SJCAM Gimbal 2 teszt – Háztáji stabilizátor

SJCAM Gimbal 2

Az SJCAM végre kijött a saját, az SJCAM Gimbal 2 névre keresztelt stabilizátorával, amellyel sokkal jobb felvételeket készíthetünk, mint nélküle. Nemcsak stabilizál, hanem egyes kamerák elsütőbillentyűjét, módválasztóját is vezérli, négyféle módban mozgatja motorjait, kis joystick-kal kézi vezérelhetjük, power bankként is funkcionál és részben GoPro kompatibilis is. Az akciókamerához illeszthető célhardvert 27.000 Ft-ért, áfa- és vámmentes szállítással szerezhetitek be.

SJCAM Gimbal 2 kicsomagolása

Ismeritek azt a fajta névadási metódust, amikor valamit nagy A betűvel látnak el, majd mögé írnak egy köznevet, ettől lesz kiemelt a rá irányuló figyelem? Például “A Kocsma”, így már tulajdonnévvé lép elő, valahogy így gondolkodhatott az SJCAM is, mikor a legújabb stabiját Gimbal 2 névre keresztelte. Hiába az egyszerűség gyönyörködtet, nem is tudom, minek szőröz a DJI olyan nevekkel, mint az Osmo 2 Mobile és hasonlók.

A dobozolás pedig továbbviszi a többi gyártó ötletét, hiszen teljesen véletlenül tök ugyanúgy néz ki, mint az Osmo 2 és a Zhiyun 4 sajátja, de hát ami jó, azt minek megváltoztatni? Sajna ennek sincs El Mariachi féle gitártartó tokja, mint a Zhiyun Smooth Q-nak, pedig azt vállra vehettük, és akár pisztolyokat is tehettünk volna bele, mint a híres filmben. Ám az SJCAM nem ekkora mókamester, gimbal, mini! USB és Type-C bekötő kábel van benne a funkcióvezérléshez – a micro valamiért kimaradt -, no meg egy Type-C tyúkbél a töltéshez. Kapunk még egy kulturáltan megírt kézikönyvet is, végre angolos angollal.

Gyorsan kikaptam az eszközt, és mint Star Wars kid, elkezdtem vele forogni a szobában, de valahogy nem jött az a “hú de kéne érzés”. Ennek elsődlegesen az anyagfelhasználás az oka, amit a Zhiyun Smooth 4 olyan magasra tett, hogy a tesztje alatt gimbal acélt kalapáló kovácsokat vizionáltam. Itt maximum egy kínai fröccsöntő üzem derengene fel szemeim előtt, hiszen a nem különösebben zavaró illesztési hézaggal összepasszintott műanyag nyelet kellett tapiznom. A kar legalább aluminiumot felhasználó üzemben készült, de a kamerafelfogatónál igencsak ráncoltam a szemöldökömet. A tartópánt műanyag, a kar sem elég hosszú, bele tud verni a kamera a felfogatásba – vagyis nincs 360 fokos körbefordulás -, ráadásul a keret is takarja a bekapcsoló gombot.

A fő baj az, hogy a konkurencia sokkal jobb anyagokat használ, és az, aki látta és próbálta is őket, bizony most csóválja a fejét. Van viszont az SJCAM Gimbal 2 tarsolyában is néhány trükk, egyik a duális tripod felfogatás, amivel mind álló, mind fekvő helyzetben állványra csavarozhatjuk a gimbalt. Ráadásul a silányabb anyagfelhasználás – ami leginkább a leszorító pánt környékén érhető tetten – nagyon kicsi önsúlyt eredményezett, ami barátnőmnek kifejezetten bejött, a 313 gramm tényleg nem sok, lényegesen könnyebb kézben tartani, mint a konkurenseket.

Teljesen véletlenül jöttem rá, hogy az SJCAM Gimbal 2 akkor is megáll a saját ‘lábán”, ha csak úgy letesszük az asztalra, nem kell hozzá állvány, nem bukik előre, ami a távvezérlés miatt lehet fontos. A szokványosnak mondható kezelőszerveket a markolat közepén láthatjuk, jobb a bekapcsoló gomb, bal a módválasztó, fölötte a vezérlő joystick helyezkedik el, a hátoldalon pedig a billentőravasz. Akinek van egy kis gógyija, gyorsan rájön, mi mit csinál, de a gépkönyv is segít abban, hogy ne legyen a dologból barkochba.

SJCAM Gimbal 2 tesztje: billen vagy nem billen?

Az azt hiszem nyilvánvaló, hogy 2019-ben egy gimbal esetében kevés az, hogy alapfeladatát ellátva jól stabilizál. Ma már mindent uralnak a szolgáltatások, amelyeket jellemzően egy applikáció vagy a vezérlőfelület gombjainak segítségével nyomkodhatunk végig.

A funkcionalitás terén szerintem a nagyágyú a Zhiyun Smooth 4, de megértem, ha valakinek nem jön be, hogy egy komplett űrbázist telepítettek rá vezérlés gyanánt. Szerencsére az SJCAM Gimbal 2 ehhez képest egy letisztult darab, hiszen csak a nagy “M” betűs módválasztó gombot kell sűrűn nyomogatnunk ahhoz, hogy az alábbi módok között léptessük a terméket:

  • tilt és roll irány blokkolva, csak oldalra követi a kezünket a gimbal
  • roll irány blokkolva, oldalra és föl-le követi a kezünket a gimbal
  • minden tengely blokkolva, csak a joystick vezérli a gimbalt, egyébként tartja az eredeti pozícióját
  • Minden tengelyirányba követi a kézmozgást a gimbal

Nem kell megijednünk, a filmtechnikából érkező tilt-roll-pan szavak a különböző tengelymenti elfordulásokat jelölik, de nagyjából 3 perc után mindenki érezni fogja, hogy az egész rendszer hogyan működik. Ha bele akarunk mókolni a mozgásba, a joystickkel megtehetjük, amit én eleinte túl érzékenynek találtam, de szerencsére a telefonos appból ez is konfigurálható. A hengeres test elején van egy “trigger” kapcsoló, amivel hosszú húzásra azonnal leállíthatjuk a motorok mozgását, dupla rövidre pedig alaphelyzetbe állíthatjuk a szerkezetet. A stabilizáció jó – amiről a felvételt itt nézhetitek meg -, de ma már minden gimbalnál ez a helyzet, 1-2 extrém esetet leszámítva.

És nagyjából a cikk ezen pontján akartam áttérni a szoftveres részre, aztán eszembe jutott, hogy valószínűleg sokan nem tudják, mi a különbség az akciókamera és a mobilos gimbalok között. Az okostelefont fogadó gimbalok esetében egyszerű a dolog, hiszen csatlakozunk a telefonnal a gimbalhoz tartozó applikációhoz és kész. Egy akciókamera gimbalnál azonban egy picit problémásabb a helyzet, hiszen BT segítségével fel kell lépnünk a stabilizátorra, míg WiFi-vel a kamerára, ha mindkettőt akarjuk vezérelni.

Ez ráadásul azt a problémát is előhozza, hogy valahova le kellene tennünk a telcsit, hogy tudjuk nyomkodni az applikációt, ami élőben azért annyira nem egyszerű. Ami viszont elképesztően király, hogy a gimbalt applikációból tudjuk programozni. Nekem például túl érzékeny volt a joystick, ezért lassabbra finomhangoltam, és ezt megtehettem volna bármelyik másik paraméterrel is.

Ráadásul az SJCAM Gimbal 2 mozgását előre felprogramozhatjuk, például csinálhatunk motion lapse-et a felhőkről, amit magától fog követni órákon keresztül, ha ügyesek vagyunk. Ennek csak az akkumulátoridő szab határt, ami gyári érték szerint 6 óra, de mivel power bankként is működik, a kamera ennél sokkal gyorsabban leszívja a telepet. A gyakorlatban 3-4 órát tudtam így mókázni, ami bőven elég volt ahhoz, hogy elfáradjon tőle a kezem.

A szoftverből természetesen kapcsolgathatjuk a módokat, alaphelyzetbe állíthatjuk az SJCAM Gimbal 2-t, kalibrálhatjuk az eszközt, illetve nyomon követhetjük a töltést is. Két dolgot nem szerettem, egyik maga a kezelőfelület, ami eléggé érzéketlen, a másik, hogy az SJCAM SJ8 Plus akciókamera elsütőbillentyűjét, módváltóját, ki- és bekapcsoló gombját nem vezérli, ezek csak az SJCAM SJ8 Pro kiváltságai. Emiatt a kisebbik modell érintőképernyőjét kézzel kellett nyomkodnom, viszont ebbe kellően beletakar maga a tartókeret, így ez elég kényelmetlen művelet, és pont ugyanez a helyzet a bekapcsoló gombbal is.

Összegzés

Az SJCAM Gimbal 2 tökéletes társ, ha az ember SJCAM SJ8 Pro kamerát birtokol, hiszen ott remekül működik a szoftveres gimbalvezérlés. A stabilizátor oldaláról állítgathatjuk a módválasztót, a ki- és bekapcsolást, és az elsütő billentyűzetet is, ráadásul applikációból a pásztázást is programozhatjuk.

Minden más esetben azonban csak egy átlagos gimbalt kapunk, a széria többi tagjaival nem ilyen kényelmes a használat, nem beszélve más gyártók modelljeiről. A piacon azonban nem sok konkurense akad, és alapvetően az SJCAM Gimbal 2 nem egy rossz termék, de igazán csak az SJCAM SJ8 Pro kamerával együtt képes a csillogásra. Amennyiben ki tudjuk aknázni képességeit, bőven megéri az érte kért 27.000 forintos felárat. Telefonhoz viszont jobb választás a Zhiyun Smooth 4, ráadásul, ha nagyon muszáj, annak a tartóját is összeszoríthatjuk akciókamera méretre, illetve aki a márkanévben hisz és a legjobb követőszoftvert keresi, az a DJI Osmo Mobile 2-ra menjen rá.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

 

ÁTTEKINTÉS
SJCAM SJ8 Pro-val
Minden mással