Ulefone GW01 okosóra teszt – Sosem adom fel

Mindig újabb és újabb okosórákat próbálok ki, hogy aztán rájöjjek, hogy még mindig nem az igazi. Ez történt legutóbb az Elephone W2 esetében is. Az Ulefone terméke rozsdamentes acél házba került, kör alakú IPS kijelzőt, bőrszíjat kapott, és részleges vízállóságot, valamint több napos üzemidőt ígér a mindenféle speciális funkciók mellett. Azt fogom kideríteni, hogy vajon ez az okosóra megtöri-e elátkozott próbálkozásaim sorozatát.

Dobozka

Vastag, közepesen elegáns kartondobozban érkezett, ami végre nem háromszor akkora, mint azt a termék igényli. Az érdekes kialakítású dokkolható töltőn, és egy kb. 10 centis micro USB kábelen felül semmi érdekeset nem kapunk. A használati útmutató is csak addig érdekes, amíg beszkennelem róla a QR kódot, hogy eljussak a már ismerős FundoWear appig.

Miután letöltöttem, alaposabban is szemügyre vettem az órát. A rozsdamentes acél ház az én fekete verzióm esetében sem kamu, bár cseppet sem feltűnő. Annyira matt fényezést kapott, hogy megszokásból simán műanyagnak nézem. Aztán közelebbről is megvizsgálva felfedezem, hogy ez nem egy jó utánzat, hanem valóban fém. A hátlap is igazolja ezt egyébként.

Az óra nem túl vastag, egyáltalán nem tűnik bumszlinak, és élőben is jól néz ki, a képek nem csalnak. Egyetlen gomb található rajta, amivel ébreszteni és kikapcsolni lehet, minden egyebet érintéssel kell elintézni. A szíja valóban bőrnek néz ki, bár nem vagyok szakértő.

Összegészében nagyon pofás kis ketyere, kellemesen kilóg a kínai okosórák tömegéből. A kérdés megint ugyanaz: oké, hogy jól néz ki, de hogyan teljesít a mindennapokban?

Tesztüzem

Nekiestem a Fundowear appnak. Letöltöttem, bejelentkeztem a régebbi fiókomba, beállítottam minden adatomat aktuálisakra, aztán végignéztem az órát, hogy miket tud. Van többféle, választható kinézet, így lecserélhető a felvillanó időkijelzés stílusa is. Nekem ez a zöld-fehér kombó tetszett a legjobban, de vannak menőbbek, meg minimalistábbak is.

A menüsor kifejezetten hosszú. Az óra telefonnal való összekötése után engedélyt adtam neki, hogy hozzáférjen a telefonon tárolt hívási információkhoz, üzenetekhez, kontaktokhoz, stb. Ha engedélyezzük neki, akkor az első oldalon ezeket tudjuk kezelni.

Lapozás után eljutottam a bluetooth menühöz, az értesítések kezeléséhez, a digitális QR kódhoz, illetve a beállítások menühöz. Ezután jönnek a bluetooth zene, bluetooth kamera, hangmementók, témák, ébresztések, naptár, számológép, stopper, lépésszámláló, pulzusmérő, alvásmonitor, berohadásgátló, hőmérő, UV-szenzor, EKG, eszközkereső, energiatakarékosság, fájlmenedzser, főmenü stílus, gesztusok, vibráció, óra, egészségindex, Siri, és BaiduVoice menük. Jó kis lista, mi?

Az óra külön hangszóróval rendelkezik, ami baromi hangos, gagyi hangokat hallat bekapcsoláskor, kedvem lett volna már akkor belevágni egy kést. Ennek okán a BT zenét, és minden egyéb hanggal kapcsolatos dolgot letiltottam. Nem mintha lenne értelme telefonról áthúzott zenét egy okosórán hallgatni. Ez már annyira raj lenne, hogy arra nincs helytálló kifejezés.

A témák és kinézetek tök jók, az ébresztést át lehet váltani csak rezgésre, ami egy remek funkció, a naptárnak viszont nem sok értelmét látom, csakúgy, mint a számológépnek sem. Stopper jó, hogy van, viszont fájlmenedzserre aligha van szükség. A BaiduVoice és Siri megint csak olyan tesséklássék funkciók, amik azért vannak, hogy legyenek. Szeretném tudni, hogy ezen a bolygón hányszor történt meg, hogy egy iPhone tulajdonos egy Ulefone GW01-ről hívta elő a Sirit segítségül.

Na, de nem fikázom fölöslegesen. Még. A lépésszámláló alapvetően nem szimpatikus nekem, mert külön be kell kapcsolni. Miért? Ugyanilyen az alvásmonitor. Be kell kapcsolni elalvás előtt? Miért? Oké, hogy megspékelték az órát hőmérővel, egy értelmetlen UV mérési lehetőséggel, meg egy full kamu egészségindex-szel (high-tech futurisztikus animáció, aztán kiírta, hogy 20 évvel idősebb vagyok a valósnál – kösz.), de inkább az alapfunkciók működjenek úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Sajnos megint túl sokat kívántam, mert még bekapcsolt állapotban is fura dolgokat mér az óra. Szerintem sem a lépésszámláló, sem pedig az alvásmonitor nem valós adatokat hoz össze nap végére, vagy éppen elejére. Az EKG viszont működni látszik elég jól, annak örültem. Szépen rajzolgatja az életjeleket (bár szerintem az inkább csak egy fix animáció), a folyamatos pulzusmérés hozzá viszont stimmelhet, mindig jó irányba változott.

Kipróbáltam, hogy mi van, ha telibe szarom, hogy mindent be kell kapcsolni, és bekapcsolok mindent mindig. Bluetooth kapcsolat, lépésszámláló és alvásmonitor, plusz 0-24 pulzusmérés. Egy nap alatt lemerült. Mint a szél, nem kérdezett sokat.

Felraktam töltőre (1-2 óra alatt lazán feltölt), aztán arra lettem figyelmes, hogy amikor visszavettem, hiába volt bekapcsolva a pulzusmérés, már csak úgy csinált, mintha mérne, valójában nem csinált semmit. Még annyit tennék hozzá mindenféle részletezés nélkül, hogy az értesítéseimet sem jelezte.

Konklúzsön

Nagyon szép, de ennyi. Pont. Mintha az őskorból hozták volna, az első okosóra próbálkozások időszakából. Mindent külön be kell kapcsolni, aztán abbahagyják a működést, vagy csak simán baromságokat mérnek, cserébe viszont tele van az óra értelmetlen funkciókkal, de legalább lemerül egy nap alatt. Nincs gusztusom különösebb értékelést fűzni ehhez az órához. Bár a gyártó neme gy makulátlan etalon, még az ő nevükhöz sem méltó ez a retek. Igen közel áll ahhoz, hogy megkapja a hulladék minősítést, ami nagyon ritka a blogon. Viszont az összeszerelési minőség miatt nem tehetem meg.

Innen van >>