SJCAM SJ8 Pro akciókamera teszt – Csúcstechnológia fél pénzen

Az SJCAM SJ8 Pro az új sorozat csúcsa, állítja az SJCAM, amit a kiváló SJ8 Plus tesztje után nem volt különösebben nehéz elhinni. 4K 60 FPS, külső eszközök támogatása, választható grafikus megjelenítés, Super View, érintőképernyő, akár 240 képkocka másodpercenként, elektronikusan stabilizált 4K videó, ennél jelenleg senki nem tud többet. Az ára szerencsére nem az arannyal vetekszik, azt meghagyták a GoPro Hero sorozatnak, de azért a ceruza itt sem fog vékonyan, ugyanis 81.000 forintot kérnek a termékért.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Az SJCAM SJ8 Pro kicsomagolása

Pikirt dolog lenne a részemről, ha azt mondanám, hogy a kicsomagolás részt copy-paste jelleggel átemelem az SJCM SJ8 Plus tesztből, pedig akár meg is tehettem volna, hiszen a két kamera ugyanolyan csomagolást és dizájnt kapott. Az viszont nem mindegy, mit rejtettek a motorháztető alá, hiszen egy Ford elejében is lehet egy 1 literes, turbós motor, meg amerikai „vényóc” is.

 

Egyetlen eltérést tapasztaltam, ez a fronton elhelyezkedő felirat, hiszen itt a Pro szócska váltja le a Plust, minden másban tökéletesen megegyeznek. Mindenképpen említést érdemelnek a kezelőszervek és a portok, ahol az utóbbinál Type-C csatolóval operálhatunk, ami elengedhetetlen a gyors átvitelhez. A Pro ráadásul külső mikrofont is támogat, amit a sorozat többi tagja nem.

 

A kétgombos rendszer maradt, de a tesztalanyunk kapott egy diszkrét világítást a shutter gombra, míg a másik kapcsoló a főfunkciók kiválasztásáért felel. Oldalt és elől helyezkedik el a duális mikrofon rendszer, míg felül a hűtésért felelős rácsozatot találhatjuk. Az akkumulátortartó részlegbe került a micro SD kártya foglalat, amiből maximum 128 Gigabyte-os méretet használhatunk. A 4K 30/60FPS-hez erőteljesen ajánlott valamilyen nagyon gyors, UHS-I U3-as kártya beszerzése. Én a teszthez egy Sandisk UHS-I U3 64 GB lapkát használtam, és már ezzel is voltak mentés közbeni belassulások.

Az általános minőség kiváló, ami egy 80.000 forintos kamerától el is várható, ehhez sokat hozzátesz a gumírozott felület, ami egyébként közös az SJCAM SJ8 Plus-szal, és már ott is nagyon kedveltem. A kiegészítők számát és típusát szintén a közepes modelltől örökölte, 17 különböző tappancsot, bilincset vagy éppen tokot találhatunk a pakkban, ami bőségesen elegendő. Sajnos fejpánt nincs, és a nyitott keret is kimaradt, ezt külön kell megvásárolnunk.

 

Az SJCAM SJ8 Pro tesztje

A fekete téglalap csak látszólag azonos az SJCAM SJ8 Plus-szal, hiszen mind a hardvert, mint a szoftvert kicserélték, elérendő a nagyobb teljesítményt. A chipset egy Ambarella H22-es, amit a Xiaomi YI+ is a sajátjának tudhat. A leírások szerint teljesítményben veri a GoPro Hero 5-öt, viszont a cég a hatos sorozatnál átváltott a GP-1 SoC-re, így az összehasonlítás meglehetősen bajossá vált. A szenzort is lecserélték, A Sony az Exmor IMX 377-es számú termékét szállítja az SJCAM-nek.

 

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a Xiaomi Yi és Yi+ vonalat viszi tovább az SJ8 Plus és Pro is, ami jó ómennek számít. Ráadásul a menürendszert is elég rendesen megbolygatták, kétféle grafikus kezelőfelületet is kapunk, az egyik színes piktogram alapú, a másik a Plus-féle hagyományosabb “classic” menü. Mindkettő jól használható, de a Pro esetében egy kis varázspálca is helyet kapott a 2,33 colos érintőképernyő alján, amivel az adott főfunkció beállításait változtathatjuk meg.

A lehetőségeink az alábbiak: videó, fotó (still), time-lapse, video-lapse, lassított felvétel, sorozatfotó, videó/fotó, autód – DVR – kamera mód. A video-lapse annyiban különbözik a time-lapse-től, hogy a kimenet az elkészült képekből álló videó, míg a videó/fotó mód a mozgóképekből emel ki egy-egy állót a kedvünkért. Az autós kamera funkció pedig giroszkóp alapú elindulás érzékelést, illetve körkörös rögzítést tesz lehetővé.

A fentiek persze számtalan más kamerából is ismerősek lehetnek, ám ezt rengeteg egyéb, speciális funkció egészíti ki. FPV mód, ami analóg kimenetet biztosít drónt reptetők számára, RAW, vagyis nyers formátum, látószög – FOV – állítás, külső eszközök – mikrofon és távirányító – csatlakoztatása, képfordítás, torzítás csökkentés, csak hogy a fontosabbakat említsem. Érdekes módon a menü gimbalvezérlést is tartalmaz, illetve az applikáció segítségével live streame-elhetünk anyagokat is, mindkettő meglehetősen speciális tulajdonság, bár ezeket nem állt módomban kipróbálni.

Ami a videó és képkészítési képességeket illeti, végre bekerült a GoPro féle SuperView, ami a 4:3-as képarány dinamikus, 16:9-esre nyújtását jelenti, egy kvázi széles vásznat, amin nagyon jól mutatnak a felvételek. Az elektronikus stabilizálás 4K 30 FPS-ig áll rendelkezésre, sajnos ekkora felbontást 60 FPS mellett még ez a SoC sem képes EIS-sel támogatni. További érdekesség, hogy a halszem korrekció és az aktív FOV állítás mellett a stabilizálás nem működik.

A navigáció a menüben rendkívül egyszerű, jobbra és balra húzással lapozhatunk a fénykép és a videó készítés között, felfele a beállító menübe juthatunk, lefele pedig a speciális funkciókhoz, mint az FPV kimenet, a WiFi bekapcsolása, a távvezérlés vagy a képenyőzárolás. Logikus és egyszerű rendszer, és nem nagyon lehet eltéveszteni sem.

 

A képek minőségéről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, de biztos vagyok benne, hogy sok embernek nem fognak tetszeni. Ennek egyszerű oka van: mindenki hozzászokott a világosabb, túlszaturált, tintaszerű kéket tartalmazó tartalmakhoz. Ezek a valóságtól távolabb esnek, mint az SJCAM SJ8 Pro képei, pedig azt kellene alapnak tekintenünk, amit a saját szemünkkel is látunk. A kamera nagyon keveset torzít a látványon, tehát ami sötét, az is marad, nem dolgozik rá a szoftver az EV piszkálásával, cserébe háromféle fénymérési mód is rendelkezésünkre áll.

 

A felbontás az SJ8 Plushoz képest nem változott, ez a szenzor is 12 MP, de ennek ellenére a kontúrok elég szépek, bár azt el tudom képzelni, hogy egy magasabb pixelszámú hardverből profitálhatnánk a részletesség oltárán. A kromatikus aberráció, illetve a kiégés nem jellemző, persze ott, ahol sok a fény, egy pici “kifakulás” mindig van. A fényérzékenység kifejezetten jó, így „low light” körülmények között is helytáll a kamera, pedig ez tipikusan gyenge pontja szokott lenni az ilyen jellegű termékeknek.

 

A videók talán még érdekesebbek, már csak azért is, mert ritkán találkozom ilyen extrém minőséggel. Ez persze egy olyan chip esetében nem meglepő, amely képes 4K 60 FPS felbontás mellett rögzíteni, de az, hogy gyakorlatilag fénykép minőségű állóképeket lehet kivágni a folyamból, az azért megdöbbentett. Ahogyan az adatsűrűség is, 100 Megabit/másodperc fölötti értékeket is tapasztaltam ott, ahol a téma kellően színes volt.

Persze önmagában a sima videók is nagyon szépek, viszont a 60 képkockát 3840×2160 pixel mellett „overkillnek” érzem. Nehezen tudom elképzelni, hogy valakinek szüksége van erre, főleg úgy, hogy itt nem működik a stabilizálás.

Ellenben abban van ráció, hogy stabilizált 4K 30 FPS folyamot felhasználjuk videóként, míg a magas képkocka számú 1080p tartalmakból lassított felvételeket csinálunk.

Így például „slow motion” módban is megmarad a minőség, amit ráadásul három különböző sebességfokozatban tudunk állítani. Sajnos a nyolcszoros lassítás csak 720p, de minden más méretben Full HD-t kapunk.

Az applikáció – az SJCAM ZONE – közös a sorozat másik két kamerájával, az SJ8 Plus-szal és az SJ8 Air-rel. Így túl sok mindent nem tudok róla elmondani, gyakorlatilag minden funkciót megtalálunk benne, amit a menüben is. A szoftveren keresztüli firmware update azonban ennél a kameránál sem működött, ráadásul két telefonnal is próbáltam, szóval ezen még van mit csiszolni, addig marad a kézi megoldás. Üzemidőre 90 percet ír a gyártó 4K 60 FPS mellet, ami nagyjából reális is, ráadásul sokan 1080p-vel fogják használni, ahol akár 2 óra is összejöhet, ami megsüvegelendő eredmény.

 

Azért hogy legyen egy kis üröm az örömben, találtam néhány szoftveres hibát is, amit nem tudtam hova tenni. Egyik a dátum elállítódása, ami nem lenne gond, mert nem használtam “date stampet”, de a micro SD kártyán is rosszul jegyezte be például az éjszakai képeket, így alig találtam meg őket. A másik, hogy néha a stabilizátor megbolondult, és rángatta az előképet, ami egyetlen fénykép elkészítése után megjavult. Ezek nem nagy hibák, de azért egy 80.000 forintos eszköz imidzsébe nem biztos, hogy beleférnek.

 

Összegzés

Az SJCAM SJ8 Pro egyértelműen a legjobb kínai akciókamera, amit eddig teszteltem, a képességei túlmutatnak a konkurencián. Leszámítva az applikáció firmware frissítés problémáját és a két kisebb bugot, mindennel elégedett voltam. Kiváló videó- és képminőség, számtalan funkció, amit a konkurencia nem tud, külső eszközök csatlakoztatása, gimbal vezérlés a dedikált SJCAM stabilizátorral, 4K 60 FPS felbontás, ezek már eléggé GoPro gyanús adatok.

Tudása alapján valahová a Hero 5 és a Hero 6 közé kellene tennem, árban viszont az ötös alá. Ez most 81.000 forintot jelent, amire egyértelműen azt mondom, megéri, ha csúcskamerát keresünk. Viszont sok embernek egyszerűen nincs ekkora tudásra szüksége, számukra az arany középút a szintén stabilizált, 4K 30 FPS képes SJCAM SJ8 Plus lesz.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány