Skmei 1251 okosóra teszt – Karóra karikatúra

Skmei 1251

Egy kollégám viccből beruházott egy Bangoodos zsákbamacskára és kiesett belőle egy Skmei 1251 okosóra. Néztem, hogy ez vajon mi lehet, hiszen furcsa a kinézete, de sok mindent tud, nincs hozzá töltő, mégsem merül le hónapokig, és csak 3.600 Ft-ba kerül. Lehet egyáltalán ennyiért okosórát venni? Úgy tűnik, igen, ráadásul ez biztos átsuhan a vámon, plusz költségek nélkül.

Skmei 1251 ókosóra: ez mi ez, Móni?

Csomagolásról nem beszélhetünk, lévén egy fóliában kimerül az egész, ami védi a Skmei 1251 okosórát a külső behatásoktól, illetve találunk mellette egy leírást, ami jól jön majd az eszköz tudásának felderítéséhez.

Azt már a zacskón keresztül is láttam, hogy az óra nem egy szépség, kicsit olyan, mint a székely bácsi, aki elkezdett egy oszlopot faragni: gerendának indult, aztán fogpiszkáló lett belőle. Nem szép, na, tipikus gagyióra feelingje van, arany kerettel és egy elég merev pánttal. A csatot kiemelném, ugyanis két nyelve van, tart, mint a beton, cserébe nem túl jó minőségű a pánt és akkor finoman fogalmaztam.

Az óra számlapja vicces, nagyon mélyen ül, így a betekintési szöge meglehetősen ramaty. Van háttérvilágítása, ami engem a Supermanből a kriptonitra emlékeztet ezzel a zöld derengéssel. Ezen kívül 15 db piktogram van a számlapján, de olyan picik, hogy nagyítóval kell keresni őket. Meglehetősen átláthatatlan az egész, ráadásul nem nagyon lehet egy pillantással leolvasni, hogy akkor most mi a helyzet.

Tudjátok hány szenzorral rendelkezik a Skmei 1251? Nullával, pedig ez egy okosóra. Helyette a CR2450 felirat díszeleg a hátlapján, ez a magyarázata annak, hogy miért nincsen töltő, ez ugyanis egy elemes kütyü. Ilyet se láttunk már vagy 10 éve, cserébe az üzemidő ütős, hónapokig nem kell cserélnünk az áramforrást.

Skmei 1251 okosóra tesztje

A sok kis bizbasz és gomb miatt nekiestem a kézikönyvnek, hogy megtudjam, hogy működik ez a “remekmű”. Kicsit a régi intuitív kvarcjátékokra emlékeztetett, ahol mindent megnyomtam, majd csak lesz valami, így találtam ki, hogy mi mit csinál. Itt erre nincs szükség, de a kézikönyvben lévő látszólag rahedli lehetőséget így is nehéz feldolgozni.

A 4 gomb közül a bal felső a háttérvilágításért felel, a bal alsóval lapozhatunk a funkciók között. A másik két gomb csak a dolgok el- és újraindításához, például a stopper nullázásához szükséges. A vicces az, hogy a gyártó jó ötletnek találta, hogy MINDEN funkcióhoz rendeljen egy jelecskét a kijelzőn – ami napfényben gyakorlatilag nem látható -, ami egy teljes katyvasszá teszi az egészet, míg meg nem szokjuk, mi hol van.

Pedig van hozzá applikáció is – egy 3.600 Ft-os órához, értitek – tehát nem igazán értem, miért kell így túlterhelni a látószerveket. A legtöbb dolog ráadásul elérhető szoftveres oldalon is, de körkörösen lépkedve és a kis piktogramokat figyelve itt is ellapozhatunk a megtett távolság, az elégetett kalória vagy éppen a lépésszámlálás részhez. A kedvencem viszont az, hogy hiába nyomjuk meg a háttérvilágítás gombját, simán elalszik, miközben a funkciókat nézegetjük, így egyszerre két kapcsolót kellene nyomkodnunk.

Alapvetően a funkciói nem haszontalanok – a fentieken túl van ébresztés, stopper és hasonlók -, csak valahogy már elszoktam ettől az ősrégi technikától. Mondjuk egyszer sem éreztem kísértést arra, hogy megérintsem a megjelenítőt, pedig manapság ez a trendi, csak a Skmei 1251 hírből sem ismeri az érintőkijelző szót. Sőt, a régi Casio számológépek technikáját, a folyadékkristályos megjelenítőt használja.

Az applikáció elsőre kicsit ijesztő volt. Amikor oldalra mozgunk az összesen kettő darab lap között, akkor előjön a menü, de kicsit olyan, mint egy ki nem rakott puzzle. Itt ugyanazokat a dolgokat nézegethetjük, mint az óra számlapján, csak még néhány dolgot – mint a súlyunk, a számformátum kijelzés, a megtett napi elérendő cél stb. – beállíthatunk, de ez meg sem közelíti mondjuk a Xiaomi Mi Bandekhez adott Mi Fit vagy éppen a Huawei Magic Watch applikációjának tudását.

A legviccesebb viszont az, hogy a dolgok jól működnek, csak annyira kamuszag lengi körül az egész terméket, hogy ezt egyszerűen nehezemre esett elhinni. Van néhány kényelmetlen ergonómiai hiba is. Például elvittem magammal túrázni, de aznap hulla fáradtan már elfelejtettem megnézni az adatokat. Másnap reggel jutott eszembe, hogy visszalapozzak tegnapra, de ilyet nem lehet. Csak egy összesített grafikonon látom, hogy léptem 64.470-et, de ennyi, semmi mást nem tudok meg a múlt ködébe vesző adatokról.

Alvásmonitorozás, pulzusszám mérés nincsen és sporttípust sem választhatunk, csak a lépéseinket számolja, szóval meglehetősen szűk a repertoár, igaz ezek legalább jól működnek. Kíváncsi lennék, hogy a többi termékük is ilyen-e.

Összegzés

Van egy barátom, aki nyaranta járt Kenyába, és mindig hozott Nairobi downtown-ból 5 dolláros Breitling, Tissot, Tag Heuer és hasonlóan “márkás” órákat, és a Skmei 1251 is illik ebbe a sorba. Igaz, ez 13 dollár, nem 5, de annyival többet is tud, és tényleg nem lehet semmi mást kapni 3.600 Ft-ért. Az is kétségtelen tény, hogy jól működik, ezért igazából lepontozni sem nagyon akartam, és szerintem gyerekeknek tök jó választás, hiszen akkor sem fogjuk sajnálni, ha tönkre megy.

Egy kicsit ijesztő ránézni, és ezt nem érdemes kicsapni az asztalra a mobiltelefon mellé, kivéve, ha másoknak akarunk örömet okozni. Csak nem mindegy, hogy velünk vagy rajtunk nevetnek.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány