Shunpad BS soundbar teszt – Szimpatikus vesztes

Shunpad BS soundbar

A Shunpad BS soundbar az egyik tipikus 2018-as slágertermék kategóriába ugrik be, hiszen mostanában nagyon népszerűek azok a hangkeltő berendezések, amelyekkel a TV-nk gyengébb hangszóróit egészíthetjük ki vagy éppen leválthatjuk. A gyártó termékében sok minden szimpatikus, például képes FM rádióként funkcionálni, rendelkezik beépített akkumulátorral is, így megmarad a hordozhatóság, és mindezt 12.000 forintért tudja, ami egyáltalán nem tűnik soknak.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Shunpad BS soundbar kicsomagolása

Fehér doboz, 4 hungarocell védőelem a sarkokban, és az a fajta műanyag fólia, amivel az akciófilmekben Jason Statham mindenkit meg szokott fojtani, néhány kiegészítő kábel, használati útmutató és persze a termék képezi vásárlásunk tárgyát.

A fekete rúd – ezért is hívják sound barnak ezeket a termékeket – lakkozott műanyag felületet kapott, diszkrét, de jól néz ki, az egyen dizájnt csak egy értesítési LED és öt vezérlőgomb töri meg. A leírás alapján próbáltam kibogarászni, hogy mi mit csinál, amiben az iromány csak részben partner. Biztos volt már mindenkinek olyan érzése, hogy a szöveg, amit olvas, az „elvileg rendben van”, gyakorlatilag mégsem értjük miről szól. Ilyen példa a gombok elnevezése, például „No. 6”, csak éppen azt nem tudtam, hogy az melyik.

 

Azért sikerült megfejtetnem a rejtélyt, így megkímélek mindenkit egy sor „basszamázástól”, jobbról balra számozzák őket, az első – vagyis az No.1 – a bekapcsoló gomb, az No. 5 pedig a hangosítás, ugyanez igaz, a hátoldalon lévő portokra is, azt is jobbról balra kell értelmezni. Innentől kezdve már nagyon egyszerű lesz a kezelés, csak a logikai fonalat kell felvennünk.

A hátsó fertályon rengeteg csatlakozót találhatunk, egy micro USB portot az akkumulátor feltöltéséhez, egy jack bemenetet, ami nemcsak hangátvitelért, hanem antennaként is működik, egy micro SD kártya foglalatot és egy hagyományos USB csatlakozót, ami a perifériákkal való összekötésre szolgál. Már ez önmagában is szép repertoár lenne, de a Shunpad BS soundbar ezen felül FM rádióként is működik, vagyis igen ígéretes a felhozatal.

 

A Shunpad BS soundbar tesztje

Első dolgom az volt, hogy odapróbáltam a lapos TV-m elé, mert a csíkszerű méretnek van egy olyan előnye, hogy pici helyen is elfér. Ez jelen esetben 5x5x55cm-t jelent (szél*mag*hossz), vagyis egy enyhén lapított, hengeres testet ad ki a Shunpad BS soundbar. Mivel hátrafele nem nézhetnek a sugárzói, ezért csak oldalra és előre fordítva helyezték el benne a hangszórókat.

A kis méretnek azonban ára van, 5 centinél nem nagyon lehet benne nagyobb membrán, ez viszont eléggé limitálja a hangterjedelmet. A „csíkhangszóró” oldalankénti duális megoldással dolgozik, illetve a végein van 1-1 “bass reflex nyílás”. Tényleg igaz az állítás, hogy be kell járatni, illetve a hangja is megszokást igényel. Először, azt gondoltam, hogy elég hitványul szól, persze én Thonet & Vander hangfalakhoz vagyok szokva, amivel nem lehet objektíven összemérni a Shunpad termékét. Hagytam pár órát dolgozni, így sikerült hozzászoktatnom a fülemet a hangképhez, és utána már egészen kellemesnek találtam a muzsikát, főleg a 12.000 forintos árához képest.

A mélyeket eléggé gyengén szólaltatja meg, ezt én a kicsi membránoknak tudtam be, de a hangkép összességében nem rossz, nem torzít, elég hangos is, ott sem recseg be, viszont a spektrum egy picit összecsúszik. Én azt szeretem, ha sokkal tagoltabban válnak el a magas és a mély tartományok egymástól, illetve jobbam kihallatszanak a hangszerek. A televíziómat még így is kenterbe veri, vagyis egyértelműen megéri beruházni egyre, ha a megjelenítőnk hangját alapból silánynak találjuk.

A másik nagyon fontos tulajdonsága, ami számomra egyértelműen „selling point”, hogy 2.000 milliamperórás akkumulátorral is rendelkezik, ami 240 órányi standby “üzemidőt” biztosít számára. Így tulajdonképpen bárhova magunkkal vihetjük, még akkor is, ha a rúdszerű kialakítás miatt ez nem különösebben kényelmes. A sok bemenet meglehetősen széleskörűen használhatóvá teszi, vagyis akár a kerti partihoz is szolgáltathatja a talpalávalót.

A funkciók között a második gomb hosszanti megnyomásával tudunk váltogatni, alapból Bluetooth kapcsolatra áll be – amit zavaros angolsággal tudat velünk -, ezt válthatjuk át FM rádió vagy AUX módba. Ez utóbbi jelent mindent, amit külső eszközként használhatunk, vagyis USB-s merevlemezt, micro SD kártyát, pendrive-ot, és még sorolhatnám. Ehhez ki kell kapcsolnunk a soundbart, csatlakoztatni az adathordozót, majd bekapcsolni a Shunpad BS-t, ilyenkor automatikusan abba a módba lép át, amibe kell, legalábbis a leírás szerint. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha egy tárolót rádugunk, automatikusan átlép rá, kényelmessé téve a használatot.

Kipróbáltam pendrive-val, egy 32 GB-os micro SD kártyával – ez a maximális méret, amit támogat –, és egy 2 TB-os merevlemezzel is. Az első kettőt gond nélkül kezelte, és ami nagyon érdekes, hogy a trükkösen kialakított könyvtárstruktúrába is „be tud menni” a számokért, vagyis nemcsak a gyökérben elhelyezett állományokat játssza le, de hogy ezt milyen sorrendben teszi – talán ABC -, arra nem jöttem rá.

A merevlemezzel viszont nem nagyon tudott mit kezdeni, lehet, hogy a partíció szerkezete nem volt megfelelő vagy a méret volt túl nagy, de onnan nem tudtam lejátszani állományokat, pedig az USB port képes volt megfelelő mennyiségű tápot szolgáltatni a működéshez. Maradjunk a pendrive használatánál, az a legkényelmesebb átviteli megoldás.

Az FM rádió elég viccesen működik, először antennaként kell használnunk a jack kábelt, majd a lejátszás gombot hosszan nyomni. Ekkor a Shunpad BS soundbar a teljes spektrumot végigpásztázza, majd amint végzett, a plusz mínusz gombokkal tudunk váltogatni az adók között. A kapcsolók jellemzően kétfunkciósak, a hosszú nyomásra hangerőt állítunk, rövidre az említett frekvenciák közötti ugrást valósíthatjuk meg.

Néhány apró hibát és egy nagyobb hiányosságot is tapasztaltam, ami azért tud idegesítő lenni. Az egyik, hogy a multifunkciós hangerő gombok folyamatos és egyszeri nyomását viszonylag könnyű összekeverni, emiatt néha nem halkítottam a zenén, hanem a következő trackre ugrottam. A másik, hogy ha kikapcsoljuk a Shunpad BS soundbart működés közben, a bekapcsolás után nem az előzőleg beállított hangerőről folytatja a zenelejátszást, hanem a maximumról, leordítva a fejünket. Mivel nincs LCD képernyője, ezért sok esetben nem tudjuk, éppen hol tartunk a lejátszásban, ami több száz szám esetében tud kellemetlen lenni.

 

Összegzés

Ár-érték arányban kiváló eszközt ismertem meg a Shunpad BS soundbar személyében, szerintem ennyiért nincs jobb eszköz. Sok mindent tud, számtalan csatlakozási formával – BT, AUX, USB, micro SD – rendelkezik, van beépített akkumulátora és még FM rádióként is használható. A hangja maximum közepes, de egy régebbi lapos TV-nél így is jobb. Vannak idegesítő apróságai, például az ordító hangerő bekapcsolás után vagy az LCD kijelző hiánya, de akkor mégis mit adnának több pénzért?

Például egy Xiaomi Network Speakert, ami nálam a „number one” hangminőségben, viszont nincs beépített akkumulátora, vagy a BlitzWolf saját soundbarját, ami szebben szól, adnak hozzá távirányítót, de dupla ennyibe kerül. A pénztárcája vastagságát mindenki maga ismeri, a döntés a tiétek, hogy a három eszköz közül melyikre esik a választásotok. Aki low budget-ben gondolkodik, az válassza a Shunpad termékét.

A kategóriában azért van még kakaó, érdemes megnézni a többi kínált terméket is, elég széles a spektrum, hogy legyen miből válogatni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték arány