Sorbo akkumulátorok tesztje – Kényelmesen töltögetni

Sorbo akkumulátorok

A Sorbo akkumulátorok tesztjét kihagytam a nagy áramforrás elemzésünkből, mert egy eléggé speciális dologról van szó, ami ennek ellenére jól használható a mindennapi életben is. Ezek az energiaforrások ugyanis micro USB portról tölthetők újra, így megspórolva a töltőt, ráadásul mindenféle méretben kaphatóak, nagyjából 5.000 forintos áron, amibe jellemzően 4 db fér bele.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Sorbo akkumulátorok tesztje

A kicsomagolást nagyvonalúan átugrom, ugyanis a műanyag tartóban és a ráhúzott papír leszorítóban semmi érdekes nincsen. Annyit azért megemlítenék, hogy ha valaki a „ceruzaelem” variánst veszi, abból is a 3A típust, akkor a gyári tartóban 8 helyet talál, vagyis kétszer annyit, mint ahány terméket kapunk, ez a későbbi tárolás szempontjából lehet érdekes.

A pakk 4 db AAA akkumulátort tartalmaz, míg az alján egy „négy az egyben” USB-A kábel bújik meg, ezzel lehet multi töltésre sarkallni a töltőnket. Ez azért fontos, mert az 1.200 és 4.500 mAh-s Sorbo termékek USB-A fejjel rendelkeznek, tehát minden egyes telep töltésével elveszítünk egy teljesértékű portot, szemben a 3A-s variánssal, ahol az osztott kábelezés miatt 1 port négyet is kiszolgál.

Ez így leírva zavaros lehet, de a képeken egyértelműen látszik a különbség. Mivel itt alapvetően egy gyártó több termékéről van szó, gyorsan fussuk át, hogy melyik mekkora kapacitással rendelkezik, illetve milyen csatlakozóval szerelték:

 

A mai tesztünkben az első kettőről lesz szó, de az analógia hasonló a másik két termék esetében is, csak ott a műszaki paraméterek mások. Ezek az akkumulátorok nem a régi nikkel-metál hibrid keveréket használják, hanem lítium-polimert, ami a drónokról lehet ismerős, és egyik jellemzőjük a nagyobb áramleadási képesség.

A Sorbo termékei abban térnek el az átlagos akkumulátoroktól, hogy nem kell hozzájuk speciális töltő, helyette a telep végén egy USB-A vagy micro USB csatlakozó található, vagyis bármilyen átlagos USB-s töltővel – de akár egy laptoppal is – beléjük nyomhatjuk a delejt. Ez elsődlegesen kényelmi szempont, de valójában így a töltő árát is megspórolhatjuk. Én egy Blitzwolf multiportos terméket használtam erre a célra, amit alapvetően a telefonjaim életben tartása miatt vettem, de akkumulátor töltésre is tökéletes.

A fenti termékek feszültségértéke eltérő, az 1,5 V-osak valók a hagyományos háztartási eszközökbe – például TV, klíma, robotporszívó távirányító, egyszerűbb RC autók, drón kontrollerek – míg a 3.7 V-os – ez a középfeszültsége a Lipo akkuknak – inkább az elemlámpa vonalat erősíti. Minden Sorbo akkumulátor 1.000 újratöltési ciklust bír, vagyis igen sokáig elleszünk velük, mire tönkre mennek.

Mivel egy új telepet elég nehéz valós felhasználással tesztelni, hiszen ehhez hetek vagy hónapok kellenének – esetleg megnyomjuk “kétszázezerszer” a TV távirányító gombjait -, ezért én leginkább a másfél éve vásárolt Sorbo 1.200 mAh-s akkujaimról tudok beszámolni.

Az AA telepeket drón távirányítóban használtam, amelyek kellően nagy teljesítménnyel adnak ahhoz, hogy gyorsan lemerítsenek mindenfélét. Eleinte nagy IKEA elem fogyasztó voltam, de amikor már heti szinten kellett pótolnom őket, akkor kaptam rá a Sorbo termékeire. Tapasztalataim szerint sokkal jobban bírják a gyűrődést, mint a hagyományos elemek, bár az is biztos, hogy a legtöbben nem RC járművekhez, hanem teljesen átlagos készülékekhez fogják használni.

Ugyanez igaz a 400 mAh-s variánsra is, csak azt jellemzően távirányítókba tesszük. Ráadásul ezek az eszközök egy óra alatt feltölthetőek, ha van megfelelő teljesítményű eszközünk hozzá, ami éjszakára ütemezve tulajdonképpen semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

 

Összegzés

A Sorbo termékek kifejezetten ígéretesek, ha az ember hosszabb távra gondolkodik. Ezeket az akkumulátorokat csak egyszer kell megvásárolni, onnantól kezdve évekig, vagy akár évtizedekig kiszolgálják energiaigényünket. Ha pedig tölteni kell őket, akkor egyszerűen csak bedugjuk egy USB portba, és egy óra múlva használhatjuk is. Az áruk persze borsos összevetve egy átlagos elemmel, de azok pont annyit is érnek, ha pedig ide vesszük az 1.000 töltési ciklust, akkor filléres költségeket fogunk kapni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
ár-érték arány