Snoppa Atom gimbal – Korszakalkotó stabilizátor

Snoppa Atom

Szerintem túl sok embernek nem kell bemutatni a különböző elektromechanikus kamera stabilizátorokat, ezektől az eszközöktől lesz a kép rezgésmentes. Az eddigi gimbalok azonban meglehetősen robusztusak voltak, így kényelmetlen volt a használatuk, ezért sokszor inkább otthon hagytuk őket. Az elektronikus funkcióik pedig – leszámítva a DJI Osmo Mobile 2-t – megbízhatatlanok voltak. Ezért grundoltak össze egy remek közösségi kampányt a Snoopa Atom gimbalhoz, ami a fenti problémákat hivatott feloldani.

Mitől különleges a Snoppa Atom gimbal?

A legérdekesebb dolog a gimballal kapcsolatban, hogy több mint 1,5 millió dollár támogatást szedett össze Indiegogo kampány segítségével, ami extra nagy érdeklődésre utal. Ez nem véletlen, hiszen az ígéretek között szerepelt a termék összecsukhatósága, a 360 fokos körbefordulási képesség – pan tengelyen -, a szoftveres aktív követés mód, vezetéknélküli telefontöltés, a külső mikrofon használata és a számtalan fotós beállítás, amit az applikációja támogat.

A Snoppa Atom képességeit bemutató gyári videó

A gimbalok karja jellemzően ortogonális – vagyis derékszögben álló -, ami miatt a telefon – vagy az akciókamera, hiszen azt is kezeli a Snoopa Atom – beakad a testbe, így nem tud körbefordulni 360 fokban, illetve az álló és fekvő mód között nehézkes a váltás. Nem így az Atom esetében, ami a kifele döntött karjával majdnem teljesen szabad mozgást enged készülékünknek. Ráadásul nincs balansz állítgatás, nem kell súlyokat tologatni, ezt automatikusan kalibrálja mobilunk súlyához az elektronika.

Az eszközök elektronokkal való ellátásáról is gondoskodik, nem is akárhogyan. A tartófejbe egy vezetéknélküli töltőt építettek, így a wireless charge képes eszközöket folyamatosan megtáplálhatjuk. Akinek a készüléke esetleg nem ismerné  a technológiát, az pedig a hagyományos kábeles megoldással operálhat. A Snoppa Atom gimbal üzemideje 24 óra gyári adatok szerint, de azért a valós tesztekig ezt fenntartásokkal kell kezelni.

Nagyon érdekes és egyedi funkció, amit máshol még nem láttam, a 3,5 mm-es jack bemenet. Így külső mikrofont is használhatunk a videóinkhoz, amit a ruhánkra csíptetve sokkal jobb hangminőséget érhetünk el. Természetesen állványra is szerelhetjük a Snoppa Atomot, hiszen rendelkezik tripod csavarhellyel is. Ha pedig nincs rá szükségünk, egyszerűen összecsukhatjuk nagyjából a normál méret felére, így nagyon egyszerű a szállítása is.

Amin viszont eléggé lehidaltam, azok a szoftveres funkciói. Régi problémám, hogy ezek elég szűkösek más gyártók esetében, bár a Zhiyun Smooth 4 már egészen ügyes volt, de a Snoppa Atom gimbal sokkal többet tud. Egyrészt a fényképezéshez tartozó szinte összes beállítást – zoom, élesség, ISO, fehéregyensúly, záridő és hasonlók – vezérelhetjük, másrészt van egy olyan módja, amelyben automatikusan 180 fokban megfordítja a gimbal fejet, amivel egyből selfie állásba tehetjük a szerkezetet.

Ennél már csak az okosfunkciói durvábbak, a teljesség igénye nélkül néhány: tárgy- és arckövetés mozgás felvételéhez, panoráma és sudoku, slow motion, sőt kétféle time-lapse mód is rendelkezésünkre áll, illetve a képeket is számtalan további módon manipulálhatjuk. Összességében azt gondolom, hogy a Snoppa Atom gimbal az egyik legkomolyabb gimbal a piacon, ami egy csomó előző termék problémáját kiküszöböli.

Az ára 38.000 Ft, ami nem kevés, viszont a tudása bőven kárpótol majd ezért. Aki pedig úgy érzi, ez neki sok, számtalan egyéb típus közül választhat, mint például az űrbázisszerű Zhiyun Smooth 4, a szoftveresen remekelő DJI Osmo Mobile 2 vagy a szuper olcsó Beyondsky Eyemind.