Új Xiaomi drónok a DJI árszintje alá belőve

Xiaomi FIMI X8 SE

Valljuk be, a DJI az etalon kamerás drón fronton, egyetlen gyártó tudja néha megszorongatni, az a Xiaomi. Eddig azonban összesen két modellel jöttek ki, ráadásul az egyik egy “szobadrón”, a MITU, ezért volt hova erősíteni, ezt a problémát hivatott feloldani a Xiaomi Fimi széria. Úgy tűnik eléggé odatették magukat a mérnökök, hosszú üzemidő, 4K kamera, 4 tengelyes stabilizátor és bőven a DJI alá belőtt ár. Az idő melegedésével pedig indul a quadkopter szezon, így nem lennék meglepve, ha ezek a modellek ellepnék az eget.

Xiaomi Fimi X8 SE

Melyik az igazi slágertermék a DJI-nál? Mindig a legújabb, szól a kórus. És Magyarországon ahol sokkal kevesebb a pénz? A DJI Mavic Air, ugyanis kicsi, kompakt, 4K kamerája van, összecsukható, így könnyen hordozható, elég sokáig repül, tonnányi szoftveres funkciója van, és még nem iszonyatosan drága.

Erre a hullámra ült fel a Xiaomi Fimi X8 SE is, de a műszaki paramétereket elnézve a tudását az Air fölé és a DJI Mavic 2 széria alá lőtték be. Kezdem a lényeggel: 4K kamera, 100 Mbps adatmennyiség és 3 tengelyes stabilizátor a letéteményese annak, hogy remek felvételeket készítsünk. A 1/2.3-os szenzor a Sony-tól érkezik, 12 Megapixeles a kamerafelbontás, elég széles 100-3200-as ISO skálán mozoghatunk, szóval úgy néz ki, minden adott a lélegzetelállító vidókhoz.

A másik neuralgikus pont a hatótáv és az ehhez kapcsolódó repülési idő, hiszen a géppel valahogy vissza is kell térnünk a felszállási ponthoz. A papíron 33 perc valószínűleg a valóságban kevesebb, de ha a fél órát eléri, akkor az már bőven a DJI vadászterülete. A hatótáv optimális körülmények között 5 kilométer, ez a Xiaomi Mi Drone 1000 méteréhez képest jelentős előrelépés. Gyorsan megnéztem a 720p HD élőkép hatótávját, és az is 5 kilométer, ami bravúros, kíváncsi lennék, milyen protokollal intézi el ezt a Xiaomi.

Természetesen ez is mindenféle szoftveres funkciót megkapott, amelyek nem működhetnének a kiterjedt szenzorkészlet nélkül. GPS és GLONASS támogatás, vizuális pozíciótartó rendszerek, a kérdés az, hogy a tárgyelkerülés is bekerült-e a csomagba. Ami a szoftveres repertoárt illeti, háromféle követési mód, automatikus le- és felszállás, automata visszatérés, útvonal repülés, cinematic módok – drótkötél kamera, gyors felszállás, teljes panoráma és hasonlók – férnek bele az árba, plusz a szoftveres védelmekről, mint az akkumerülés, szélhelyzet és a túlterhelés figyelés, sem szabad elfeledkeznünk.

A fenti pár bekezdéssel pedig csak a felszínt kapargattam, de az éles tesztek sok mindenre választ adnak. Az elővételben 142.000 Ft-ért kapható Xiaomi Fimi X8 SE pedig durván alá vág az árazásával a DJI-nak, ráadásul ez is összecsukható, méretben pedig nagyjából megegyezik a konkurensekkel, vagyis itt is extra hordozhatóságra számíthatunk.

Xiaomi FIMI A3

A kettő közül ő a kisebbik modell, egyfajta DJI Spark ellenfél, ami a merev, nem becsukható karokból is kikövetkeztethető. A mérete és a súlya azért annyira nem pici,  560 grammos drónról van szó, 35 cm-es motortávolsággal, de még így is elfér a hátizsákunkban, és sokkal kisebb, mint a MI Drone.

Természetesen a kisebb méret kompromisszumokkal jár, így a Sony és az Ambarella koprodukciójaként létrejött kamera “csak” 1080p 30 FPS-re képes, viszont a gimbal 2 tengelyt stabilizál, az üzemidő 25 perc papíron – ami a valóságban jó eséllyel inkább 15-20 -, és a hatótáv is eléri az 1 kilométert.

A videóátvitel viszont analóg, nem digitális, ami egyben azt is jelenti, hogy nem kell hozzá semmilyen applikációval vacakolnunk, 5,8 Ghz-n egyszerűen átadja a távirányítóra a képet, és kész. Ez egyben azt is jelenti, hogy különböző FPV szemüvegekkel vagy egyéb monitorral is befogható, így vihetünk magunkkal egy virtuális utast is a repülésre. A táviránytóba beépített DVR modul segítségével pedig felvehetjük az élőképet, így tulajdonképpen párhuzamosan két felvételt készíthetünk, illetve szoftverek segítségével “kép a képben” módon összevághatjuk azokat.

Természetesen itt is megtalálhatóak a különböző cinematic repülési módok, mint a dronie, a körkörös kamerafelvétel, a merevszárnyú módot szimuláló mód, de ugyanúgy visszatér a drón a felszállási pontra, mint a Spark. Van egy vicces DIY port is a hason, ahová mindenféle egyéb kiegészítőket – ejtőernyő, színes füstcsík patron, tűzijáték vezérlés, LED csík megtáplálása – pakolhatunk, tehát a gép a kreativitásunknak is teret enged.

Az azért látható, hogy a Xiaomi FIMI A3 kevesebbet tud mint az X8 SE, de az ára is ezzel arányos, durván fele annyiba, 80.000 Ft-ba kerül, ami így sem tűnik rossz vételnek.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

Ha szeretnétek többet megtudni a drónokról, a Tudnivalókban érdemes körülnézni, ahol a témát mélyebben is boncolgatjuk, illetve írjatok FB üzenetet, hiszen több mint százféle drónnal repültünk már, szívesen segítünk minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban, de az FB csoportunkban is lehet témát nyitni ez ügyben.