Tevo Tarantula 3D nyomtató teszt – Egy szerethető pók

Ez a kis pók, a Tevo Tarantula az olcsó 3D nyomtatók piacára szeretné magát beszőni, a maga 55-60 ezer forintos árával, melyet egy kis odafigyeléssel, a közép-kategóriás eszközök tudásával egyenértékűre tudunk fejleszteni.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Miért ez a nyomtató?

Nekem ez már a 2. ilyen készülékem. Az előző nagyon belépő kategóriás volt melynek, mindössze 10*12*12cm volt a maximális nyomtatási mérete, ezt persze nagyon hamar ki lehet nőni, szerencsére a Tevo Tarantulának a 20*20*20cm-es tárgyasztal mérete több mint ötször akkora.

Adott volt hogy a lehető legjobb ár/érték aránnyal szeretnék 3d nyomtatót venni, és amennyire lehetséges olcsón. Szintén fontos volt, hogy kiváló legyen hozzá a termék támogatás, hiszen például: thingiverse.com-on rengeteg felhasználó tölt fel teljesen ingyen egyedi design-okat, amikkel hihetetlen nagy minőségbeli ugrást lehet elérni. 

Ebben az árkategóriában nagyjából 2 nyomtató kapható ezekkel a paraméterekkel, egyik az Anet A8 másik pedig a jelenleg tesztelt Tevo Tarantula. Azért esett erre a nyomtatóra a választásom, mert mint említettem nagy a támogatás hozzá, illetve ennél, szinte minden lényeges alkatrész fémből van, ami nagyon sokat számít, hiszen minden 3d nyomtatónak az alapja a stabil váz melyet, plexivel nem lehet megvalósítani.

 

Tevo Tarantula kicsomagolása

Mára már több 3d nyomtatási technológiát kifejlesztettek, az egyik legelterjedtebb, és legolcsóbb az FFF (Fused Filament Fabrication). A nyomtatás során az történik, hogy a szakszóval filamentet (ez egy 1,75mm átmérőjű, leggyakrabban műanyag szál) megolvasztjuk, és egy kis átmérőjű fúvókán (jelen esetben 0,4mm) a kellő mennyiségben a megfelelő helyre juttatjuk, és így rétegenként felépítjük a modellt. Az egyik, ha nem a legelterjedtebb anyag, a PLA (politejsav) melyet keményítőből állítanak elő. Ez a műanyag kezdőknek különösen ajánlott, mivel egyszerűvé válik vele a nyomtatás, mert könnyen letapad a tárgyasztalra, nem zsugorodik és mindemellett nem mérgező.

Mit rejt a doboz?

Rögtön dupla dobozban érkezik a kis Tarantula, otthon meg is jegyeztem, hogy “ekkora pókot még nem láttam a padlómon”. A dobozban nagyon szépen csomagolva, minden szerelési folyamatnak megfelelően helyezkednek el az alkatrészek, egy védő szivacs ágyban. Nagyon jó minőségűnek érződik minden porcikája, ezt súlyán is lehet tapasztalni, összeszerelve majd 8 kiló. Bevallom ez számomra kellemes csalódás volt hiszen ennyi pénzért egy sokkal rosszabb minőségű KIT-re számítottam. Kapunk a csomagban 2*250 gramm vegyes színű (színátmenetes) PLA filamentet, így azonnal el tudjuk kezdeni a nyomtatást a Tarantulánkkal.

A Tevo Tarantula összeszerelése

A szerelést én a Tevo útmutatója alapján csináltam, de néhány helyen úgy éreztem nem elég részletes, illetve van is benne 1-2 nyomdai hiba, ezért én inkább ajánlom a (nem hivatalos) YouTube videót. 

Szerszámokat is kapunk, pontosabban egy imbuszkulcs-készletet, egy laposfejű csavarhúzót és egy, a célnak tökéletesen megfelelő villáskulcsot. A cikk írásakor a legújabb 2017-es verziójú csomagban érkezik egy úgynevezett “titan extruder”  ami, sokkal pontosabban, áttétellel tudja adagolni a filamentet, ennek a használatát inkább haladóknak ajánlanám, szoftvert és/vagy az alaplapot a motorral összekötő kábel polaritását kell megcserélni ahhoz, hogy a plusz fogaskerék miatt jó irányba adagolja a filamentet, illetve az alaplap szoftverében a léptetési értékeket is át kell állítani a Tevo útmutatójának megfelelően. Az alap hűtőventilátorok különösen hangosak, ezeket érdemes lecserélni, nem nagy tétel, de sokat javít a nyomtató megítélésén.

Jótanács: a szíjakat amennyire csak tudjátok feszesre húzzátok meg, illetve a görgők alatti ún. “excentrikus” csavart jól állítsátok be, meghálálja a későbbiekben.

A Tevo Tarantula tesztje

Az összeszerelés után jöhettek az első próbanyomtatások. Az első rögtön egy fejlesztés volt, egy tárgyhűtő. Kicsi fejlesztés, cserébe nagyon nagy minőségbeli javulást tudunk elérni vele; miután felraktuk a tárgyhűtőt és bekötöttük az alaplapra a plusz ventilátorokat, jöhetett a valódi tesztelés, melyhez a legendás Benchy-t választottam, minden lényeges tulajdonság hibáját megmutatja ez a kis hajó, például, hogy két pontot milyen jól tud a levegőben összekötni (pl az ablakok teteje), mennyire szép felületet tud csinálni (orra, eleje), és mennyire részletesen, pontosan tud nyomtatni. A kész Benchy-t lent láthatjátok, szerintem az eredmény magáért beszél, van még hova fejlődni de kiemelkedő minőséget ad ezért az árért. Az utolsó képen szereplő modell ugyan ezzel a nyomtatóval készült, viszont sok fejlesztéssel, kalibrálással, beállítással, amiről egy későbbi cikkben fogok írni részletesebben. Látható, hogy mit is lehet kihozni a Tevo Tarantulából.

Mire is lehet használni egy 3d nyomtatót?

Lényegében csak a fantáziánk szabhat határt, sokféle műanyag érhető már el a piacon, mindegyiknek megvan a maga jó és rossz tulajdonsága, jelenleg nálam például a PETG az egyik legjobb, hiszen jó a hőtűrése, nem büdös, és olcsón beszerezhető Magyarországról is.

De hogy mondjak pár példát:

  • Maradék fogkrémhez préselő szerkezet
  • kazettás magnóba helyezhető telefontartó
  • Okos eszköz dokkoló (okosóra, telefon stb.)
  • És persze a legjobbat hagytam a végére: Rendeljkínait kulcstartó

Összegzés

Mint látható, a Tevo Tarantula nem véletlenül híres, jó ár/érték arányáról, és a hihetetlen méreteket öltő támogatottságáról, a Tevo-nak sikerült egy valóban már-már tökéletes gépet elkészítenie. A nagy siker miatt jött ki belőle több verzió is, a tesztben az alap verzió lett bemutatva, de elérhető még: nagyobb nyomtatási térfogattal (20*28*20cm), automata szintezéssel, vagy éppen több fejjel rendelkező verzió mely különösen hasznos tud lenni hiszen így lehetséges lehet a többszínű nyomtatás, vagy például vízben oldódó “support” nyomtatása is, így nem kell nekünk letörnünk a támasztó anyagot, csak vízben leáztatni.

Szerintem mindegyik verzió megéri az árát, bár ezeket tényleg vállalkozó kedvűeknek ajánlom, mert elég nehéz jól összerakni őket (kivéve a nagyobb nyomtatási térfogattal rendelkező verziót, ugyan ez a folyamat). A nyomtató elérhető Gearbesten és Banggoodon is, mind a két oldal rendelkezik olyan szállítási lehetőséggel, amellyel megkerülhető a vám, ezekről a szállítási lehetőségekről korábban már írtunk is egy részletes cikket, érdemes elolvasni őket. Illetve Gearbestről EU raktárból is be tudjuk szerezni a nyomtatót, ahonnan szintén vám és áfamentesen érkezik a 3D nyomtató.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték