Tronsmart Presto hordozható aksi teszt – QC 3.0 a zsebedben

A Tronsmart egy 2013-ban alakult kínai cég, még nem annyira széleskörűen ismertek, de gőzerővel dobják piacra az újabbnál újabb termékeiket. Leginkább az újgenerációs töltési megoldásokra feküdtek rá, QC 2.0, QC 3.0 és Type-C eszközök tárházával rendelkeznek. Komolyságukat az is mutatja, hogy a Qualcomm oldalán a hivatalos töltők között szerepelnek a termékeik. Első tesztelt eszközünk tőlük egy QC 3.0-s, Type-C csatlakozós power bank, a 10.400 mAh-s Presto.

Kicsomagolás

Mivel eddig én sem nagyon ismertem a gyártót, nem tudtam mire számítsak. De a csomagolás nagyon rendben van, tetszik a doboz, amire még fóliát is raktak, hogy ne sérüljön szállítás közben, a benne lé201vő dolgok meg még inkább. Az aksi mellé ugyanis adnak egy puha textil tokot, egy normál USB – Type-C és egy Type-C – Type-C kábelt is, valamint részletes, soknyelvű leírást és néhány jópofa reklám kártyát.

Maga az power bank a megszokottnál nagyobb méretű, magasabb és hosszabb is, mint mondjuk a Xiaomi hasonló kapacitású darabja, számszerűen 158x55x18 mm. A tömege viszont mondhatni a megszokott, 250 grammot nyom a mérlegen. A teljes ház műanyagból készült, a minőségével nincs baj, az összeszerelés is jó, de ez azért nem a minőségérzet csúcsa, főleg, ha az említett alumínium házas Xiaomit mellérakjuk.

A 4 darab töltöttségjelző LED a ház tetején található, fehér színnel világítanak, és nem villognak töltés közben, hanem elhalványodnak-erősödnek. Oldalt találjuk a kerek bekapcsoló gombot, amire szükség is lesz, ugyanis nem kapcsol be magától, ha rádugunk egy eszközt. Elöl pedig a QC 3.0 kompatibilis normál USB portot és a feltöltéshez is használható Type-C portot. Azért mondom, hogy is, mert a tartozékként kapott Type-C – Type-C kábellel erről a portól is lehet eszközöket tölteni, csak épp a Quick Charge támogatást nem kapjuk meg. Természetesen a normál USB portba dughatunk micro-USB végű kábelt is.

Tesztüzem

Először is szeretnék pár szót ejteni a QC 3.0-ról, hogy mindenki képben legyen. A Qucik Charge a Qualcomm elterjedt gyorstöltési szabadalma, ami a hagyományos USB-s töltéshez képest nagyobb teljesítmény átvitelét támogatja, ami értelemszerűen gyorsabb töltést eredményez. Különböző generációi léteznek a technológiának, a QC 3.0 a jelenleg elterjedt legújabb (de már érkezik a QC 4.0 is). Ugyanakkora teljesítmény átvitelére képes, mint a QC 2.0, de már nem csak 5, 9 és 12 V-on, hanem 3,2 – 20 V között szinte bármilyen feszültségértéken képes működni (200 mV-os ugrásokkal). Így ugyanaz a töltő sokféle, különböző töltési feszültséget igénylő eszközzel is használható. A technológia további előnye a hagyományos töltéssel szemben, hogy a töltő kommunikál a kompatibilis töltött eszközzel, így mindig próbálja az optimális feszültség-áram kombót biztosítani számára, ami a szabadon megválasztható feszültség miatt még jobban sikerül, mint a QC 2.0-s technológia esetén.

Tehát a Tronsmart aksija is tudja ezt a szabványt, 5-12 V-on, maximum 3 amperes áramerősséggel képes működni, és maximum 18 W teljesítményt tud leadni, ami bőven elég szinte minden eszköznek. Ezen kívül a gyártó saját szabványát, a VoltIQ-t is ismeri, ami hasonló a Qualcomm megoldásához, meg tudja állapítani a csatlakoztatott eszköz számára legnagyobb felvehető áramerősséget, és ennek megfelelően tölti azt. Így elkerülhető a kis áramot igénylő eszközök túlterhelése, és a nagy étvágyú darabok sem fognak órákig a vezetéken lógni a túl kicsit áram miatt. De ugyanezt tudja a QC is, nem? De, viszont csak a kompatibilis eszközök esetében, a VoltIQ pedig állítólag minden eszközzel működik.

A feltöltés a Type-C porton sokkal gyorsabban megy, mint azt vártam. Kb. 80%-os töltöttségig 3 A körüli áramot is elfogadott, utána csökkent csak le, ez a benne lévő Li-Ion cellák karakterisztikája miatt van, így az egészséges. A gyártó szerint 6 óra kell a teljes feltöltéshez, de nekem az a tapasztalatom, hogy a megfelelő töltőfejjel 3 óra sem kell a 80% eléréséhez, a teljes töltés is 3:45 alatt megvolt. Szóval tényleg sokkal gyorsabban megy a dolog, mint az megszokott, a Type-C port által támogatott 3 amper láthatóan jó hatással van rá.

Elvégeztem a szokásos méréseket is egy USB-s terheléssel, hogy megnézzem, mennyire igaz a ráírt 10.400 mAh kapacitás. Ez 3,8 V-ra megadott érték, 5 V-on, amin a mérést is végeztem 7900 mAh körüli értéknek kellene kijönnie, mivel a gyártó szerint 39,52 Wh energiát képes leadni. (A Wh független a feszültségtől, a mAh azonban nem). Ilyen méréseket csak a normál USB porton tudtam végezni, mert a Type-C portot nem tudtam összekötni a mérőeszközzel.

Az első mérés 5 volton, 3 amperrel terhelve teljes lemerülésig tartott. A grafikonon látszik, hogy stabilan kiadta a 3 A-t a teljes idő alatt, a feszültség sem ingadozott jelentősen, és nem is csökkent, ahogy merültek a cellák. Ez mindenképpen dicséretes, a szabályzó áramkör jól végzi a dolgát. Amikor úgy gondolta, hogy itt a vége, lekapcsolta magát, így védve a cellákat a túlmerítéstől, szintén piros pont. Ekkora terhelés mellett az elméleti 5 voltból 4,9 lett, de ez még bőven belefér. A teljes lemerüléshez 2 óra sem kellett, viszont a várt 7900 mAh helyett csak 5827-et adott le, a munka is csak 28,56 Wh volt. Ez pedig a gyári értéknek csupán 72%-a.

Kék: feszültség (bal oldali skála), piros: áram (jobb oldali skála)

Kipróbáltam kisebb terheléssel is, hátha 1 A mellett jobb eredményt kapok. Valamivel jobb is lett, de nem sokkal, és még így is elég messze vagyunk a gyári értékektől. 5884 mAh és 29,29 Wh lakozott így benne, ami még mindig csak 74%-a az elméleti értékeknek. Ha visszaszámolunk 3,8 V-ra, akkor ez 7700 mAh-nak felel meg, ami azért messze van a 10400-tól. Kijelenthető tehát, hogy sajnos nem hozza azt az eredményt, ami rá van írva.

A következő lépés a terheléses teszt volt a túláram védelem ellenőrzésére. Nulláról indulva egészen 3,23 amperig terheltem, ekkor lekapcsolta magát, mert érezte, hogy ez már túlzás. Tehát a védelem szépen dolgozik, nem kell tartanunk attól, hogy tönkretesszük a túl nagy árammal. Terhelés nélkül 5,08 V-ról indult a feszültség, 3,23 ampernél 4,8 V volt az értéke, ez a csökkenés még abszolút belefér, ráadásul 3 amper fölé nem is nagyon kéne mennünk.

Ellenőriztem a QC 3.0 támogatást is, és minden rendben van ezen a téren, 5 és 12 volt között, pontos, 200 mV-os ugrásokkal minden feszültségszintet kiadott, amit a teszteszköz kért, ahogy elő van írva.

A túláramon kívül számos egyéb védelmi funkció is került bele: be- és kimeneti túlfeszültség, túlhevülés, túltöltés, túl hosszú töltési idő, rövidzár. Ezek alapján elég nehéz lesz tönkretenni a cuccot. Töltés közben alig melegedett, a 3 amperes terhelés végére azért langyos lett, de ez még nem a veszélyes kategória.

A Type-C portot nem tudtam mérni, de elméletileg 5 V-on maximum 3 A-t tud kiadni, ami nagyjából igaz lehet, mert a telefonomat gyorsan felpumpálta. Kipróbáltam, mit kezt az igazán kis áramot kérő eszközökkel. Ezeket a legtöbb power bank nem szokta szeretni, azt hiszik, hogy nincs semmi a kimeneten, és védelemből lekapcsolnak. Van egy mindössze 0,04 ampert kérő iPod Shuffle-m, ezzel szoktam szivatni a hordozható aksikat. Sajnos most is bejött a csel, néhány másodperc után kikapcsolt az akku. Úgyhogy továbbra is a Xiaomi Power Bank 2 az egyetlen, akinek az eszén nem tudtam így túljárni.

Bár a mérések alapján már látszott, hogy kevesebb van benne, mint ami rá van írva, a biztonság kedvéért töltögettem kicsit a telefonomat is, ami rendelkezik QC 3.0 támogatással, ezért minden lehetőséget ki tudtam használni. 5-6 V között, 2,5-2,7 amperrel ment bele az éltető delej, úgyhogy látszólag tényleg dolgozott a Qualcomm megoldása.

Amint azt vártam, háromszor már nem sikerült feltöltenem a 3000 mAh-s aksit a készülékben, mielőtt megadta volna magát a power bank. Két teljes kör azért belement teljes lemerüléstől számítva (tartsuk észben, hogy ilyenkor jelentősen több áram kell, mint ha mondjuk 50%-ról indulnánk), de a harmadik körben már csak 20%-ig jutott a dolog.

Furcsa dolog, de csak a telefonom saját kábelével volt hajlandó rendesen tölteni, a gyári USB – Type-C kábellel csak 0,5 amperrel működött.

Összegzés

Felemás véleményem alakult ki a végére a Tronsmart Prestoról. Egyrészt tök jó dolog a QC 3.0 támogatás, ezzel nagy árammal és intelligens módon tölthetjük eszközeinket széles feszültségtartományon. Ebből a Type-C is kiveszi a részét, ebből következik a relatívan rövid feltöltési idő is. A szabályzó és védelmi áramkörök ügyesen végzik a dolgukat, jól bírja a terhelést, stabilan tartja a kimeneti teljesítményt a teljes töltési idő alatt.

Ugyanakkor a műanyag ház nem sugall kiemelkedő minőséget, a gyári kábellel valamiért nem továbbított nagy áramot, és ami a legfájóbb, hogy nincs akkora kapacitása, mint ami rá van írva, 10400 helyett csak 7000-7700 mAh-ra számíthatunk. Sajnos ez gyakori jelenség a hordozható aksik világában, amit mindenféle apró betűs leírásokkal próbálnak megmagyarázni. Nem tudta tölteni az igazán kis áramot kérő eszközömet sem, bár ezt nem is állította róla senki.

Tehát kijelenthető, hogy kevesebb szufla van benne, mint amit a gyártó állít, viszont azt szépen és megbízhatóan kiadja magából. Az ára a következő dolog, amivel javít a helyzetén, Amazonon például 8.000 forintot kérnek csak érte, míg Geekbuyingon 9.440 Ft-ba kerül.

Itt megvásárolható:

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték