U80 okosóra teszt – 2600 forintért is van jó okosóra!

Még én sem hittem volna, hogy ilyen létezik, de Kínában van használható, rendesen működő okosóra kettőezerhaszáz, azaz 2600 forintért. Ez az U80 okosóra, nem egészen 9 amerikai dollárért. Ez már az én szememben is a hihetetlen kategóriát veri. Best buy termék tesztje következik!

Bontogatás

Kifejezetten kulturált, már-már elegánsnak mondható kartondobozban érkezik, ami mondjuk jóval nagyobb, mint amekkorára szüksége lenne, de legalább tökéletes védelmet nyújtott az órának, ami igen kevéske tartozékkal; egy papírral és egy microUSB kábellel érkezik. A szíj már első látásra (hát még tapintásra) is nagyon olcsó gumi, úgyhogy kapás megtéptem egy kicsit, de meg sem látszott rajta, és elég jól ellenállt az erőhatásnak, szóval nagy baj nincs vele.

Bár három színben is elérhető, én feketét szereztem be, mert bár nem csúnya szerintem a fehér sem, sok ember nem hajlandó felvenni fehér színűt, és így jobban visszaadják majd a képek a kinézetét. Az első, ami nekem feltűnt, hogy milyen szép vékony. Az ilyen olcsó dolgok jellemzője, hogy nélkülöznek mindennemű vékonyságot, eleganciát, formatervet, és inkább csak úgy össze van okádva az egész, hogy ne itt van e, ócsó. Ennek ellenére ez az óra tök kulturáltan néz ki, szépek a lekerekítések, és bár full műanyag az egész ház (kivéve persze az alját), mégis teljesen rendben van.

Bal oldalt egy mikrofont, microUSB portot, és egy rémesen hangos hangszórót találunk, míg jobb oldalon csak egy ki/be kapcsolásra alkalmas gomb van. Az előlapon 3 érintésérzékeny kezelőgomb is helyet kapott,  melyek funkciója nem azonos az Androidos telefonokon általában megtalálható 3 gombbal. A bal szélső gomb a bekapcsolást követően előszedi a többféle stílus közül kiválasztható óra alól, a menürendszert, amiben egészen sok elemet találni. Ebben tapizással mozoghatunk, de a középső gombot nyomkodva mindig eggyel jobbra ugrik a képernyő. A bal szélső gomb nyilván mindig vissza gombként funkcionál, de a többi nem ilyen egyértelmű. Ha valamilyen menüben vagyunk a bal szélső gomb például mindig az első elemre való kattintásként értelmezhető, ami ugyan elég értelmetlen, de hát úgyis érintéssel fogja kezelni az ember, ha már egyszer érintőkijelzős a ketyere.

A dobozból kivéve nulla százaléknyi energia volt az eszközben, de ezt pár perces izzadós szenvedés után orvosoltam. Annyira le volt merülve, hogy először hiába mértem rá, nem akart jelentősebb áramokat felvenni, azt hittem, döglött a termék, de csak túlmerítették kicsit valószínűleg.

Tesztüzem

 Miután kapott annyi szuflát, hogy legalább azt ki bírja jelezni, hogy töltés alatt áll, egy rendkívül színes ,,Welcome” felirat és némi rohadt hangos üdvözlőhang kíséretében bekapcsoltam. A valóságtól távol álló dátum, és néhány ikon fogadott, de ezekről most kivételesen nem is beszélnék rögtön egyesével, inkább nézegessétek végig képeken a menürendszert.

Amint látjátok, majdhogynem tökéletesen tud magyarul. Ha nem is minden fordítás fordítóirodától származik, akkor is tökéletesen érthető, hogy mi mit takar, ami már magában is kisebb csoda, ha arra gondolunk, hogy mennyire kínai termékről van szó. A lapozással alapvetően nincs gond, viszont a Beállítások menüben való görgetés már kicsit nehézkesebb, néha nem annyit lép, mint amennyit szeretnénk, vagy csak nem gördül egyáltalán, és ilyenkor könnyen anyázásba torkollik a művelet. Az ilyen apróságoktól eltekintve a használata teljesen rendben van, nem baromkodik a kütyü. Az érintés érzékenysége mind a kijelzőn, mind az érintőgombokon tökéletes, elsőre bevesz mindent, nem kell várni rá, hogy feldolgozza a szörnyű mennyiségű adatot, pöccre csinál mindent. Kivéve mondjuk a névjegyek megjelenítését. Gyanítom, hogy nem erről fog a tulaj hívásokat indítani, mert kilistáz minden létező névjegyet, amit csak talál. Meg olyanokat is, amiket nem talál. Ilyen Abu Rhaji Elkhamarandhji (ejtsd: ÁBURHÁDZSIELKHÁMÁRÁNDZSIALLAHUÁKBÁR WÁÁÁÁ!!!) névvel indult például a lista, de fogalmam sincs, hogy ilyet honnan szedett. Na mindegy, megjegyeztem, hogy hívásokat nem erről indítunk.

A menüelrendezés nagyjából jó, de nem mondom, hogy nem lehetne helyenként jobban összevonni kategóriákba a dolgokat. Szerencsére csupa olyan dolgot lehet állítani az órán, amit elég egyszer-kétszer előkaparni, semmi gyakran előkerülő dolgot nem találni a beállításokban például. Egyszer beállít mindent az ember, onnantól meg csinál mindent az eszköz. Benne van minden lehetséges funkció, amit az olcsóbb okosórák tudni szoktak, tessék megnézni az alábbi képen.

A szopás az vele, hogy a drágábbakhoz képest annyival butább, hogy a lépésszámlálót, alvásmonitort, és hasonló aktív funkciókat kézzel kell elindítani. Míg pl. a Xiaomi Mi Band sorozat magától számolja a dolgokat, meg kitalálja (mondjuk szarul), hogy mit csinál éppen az ember, addig ennek előre meg kell mondani, és ha közben véletlenül nem sétálunk/futunk, hanem egyéb célokra használjuk ügyesebbik, órát viselő kezünket, hát bizony súlyos tévedések lesznek a lépésszámlálásban.

További szopás vele, hogy bár jelenleg 744 értékelés alapján 4.8 csillagra értékelték a terméket, nekem egy Xiaomi Mi4C-vel, ileltve egy Ulefone Viennával az istenért sem sikerült megtalálnom azt a BT appot, amivel az értesítések is kiküldhetők a készülékre. Ergo akármit csináltam, a telefonhívásokon kívül semmit, még az értesítéseket sem mutatta a ketyere. További szopás, hogy a hívásokat viszont kötelező jelleggel kiküldi saját magának, a telefonon minden egyes hívásnál ki kell választani, hogy a saját hangszóróján tudj beszélni, és ne az óra pofázzon a kezeden. Ezt sosem értettem, hogy miért van így az olcsóbb okosóráknál, de eddig mindnél így volt.

Míg a “High qulity screen” csak vicces, addig az “imported soft rubber band” a tökéletes hazugság megvalósítása. Kínát és az importot egy lapon emlegetni emberiségellenes bűntett.

Ezeken felül a többi funkció teszi a dolgát. Az tény, hogy nem atomóra pontosságával dolgozik (na, de várta ezt valaki?), de azért hellyel-közzel értelmes adatokat ír az alvásról, lépésekről, satöbbi. Ezen felül tele van mindenféle értesítési funkcióval, amiket ha nem is azért állítunk be, hogy elvégezzük az óra által kiírt feladatot (például víz fogyasztása), hanem mondjuk sört iszunk minden jelzés alkalmával, akkor is hasznosak tudnak lenni.

Az üzemideje elég érdekesen alakult, ugyanis 2 napig tette a dolgát majdnem maxra töltött akksival, aztán letettem az asztalra, és a hozzá kötött telefont elvettem mellőle, hogy lecsatlakozzon, de a BT bekapcsolva maradjon. Erre fel fél napra rá lekapcsolt alacsony akkufeszültségre hivatkozva. Hát, oké.

Konklúzsön

2600 forintért igazából még fele ennyit sem vártam. Egy működőképes okosóráért ez nem pénz. Az tény, hogy nekem nem sikerült az értesítéseket kiküldenem rá, de könnyen lehet, hogy valamit én nem vettem észre, mert mégiscsak 4.8 csillagra értékelték 744-en. A sok furcsa dolgától eltekintve még BT kapcsolat nélkül is egy tök jól használható ketyere, hát még, ha valaki össze tudja rendesen kötni a telefonjával. A hívás kiküldése kellemetlenség, de sajnos nem találtam rá módot, hogy kikapcsoljam. Az üzemidő teljesen rendben van, 2-3 napot biztosan ki fog bírni, mert igazából nincs miért különösebben nyúzni az órát napközben, csak a saját fogyasztásával kell számolni.

Az ára tehát 2600 forint, ami mellé ingyenes szállítás társul, és hozzá kell tenni, hogy ez erősen ÁFA határ alatt van, ergo a rendelés cakk-pakk 2600 forint, nincsenek rejtett költségek. Elképesztő, amit Kína művelni tud.

Még egy apróbb kellemetlenség azoknak, akik karórát hordtak eddig, hogy ez megdöntésre nem mutatja az időt, meg kell nyomni a bal szélső gombot rajta minden alkalommal. Én órás vagyok, ezért tűnt fel.

Itt megvásárolható.

Ha nem akarsz lemaradni a friss kínai kütyüimről, dobj egy lájkot ide!

Uff.