Transcend JetFlash 700 8GB USB 3.0 teszt – ezt is Kínából

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy egy USB 3.0-s pendrive (ebay-en flash drive) a mai tesztalany. Az itthon is megvásárolható Transcend példány természetesen kintről érkezett, így jogosan kap helyet a blog repertoárjában.

Olcsó kis ketyeréről beszélünk, melyről igazából utólag tudtam meg, hogy nem igazán kedvelt darab. Sajnos valóban nem egy sebességkirály, de megint csak azt tudom kérdezni, hogy ennyiért mit vártam?

Dobozka

Azért mutatott már csodát Kína extrém alacsony áron is, de az ilyesmi azért náluk sem mindennapos. 1580 forintért azért most is minőséget adtak, csak éppen nem csúcskivitelben.

Szokásos sinceritytrading-es csomag érkezett a madzaggal, benne volt eredeti dobozkájában a pendrive. Nem állítom, hogy szükségem van rá (mármint a dobozra), de persze dobott a csomagolási élményen, első benyomáson. Az főleg, hogy nem is fél órán át bontogattam fűrésszel, hanem le lehet nyitni a hátulját. Ötletes.

Vártam volna, hogy majd kap valami akasztót, vagy ótvar kulcstartós megoldást nyomnak az arcomba, de ilyesféle gagyiságoknak jele sehol.

 

Tesztüzemben

Az akasztóhely egyébként megvan a végén, de én sem akarom ilyesmivel csúfítani. Így hát egyszerűen kivettem, és bedugtam az első 3.0-s portba. Formáztam, ahogyan az új tárhelyet illik annak érkeztekor, majd elkezdtem fájlokat küldeni rá. Valóban nem lehetek elragadtatva a sebességétől. Más oldalakon is erősen elszidták, és bár én nem tettem, megtehetném. Az olvasási sebességgel egyáltalán nincs gond, ahogyan azt láthatjátok is az alábbi képen, viszont az olvasás botrányos.

Jól látható, hogy az írási fájlok méretével és az olvasási sebesség nagyságával nem nő együtt az írási sebesség, hanem megáll 8 brutális megabájton másodpercenként. De ne aggódjatok, élőben nem fog ennyit sem tolni átlagban, mert a valós körülmények ritkán ennyire ideálisak.

Amiért nem néztem utána a dolognak, meg nem érdekel igazán még most sem, az, hogy ritkán használok pendrive-ot. Illetve viszonylag gyakran, de mindig pár megás dokumentumokat másolok rá. A kinézet nem annyira lényeg, csak ne legyen gagyi, a méret sem lényeg, menjen, meg legyen olcsó, azt kész.

Záró szavak

Hát ezért aztán nem kellett volna USB 3.0 jelzésű adathordozót vennem. Gyakorlatilag egy normális itthon kapható 2.0-s leveri sebességben. Olvasásban talán nem, mert az 90-100 MB/s körüli, de írásban bármikor. Mindegy, azt az 1580 forintot még mindig nem sajnálom rá. Itthon kb. 2200-2400 forintért vásárolható meg. Garanciát kint is vállalnak rá, de ezek ritkán romlanak el, az emberek általában előbb hagyják el őket, így szerintem nyugodtan vásárolható külföldről.

Ha valaki éppen adathordozót akar vásárolni, akkor szigorúan csak annak ajánlom, akit szintén nem különösebben érdekel sem a sebesség, sem a méret, sem a dizájn. Magyarul mindegy neki, hogy milyen, csak működjön. Ha valaki igazi sebességre vágyik, csak hülyét kapna ettől a darabtól. Az árát teljesen megéri, több elvárásom nem is volt.

Itt megvásárolható egy csomó USB 3.0 pendrive.

Meg itt is.

Uff.