Teclast F7 laptop teszt – Megéri az árát!

Teclast F7

A Teclast F7 az elsősorban tabletjeiről elhíresült kínai gyártó legújabb laptopja. A készüléket munkára és tanulásra találták ki, ennek megfelelően könnyen hordozható, kifejezetten elegáns, nagyon vékony és teljesen hangtalan. Mindez 81.000 forintért, ami áfa- és vámmentes szállítással is 85.000 Ft alatt marad.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A Teclast F7 kicsomagolása

A laptop egy nagyon jól kinéző fehér-narancssárga dobozban érkezett, ami követi a letisztult divatot. A kartont felnyitva megtaláljuk a selyempapírba csomagolt ultrabookot, alatta a kínai és angol nyelvű leírást, valamint a fehér töltőt külön fakkokba szedve.

A gyártó nagyon odafigyelt a minőségi anyaghasználatra, hiszen a Teclast F7 teljes fém burkolatot kapott, ami nemcsak elegáns kinézetet és minőség érzetet ad a készüléknek, hanem a passzív hűtésben és a mechanikai védelemben is nagy szerepe van. A pánt kivitelezése remek, simán, hang nélkül nyílik ki meg csukódik be és mozgatás közben is stabilan tartja a kijelzőt.

 

 A Teclast F7 tesztüzeme

Az első bekapcsolás gond nélkül zajlott, körülbelül 7 másodperc alatt az asztalon is találtam magam, itt a leírásnak megfelelően egy nemzetközi Windows 10 fogadott angol nyelven. Mikor megnéztem, hogy pontosan melyik verzió van telepítve (Home) egy kicsit meglepődtem, mert azt láttam, hogy nincs aktiválva a rendszer, azonban miután feltelepítettem az összes frissítést, automatikusan aktiválódott a licenc és a magyar nyelvet is be lehetett állítani.

A következő dolgom a feleslegesen vagy esetleg ártó szándékkal telepített programok keresése volt, örömmel jelentem, hogy több vírusirtóval is átnéztem a gépet (Eset, Avast és Panda) és nem találtam kártékony programokat. Felesleges alkalmazásból volt egy teljesen kínai nevű, és pár Windows által automatikusan telepített (Candy Crush, stb.), de összességében szinte semmi.

A Teclast F7 egy 128 GB-os saját gyártmányú mSATA SSD-t rejt az alján megtalálható kis ajtó alatt. A háttértárat egy csavar eltávolítása után könnyen cserélhetjük egy megfelelő méretű (2242-es) szilikonra, de aki csak nagyobb tárhelyet szeretne, annak inkább az SD kártyával való bővítést ajánlanám, hiszen az eredeti meghajtó eltávolításával a Windows is elveszik.

A hardver elsősorban az energiahatékonyságot célozta meg, de ennek ellenére nagyon kényelmesen használható párosítást kapunk a 4 magos Intel Celeron N3450 proci, az integrált HD Graphics 500 GPU és a 6 GB DDR3 RAM képében. A játékokat természetesen felejtsétek el, de internetezésre, valamint office és egyéb programok használatára tökéletes.

A megjelenítő szintén erős pontja a laptopnak, a FHD IPS panel színei nagyon szépek és fényereje is van. A Teclast F7 nemcsak könnyedén játszotta le a 1080p-s filmeket, videókat, de élvezet is volt rajta nézni őket. Az streamelést elősegítette a kétsávos 802.11 b/g/n/ac szabványú WiFi is, aminek az antennája egészen jó hatótávot produkált (8m).

A laptop teljesen passzív hűtött, ami azt jelenti, hogy semmilyen ventilátor nincs benne, így teljesen néma. Ennek sokszor lehet az a hátránya, hogy a processzor túlmelegszik, és életbe lép az úgynevezett „thermal throttle”, ami visszafogja a CPU órajelét, így védve azt. Esetünkben ez semennyire nem jelenik meg, sőt a belső hőmérséklet sosem ment 60 °C fölé, a külső pedig maximum a 40 °C-ot érte el.

A be és kimeneti portok közül nekem semmi nem hiányzott, ami azt jelenti, hogy mindenféle dongle nélkül tudtam használni kényelmesen a gépet. A két USB 3.0 természetesen elengedhetetlen mindenki számára, a micro HDMI tökéletes, ha az ember monitort szeretne a laptopra kötni, a jack csatlakozó szerintem úgyszintén nélkülözhetetlen, de mivel manapság szándékosan próbálják megszüntetni, ezért erre talán nem mindenkinek van szüksége.

Ha már a fülhallgató bemenetnél tartunk meg kell említeni természetesen a gyári hangszórókat is, amik meglepő módon a kijelzőtartó zsanér előtt helyezkednek el. Csodát természetesen nem lehet elvárni tőle, de én meg tudtam nézni rajta két filmet is minden gond vagy épp vérző fülek nélkül. A mikrofonja Skype-olásra teljesen megfelelő, de egy füles mindenképpen ajánlott. Itt jön a képbe a webkamera is, amit egy 2 MP-es szenzor képvisel. A minőségére annyit mondanék, hogy ha nincs jobb, ez is megteszi.

A billentyűzet szerencsére egyáltalán nem használhatatlan, pedig nagyon sok olcsó laptopnak ez a kriptonitja. Az tény, hogy a billentyűk nyomásútja nagyon rövid, de érezhető, hogy benyomtad-e a gombot, vagy nem. Az angol kiosztás természetesen itt is megvan, de az „Í” betű hiányzik egyedül fizikailag, azt pedig az alt+j párossal lehet helyettesíteni.

A touchpad nekem nagyon tetszik, ez is fémből készült, és szerencsére benyomható gombja van, ami egy ujjnál a jobb, két ujjnál a bal kattintásnak felel meg. Az érzékelése teljesen jó, és bónusznak megkapjuk az összes Windows-os kézmozdulatos parancsot.

Az akkumulátor nem kifejezetten óriási, mindössze 4.900 mAh, de ne felejtsük el, hogy egy nagyon jól optimalizált hardver párosul mellé. Természetesen sok múlik a használat módján is, de átlagosan 7-8 óra használati idő jött ki nekem – energiatakarékos módban, 50%-os fényerőn. A 12V 2A-es töltő körülbelül 3 óra alatt tölti fel teljesen a laptopot.

 

 Összegzés

A Teclast F7 véleményem szerint nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik, főleg az akár itthoni konkurenciát figyelembe véve. Az anyaghasználat csillagos ötös, a fém váz fogásra és ránézésre is nagyon jó, hasonlóan plusz pont a kijelző, aminek a fényereje, a színe és a betekintési szöge is remek.

A hardver tökéletesen megfelel az ajánlott használati módokhoz (irodai, iskolai). Az akkumulátor nálam kibírta az egész napos strapát, így ezzel is meg vagyok elégedve. Egyetlen hátrány talán a gyenge webkamera, és az angol kiosztás, de utóbbi egy alt+j kombóval megoldható. Összességében nagyon megéri az árát, főleg hogy áfa- és vámmentes szállítással együtt is kijön 85.000 forint alatt.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

Tudtad,

hogy már itthon is van olyan szakszerviz, amely kifejezetten kínai telefonok és tabletek javítására specializálódott? Ők a kinaitelefonjavitas.hu, ahol a RendeljKínait olvasói 2.000 Ft kedvezményt kapnak a bevizsgálási díjból, ha felmutatják az alábbi kupont:

Bővebben az alábbi linken olvashattok a lehetőségről. A kupon letölthető PDF, illetve JPG formátumban.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték