Tiger Teeth a HX Outdoors-tól – Tigrisfogat inkább az állatkertben

Olvasónk, Csaba írása

A Ganzo G727M után lelkesen vetettem bele magamat az újabb kínai olcsó bicskák felfedezésébe. A második darab egy Tiger Teeth fantázianevű taktikai bicska a  HX Outdoors nevű cég  terméke.

A HXO nemcsak foldereket, hanem fix pengés késeket és multitoolokat is készít. A gyártó egyébként a Gearbest késportfóliójában egyértelműen – az árakat tekintve mindenképp – a fölsőbb szegmensbe tartozik, vannak akár 180 USD körüli darabjaik is. A termékpaletta inkább a taktikai és outdoor vonalba illeszkedik, mint a mindennapi használat kategóriájába.

Kicsomagolás

A doboz első pillantásra is komoly benyomást kelt – vastag karton, mágneszár, ízléses grafika –, kinyitás után pedig elénk tárul a fekete szivacságyban fekvő Tiger Teeth. Eddig a dolog nagyon biztató. Nem véletlenül választottam kicsit merészebben egy ismeretlen gyártót, nyilván kisebbek mint a Ganzo, de a csomagolást tekintve nagyon odatették magukat.

Külalak, használat

Becsukott állapotban elég patent benyomást kelt. A hátán lévő pöcökből arra következtettem, hogy bár a leírásban nem szerepel, flipperes nyitású bicskát kaptam, amit azért szeretek, mert gyorsan és látványosan lehet vele kicsattintani a pengét. Emlékszem, amikor még csak videókon láttam a flippert, alig vártam az elsőt a kezembe venni. Nagyon király volt!

Lássuk a medvét, gondoltam, és megkíséreltem elegánsan, lazán, egy csuklómozdulattal kinyitni a Tigert. Na ekkor kezdett belém nyilallni a gyanú, ami gyorsan fejlődött döbbent megrökönyödéssé, hitetlenkedő hüledezéssé, ami a média klasszikus Tornóczki Anitai „És ezt így hogy?”-ban csúcsosodott ki. Na most itt nemhogy flipperes gyors nyitásról nincs szó, de nyitásról is nehezen.

A Tiger Teeth egy kétfázisú nyitási procedúra eredményeként kerül használat közeli állapotba. Először a markolat hátából kiálló, bütyökkel kell a pengét kibillenteni, majd a nyitószemölccsel teljesen kinyitni a bicskát. Amikor először ilyennel találkoztam, a bűnös darabot azonnal száműztem társai mellől a bicskás fiókból, hogy jelenlétével ne sértse becsületes társait.

Itt van ugyanis a kutya elásva. Nem véletlenül másolják a kínaiak Marfione, Centofante, Shirogorov és a vágószerszám panteon többi szentjének munkáit. Azok, ellentétben a Tiger Teeth megálmodójával, TUDNAK bicskát tervezni, nem pedig egy olyan szörnyszülöttet tesznek le az asztalra, aki tulajdonosa ellen fordul és vesztébe taszítja azt.

Itt egyszerűen nem csak arról van szó, hogy a folder nyitása nehézkes. Valami nagyon elkerülte a figyelmemet vásárláskor. Ez a felirat: HX OUTDOORS D – 158 TIGER TEETH No Lock Folding Knife. Ebből a No Lock részre hívnám fel a figyelmet! Ugyanis a kés tényleg nem rendelkezik zárszerkezettel! Mind a gyártó, mind a kereskedő becsületesen felhívja a figyelmet erre a körülményre, csak egyet felejtenek el hozzá tenni: Ne Vedd Meg! Ha valaki röhögni akar egy kicsit, ide linkelem az örök klasszikust az „Esti Kornél és a becsületes város”-t, amikor a a vak koldus a nyakába tett táblával hirdeti: „Nem vagyok vak. Csak nyáron viselek fekete szemüveget.”

A  zár hiányának ugyanis már hétköznapi használatban is súlyos következményei lehetnek. Ha nincs semmi, ami nyitott állapotban tart egy pengét, az hajlamos becsukódni. Szalonnázás közben az embernek legfeljebb néhány ujja bánja. Igen, tudom: a bugylibicskák sem rendelkeznek zárómechanizmussal, de azok a néprajzi múzeumok polcain porosodnak. Nem ismerek embert, aki azzal fogyasztaná a reggelijét.

Képzeljünk el viszont egy taktikai szituációt – ez egyébként a harc, a verekedés eufemisztikus megfogalmazása -, amire ezt a szerszámot tervezték. Nem véletlenül van az ujjtámasz, a markolat kialakítás és anyaghasználat körül akkora habverés. A kés ebben a helyzetben fegyver, és a fegyvert tartó kézben biztosan kell állnia. Mindig. Különben Game Over, és nincs még legalább hat életed. Ez a vacak abban a pillanatban benyaklik, amikor nekitámasztod az ujjadat.

A késharccal és a vágóeszközök önvédelmi célú hordásával kapcsolatos gondolataimat inkább nem a Tiger Teeth kapcsán akarom megosztani, legyen elég, hogy erre sem alkalmas. Tulajdonképp semmire. Ezen a körülményen az sem segít, hogy két, fényképpel ellátott pozítív feedback is van az oldalon, az egyik spanyol, a másik német nyelvű. Sőt, itt látszik igazán az az óriási plusz, amit a RendeljKínait szerzőgárdája nyújt a vásárlóknak. A szakértő, elfogulatlan és alapos elemzés. Ezt semmilyen feedback, description és egyéb vásárlói visszajelzés nem übereli.


Levezetésképp még néhány apróság. A pengeháton található bemarások, tigrisfog nyomok teljesen funkciótlan dizájn elemek. A hordklipszet viszont lespórolták róla.  A bicska minden egyéb jellegzetessége a fentiek fényében inkább komikus színezetet ölt. D2 pengeanyag? Gyors, roncsolásmentes ujjlevágás. Titánium borítású penge? Nem látszik annyira a vér.

A nagyon bátrak és ügyesek kis utómunkával fixivé alakíthatják a Tigert. Nyitott állapotban át lehet szúrni egy tengelyt a markolaton ami rögzíti a vágófelületet. Halleluja!

A költővel szólva: „A többi néma csend.”

Ár

Apokaliptikus víziók, irodalmi párhuzamok és nemzethalál után nézzük a számokat, amik tudvalévőleg az igazság katonái. Lennének, de ebben az esetben nem azok. A Tiger Teeth tactical foldert 25.97 USD ért adják, ami több, mint 7000 Ft. Mivel a szerszám megvásárlását semmilyen körülmények között nem javasoljuk, teljesen fölösleges ár/érték arányokról értekezni. A meg nem vásárlás esetén amúgy is részesülünk a kés nyújtotta benefitekben. Sem vámot, sem áfát, sem szállítási költséget nem kell fizetnünk.

Összefoglaló

MENEKÜLJETEK!