Thieye Dr X drón teszt – Helyet a doktor úrnak

Thieye Dr. X

A DJI Tello óta az okos, alig tenyérnyi méretű, de normális kamerával rendelkező drónok garmadája jelent meg a piacon, a Thieye Dr X is egy közülük. Bizakodásra ad okot, hogy a cég az akciókamera piacon egész sok mindent mutatott az elmúlt 2 évben, így az 1080p képrögzítőtől megfelelő képminőséget, a géptől pedig sok okosfunkciót várhatunk el a 24.000 forintos árért. A vám- és áfamentes szállítás természetesen ehhez a modellhez is elérhető.

Thieye Dr X drón kicsomagolása

Ki a fene akar kimenni a szabadba repkedni ilyen hidegben, miközben a hó is szitál? Én biztosan nem, de ezt a gyártók is tudják, így behozzák nekünk a szobába repülő játékszereinket. Ezen kategória legújabb képviselője a Thieye Dr X, ráadásul a név akciókamerás körökből ismerős lehet, mi is teszteltük kiváló terméküket, a Thieye T5 Edge-et.

Szerintem az igényességre való törekvés már a csomagolásnál elkezdődik, én legalábbis díjazom, ha egy kütyü dobozának a fedele minőségi, kis ellensúllyal záródik, vagyis kellemes kézbe venni és kinyitni. A kiegészítők repertoárja a szokásos, de amióta 3 éve mini drónokat vettem az összes unokatestvéremnek, és azok szétszabdalták a függönyt, különösen nagyra értékelem a beltérben használható propellervédőket. Kintre azért vegyük le, mert azon kívül, hogy felakad vele a fára, másra úgysem jó.

Távirányító nem jár a modellhez, mindent a telefonos applikációval kell intéznünk. A töltőt micro USB kábelhez csatlakoztathatjuk, így bármilyen telefonos tápegységgel feltölthetjük. Az elmaradhatatlan pótpropellerek is ott figyelnek a tartóban, amiket néha még mindig eltörök, pedig pár géppel már repültem életemben. A váz a klasszikus műanyag, egy fokkal gyengébb, mint a DJI Tello esetében, míg a Xiaomi MITU csinosabb, de azért ezt sem nevezném rossznak.

A fenekén találjuk a micro SD bemenetet, fölötte lakik az akkumulátor, a hasán pedig ott a bekapcsoló gomb, amit hosszan kellett nyomnom, hogy életre keljen a gép. A kis “szemecskéi” egyben állapotjelző LED-ként is funkcionálnak, illetve a töltési folyamatot is itt követhetjük végig. A gyanús lencse a hason az optikai szenzor, ezzel tartja a gép a magasságát, ennek viccesen alulról integethetünk is, így a gépet fura mozgásokra kényszeríthetjük.

Thieye Dr X drón tesztje

Minden ilyen drónnak a lelke az applikáció, ha ezt rosszul programozták le, akkor feladhatjuk a keresztvizet a terméknek. Szerencsére a Thieye Dr X esetében nem erről van szó, teljesen használható alkalmazást rittyentettek össze a géphez. Az ihlet valószínűleg a konkurenciától érkezett, de én ezt nem bánom, csak működjön jól.

A bejelentkező képernyőn találhatjuk a program vezérléséhez szükséges dolgokat, frissítést, illetve egy segédletet kezdőknek, amit mindenki olvasson el. A WiFi-hez való csatlakozás után szépen betöltődik a kezelőfelület, amin a legtöbb időt fogjuk eltölteni. A telefonos irányítás abban nyilvánul meg, hogy a sarkokba kapunk két virtuális távirányítókart, ezeket nyomkodva repülhetünk. Hiányoltam a “gravity controlt”, aminek a lényege az lenne, hogy a mobilunk giroszkópját használva és a készüléket döntögetve repülhetünk, de ez a másik két konkurens – a Xiaomi MITU és a DJI Tello – esetében sem működött, vagy csak simán hiányzik.

A kezelőfelület pofonegyszerűen használható, mivel a funkciók elrendezése nagyon logikus. Bal felül a beállításokban barangolhatunk, mellette a panoráma videó, a vészleállítás, a kalibráció helyezkedik el, illetve a kártya telítettségi adatait, a WiFi szignál erejét és az akkumulátor töltöttségét látjuk, de ezt akkor is kitaláltátok volna, ha nem írom le. Jobb oldalt a fel- és leszállást indító gomb, alul középen pedig a fényképezés és a videókészítés elemeit vehetjük észre.

Érdemes a beállításokban szétnézni, már csak azért is, mert valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva a gépet gyárilag selfie és nem aerial módra állították. Nem kell nagy dolgokra gondolni, az irányt cseréli meg ez a funkció, mi szépen állítsuk ezt vissza, és hagyjuk is így. Az orientációkezelést egyszerűen meg kell tanulni, ezen semmilyen “kamu” elektronikus funkció nem segít. A távirányító módjait ne piszkáljuk, a sebességet pedig érdemes ízlés szerint megemelni, én egyből a maximumra raktam.

A gyorsabb reakció egyébként a videózáshoz fölösleges, jobb, ha a Thieye Dr X nyugodtabban repül, így lesz kevésbé remegős a kép. Ami egyből feltűnt, mennyivel jobb a kamera Xiaomi MITU-nál, de még a DJI Tellonál is, itt jön ki a 8 Megapixeles szenzor előnye és a gyártó cég akciókamerákkal szerzett tapasztalata. Olvastam olyan forrást, ahol azt írják, a kamera elektronikusan stabilizált, de ez sajnos az elkészült anyagokon nem igazán látszik.

Az viszont biztos, hogy a kategóriájának legjobb videó és fénykép anyagait ezzel a drónnal lehet elkészíteni, ha pusztán a hardver minőségét vesszük alapul. Ebből a szempontból a sorrend nálam Thieye Dr X/DJI Tello/Xiaomi MITU. Az 1080p videóknál a 30 FPS is megvan, a képek felbontása 3264*2448 pixel, tehát nincs semmi suskus a specifikációban.

Sajnos azonban a szélviszonyok és a gép stabilitása is erőteljesen befolyásolja az elkészült anyagok minőségét. Ebben pedig a Thieye Dr X-nek lenne mit tanulnia a DJI Tello-tól, ugyanis az optikai szenzor a nagyobb nevű gyártó modelljén sokkal jobban működik. Tesztalanyunk sokszor megzavarodik, például ha túl sötét van, ha a szél fújja a növényzetet, néha pedig magától elkezdi veszíteni a magasságát. Persze a Xiaomi MITU ultrahangos rendszere meg olyanokat ránt a géptesten, hogy az fáj, vagyis a “Doki” azért még mindig elég jó technikát ad a pénzünkért.

Hiányoltam viszont a fejlett elektronikus funkciókat, amiket a Tello elég jól tud, de a Xiaomi MITU is felvillant néhány egyedi dolgot. Nézzük sorba, mi az amit tud, és mi az, ami kimaradt:

  • automatikus fel- és leszállás
  • kézből fel- és leszállás /Thieye Dr X is tudja? Állítólag igen/
  • panoráma mód
  • pattogás és egyéb “cinematic” módok /DJI Tello/
  • lézerharc /Xiaomki MITU/
  • programozhatóság /Tello és MITU is/

Ezek nagyon jópofa dolgok, de én a másik két modellnél sem használtam őket, a fényképezési, videózási alapfeladatát pedig ez is jól betölti. A szelet ez sem bírja, de igazából egyik tenyérméretű szénkefés drón sem. A hatótáv szoftveresen limitált 20 méteres magasságban és 50 méteres távolságban, amit a WiFi szabvány működése indokol, de lehet ehhez is lesz majd valami hack, mint ahogy a Tellohoz a TALS volt. A repülési idő 6-8 perc, ami a külső körülményektől – hőmérséklet, szél stb. – függ, ez kevesebb, mint a konkurenseké, viszont a gép is olcsóbb, mint az ellenlábasok.

Összegzés

Tulajdonképpen tetszett a Thieye Dr X, az hogy őt választjuk-e, inkább filozófiai kérdés, mint mély meggyőződés szülte, tudatos döntés. A kamerája biztosan ennek a legjobb, viszont sok mindent a konkurensek ügyesebben csinálnak nála, például több elektronikus funkcióval rendelkeznek és hosszabb az üzemidejük.

Én személy szerint a DJI Tello-t preferálnám, de az sokkal drágább, a Xiaomi MITU pedig jóval olcsóbb, tehát ár-érték arányban a Thieye Dr X is jó választás, de a DJI madara azért kiegyensúlyozottabb. Természetesen ez a termék is vám- és áfamentes szállítással érkezik, 24.000 forintért.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány