kicsit a felületet. Az ára 50.000 alatt van valamivel, én durván 47.000 forintos áron (plusz ÁFA) szereztem be. Ezért röviden összefoglalva 3 gigabájt RAM-ot, 32 gigabájt tárhelyet, egy nyolcmagos, 1.3 GHz-es processzort, 5.5″-os, FHD felbontású kijelzőt, ujjlenyomatolvasót, 3250 mAh-s akksit, különálló funkciógombot és hasonló jóságokat kapunk. Ez elég nyomós indok már magában, hogy megvegyem a telefont.

Bontogatás

Kicsengettem az anyaszomorító áfát, meg mindenféle hereverte kezelési költséget a futárnak, majd hamar elfeledtem korábbi bajaimat, ahogy nekiláttam bontogatni és fotózni. A kikapott készülék egyszerűen baromi szép. Nem mondom, hogy gyönyörű, mert annyira nem elegáns, hogy ezt a jelzőt megérdemelje, de bőven elég sportos, és komoly hatást kelt a hátlapja, nekem rettentően bejön. Nem találkoztam még ilyen remek módon ívelt telefonnal. Mindenhol le van kerekítve. Az előlap szélén az üveg, az egész oldala, a teteje, az alja, minden. Ez más gyártók próbálkozásainál gyakran csak gagyi hatást keltett korábban, de ez annyira el lett találva, hogy nehezen hiszem el, hogy nem másolták valamiről. Kommentben lehet szavazni, hogy miről másolták!

A hátlapot pont megfelelően tarkítják a fentebb már emlegetett elemek, és az is tök jó, hogy amúgy nincs túlspilázva a dizájn. A bal oldalán van egy szintén fekete gomb, ami dedikált kamera shutter, illetve hangrögzítő app gomb, erről majd később írok. Az anyag mindenhol műanyag, ahol éppen nem üveg. Tipikus matt, enyhén puha tapintású műanyag, ami valószínűleg könnyen sérül minden leejtés, dobálás alkalmával, de legalább igazán kellemes, amíg nincs összebarmolva. Velem elég ritkán is esik meg, hogy leejtem a telefonomat.

Amilyen az anyaghasználat, olyan az összeszerelési minőség is: perfekt, nagyon egyben van a készülék. Egyetlen reccsenést sem hallani, ahogy két kézzel csavargatom ellentétes irányokba, igazán masszívnak tűnik. Az amúgy puritán, de biztonságosan kemény dobozkában volt még egy másfél amperes töltő, egy egészen szép kábel, némi papír, egy SIM tálca nyitótű, egy gumis tok, és egy védőfólia (bár már egy rajta is volt alapból). Külön szerencse, hogy a gyári fólia sem karcolódik túl könnyen. Ellenállónak nem mondanám, mert vannak már rajta karcok, de ettől messze sokkal rosszabbak szoktak lenni általában. És ezennel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy beszúrjak nektek egy teljes specifikációt, majd jöjjön az igazán lényegi rész.

Alapinformációk
Model Ulefone Vienna
Hálózat

4G: FDD-LTE: 800/900/1800/2100/2600 (band20, band8, band3, band1, band7)

3G: WCDMA: 900//2100 (band8, band1)

2G: GSM: 850/900/1800/1900 (band5, band8, band3, band2)

SIM kártya Dual SIM, dual készenlét
Szín Fekete, szürke, fehér, rózsaszín
Anyag Műanyag
Akkumulátor 3250mAh (beépített)
Rendszer
OS Android 5.1
CPU MTK6753 Octa core, 1.3 GHz
ROM 32GB
RAM 3GB
Képernyő
Képernyőméret 5.5 Inch
Típus Kapacitív érintőkijelző
Felbontás FHD, 1920 * 1080px
Egyéb funkciók
OTG Igen
Helymeghatározás GPS, A-GPS, GLONASS, digitális iránytű
Készenléti idő
260 óra
Videó felvétel 1080P
FM Radio Igen
Audió port 3.5mm
Adatátvitel, kommunikáció
Adatátvitel USB / Bluetooth / Hotknot
Mobil internet 4G / WIFI
Általános
Kamera 5MP előlapi,13MP hátlapi LED villanóval, autofókusszal (Interpolációval 8.0MP / 13MP)
Nyelvek
Magyar elérhető
Memóriakártya 64 GB-ig támogatott
Ujjlenyomatolvasó Igen
Intelligens energiatakarékos üzemmód Igen
Képernyőgesztusok Igen
Miracast Igen
Méretek, tömeg
Termék mérete Kb. 15.35 * 7.785 * 0.86cm / 6.0 * 3.1 * 0.3in
Termék tömege Kb. 156g / 5.5oz (Akkumulátorral)
Csomag mérete Kb. 17.5 * 17.5 * 3.0cm / 6.9 * 6.9 * 1.2in
Csomag tömege Kb. 450g / 15.9oz

Tesztüzem

A remek indítás után hatalmas hévvel vetettem bele magam a tesztelésbe. Lerántottam a Play áruházból az Antutu-t, hogy aki pontszámokat akar látni, annak az is legyen, fotózgattam, villogtam a LED-del, a plusz gombot próbálgattam, az ujjlenyomatolvasót cseszegettem, navigáltam, akksistatisztikákat nézegettem, meg minden. Kellemesen töltöttük egymással az időt, kifejezetten jól kijöttünk.

Az általános rendszersebesség kifogásolhatatlan, érezni a 3 GB RAM és a nyolc magos chipset hatását, minden pöccre indul, sosem gondolkodik el semmin. A gombok nyomáspontja el lett találva. A 4 gomb nem lötyög, és bárhonnan nyomva lekattant. A netezés egy élmény vele, bár gépeléskor feltűnhet, hogy a billentyűzet mérete jóval nagyobb az átlagosnál, és mivel ágyban fekve is gyakran csetel az átlag júzer, ezért fektetve gépeléskor kellemetlen lehet, hogy a billentyűzet elfoglalja a képernyő jelentős részét, így alig látni az üzeneteket. Sajnos ezen nem tudtam állítani, az egyetlen megoldás a saját billentyűzet telepítése lehet, amivel még jól is jár az ember a sok plusz funkció és a swipe miatt. Ettől az apróságtól eltekintve igazán kellemes gépelni rajta, mivel a kijelző érzékenység pontosan olyan, amilyennek én azt szeretem, abszolút rendben van.

A SIM tálca 1 nano- és 1 microSIM-et fogad. A standard a szokásos: egy nanoSIM és egy microSD kártya, vagy egy nano-, és egy microSIM. A problémám csak az volt, hogy nekem házilag van csak microra vágva a kártyám, és nem akarom tovább vagdosni. A micro méretet normál kártyából úgysem lehet elérni. Szóval a memóriakártya ezúttal kimaradt, viszont kb. 26 GB szabad helyet ad csak a telefon, szóval bőven elégedett vagyok. A 4G amúgy mindkét slotban elérhető, így sosem kell aggódni a gyors net miatt. Kivéve akkor, ha nincs. A wifi stabil, nagyon gyors, és szerencsére még az 5 GHz-es hálózatomat is látja.

Ha már a kijelzőnél tartunk, fontos megjegyeznem, hogy a színek nagyon szépek, extrém szögekből nézve is tökéletes a kép, a fényerő remek, és még az automata fényerőszabályozás is helyén van. Pedig ez utóbbi a legutolsó pár telefonnál elég sarkalatos pont volt, szóval jár a keksz érte.

Ami a két hangszórót illeti, meg kell mondjam, erős túlzás. Olyan baromi hangosak, hogy arra már semmi szükség. A beszédhangszóró is, meg a hátlapi is úgy tudnak üvölteni, hogy még. A legmeglepőbb ebben az, hogy nem torzítanak. Felhívott édesanyám egyik nap, amikor tök új volt a ketyere, és ahogy felvettem, úgy beleüvöltött a fülembe, hogy rendesen megijedtem. Pedig nem is haragudott rám. Levettem közel fele hangerőre, és onnan már jó volt. Ugyanez igaz a hátlapi hangszóróra is. Jön egy e-mail, és megijedek az asztalnál, olyan hangos, pedig abszolút visszafogott a hangjelzés.

Fülhallgatóval egy élmény zenét hallgatni, pedig egy olcsó KZ Audio fülest használok. Nem állítom, hogy a hangzás a reklámoknak megfelelően az egekben van, de rendkívül élvezhető, semmi gond nincs vele.

A navigáció teljesen rendben lenne, ha nem kóvályogna összevissza. Tök könnyen hajlamos azt gondolni, hogy a villamossínek kellős közepén csoszogok, miközben nagyban 10 méterrel arrébb, a járdán közlekedek. Hozzáteszem, ez kizárólag GPS használata mellett történt. Ettől eltekintve pontos, a mágneses szenzornak köszönhetően azt is mutatja, hogy milyen irányba nézek éppen, így alkalmasnak nyilvánítom a navigációra.

Az oldalán található plusz gomb világító képernyőnél rövid nyomásra semmit se csinál, hosszú nyomásra viszont előszedi elindított állapotban a hangrögzítőt. A kamera appot megnyitva rövid nyomásra maximum 13 MPx-es fotót készít, más esetben rövid nyomásra nem reagál. A fotóknál sajnos a ZSD (Zero Shutter Delay – azonnali/késés nélküli fotókészítés) és az arcfelismerés kényszeresen folyton visszakapcsolja saját magát, ezt nem tudom mire vélni.

A fotókon a színek rendben vannak, viszont nem bírja a nagy fénykülönbségeket egy képen. Ha a fókuszban lévő tér jóval gyengébben megvilágított, mint a képen bárhol máshol, akkor az erősen fényes dolgok nagyon könnyen kiégnek, lásd füves parkos kép. Tökéletes nappali fényekkel fotóztam, és minden látszik is, kivéve az eget, mert az baromira kiégett. A képek amúgy közepesen zajosak. Ettől sokkal rosszabbat is láttam már, és ez még tűrhető, de azért lehetne jobb. A részletek nagyítás után úgy-ahogy maradnak csak meg, ez sem erőssége. Összességében nem rossz a kamera, mert hozza az árkategóriájának megfelelő átlagos szintet, de nem vagyok elájulva tőle. A villanó nem kéttónusú, csak dupla LED-es, de csak a szokásosat produkálja. Zseblámpának tök jó, amúgy meg úgyis rossz lesz a kép, amit olyan sötétben csinálok, hogy ez kelljen hozzá.

Az előlapi kamera is megérdemel pár szót, ugyanis egész korrekt képeket csinál. Nem biztos, hogy ez nektek átjön az ablakban ismerkedő THL 5000 és Elephone P9000 Lite szelfijeiből, de én azért kipróbálgattam többször is. Nem csúcs darab, de hozza a szintet.

Az ujjlenyomatozás gyorsan ment. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy csak a mutatóujjam végét olvasta be elsőre, és be kellett olvastatnom vele külön ujjként az utolsó ujjpercem alsóbb részeit is ahhoz, hogy bárhogyan teszem oda, feloldjon. Azóta minden rendben van a beolvasással, néha fordul csak elő, hogy nem veszi be elsőre. Mondjuk 10-ból 9-szer elfogadja elsőre, ami pár tizedmásodperc alatti instant feloldást jelent. A megoldás remekül sikerült, nagyon gyors. 5 ujjat tud amúgy beolvasni összesen.

Ami a kommunikációt illeti, egész jól állunk. NFC ugyan nincs, de helyette van HotKnot, amivel mondjuk csak egy Youtube videó linkjét és megnyitását sikerült átvinnem egyik készülékről a másikra, fájlt küldeni már nem tudtam. Mindig kapcsolódási hibát írt ki, viszont a link egy szempillantás alatt átment. Fura. Nagy meglepetésemre belekerült a manapság már-már ritkaságszámba menő infra LED is, így még erősebb kütyüszagot kelthet a telefonfüggők körében. Ez egy tökéletes megoldás, hogy tévézés közben is nyomós indokuk lehessen szorongatni a telefonjukat, ha eddig csak olyan gyenge kifogásaik voltak, mint ,,Fontos hívást várok.” vagy ,,A barátnőm hörcsöge prosztatavizsgálaton van, várom üzenetben az eredményeket.”. Viccet félretéve tényleg nem utolsó a funkció, sokaknak ez akár vásárlást eldöntő tényező is lehet.

Ami az üzemidőt illeti, hát, kicsit kevésbé derűs a helyzet. Rossznak nem mondható, de azért egy 3250 mAh-s akksitól jobbat vár az ember. Mondjuk itt megint fennáll az a jelenség, hogy a telefon készenlétben többet fogyaszt állítása szerint, mint a képernyő bekapcsolva. Ezen hamar túlléptem, már kimérgelődtem magam emiatt az Elephone P9000 Lite-nál. Így erős nyúzás mellett egy nap alatt lemeríthető, míg finomabb használat mellett 2 napot is kibírhat.

Konklúzsön

Az összhasználati élményem pozitív. Nem nagyon durván rendkívül hűdenagyon pozitív, hanem csak úgy módjával, de tény, hogy nagyon megszerettem a készüléket. A kinézete, formája kétségkívül nagyon tetszetős, és pontosan ugyanennyire is kényelmes. Nagyon gyorsan, biztonságosan feloldható, szép, éles képe van, használható a kamerája, 4G, HotKnot, és infra is van, és a hardver megingathatatlanul teszi a dolgát, így a rendszer is villámgyors. Multimédiában ott van, és mindkét hangszórója extrém hangos.

Nagy plusz, hogy még egy dedikált gombot is kapott, ami ugyan nem programozható, de rövid lenyomásra fotót lő, hosszúra pedig hangot rögzít. Fotózásnál valóban jól jön. Sajnos az üzemidő nem olyan acélos, mint vártam és szerettem volna, de egy napot mindenképpen kibír, esténként meg úgyis van lehetőség tölteni.

A nagy kérdés már csak az, hogy megér-e ez 47.000 forintot. Természetesen erre még jön szállítási költség (én DHL-lel rendeltem), meg mindenféle adók, meg miegymás, de ha mondjuk olcsón számoljuk a dolgokat, akkor 47.000 forint, ingyenes lassúposta, 2000 forintos vámkezelési költség, meg 27% ÁFA. Ez kábé 62.000 forintot ad ki, és ha a magyar árakat nézem, ez mindképpen egy versenyképes ajánlat, amit a saját tapasztalataim is alátámasztanak. Nekem nagyon tetszett, és csak ajánlani tudom nektek is!

Itt tudjátok megvásárolni.

Hallod tesó, te, figyelj már, dobj egy lájkot, na. Ne izélj már, látom, hogy van nálad egy, na aggyá már egy lájkot, na.

Uff.