Sanrenmu S625 kés teszt – Tuti, hogy fix

Sanrenmu S625

Volt már szó a Sanrenmu kisméretű, fixpengés kései közül a 7130FUF típusazonosítóval ellátott modelljéről, most egy másik, hasonló kategóriás vágóeszközt, a Sanrenmu S625 kést szeretném egy kicsit jobban bemutatni. A tesztalany lehetne az előző kés nagyobb testvére, de még mindig egy relatív kicsi, akár edc szerepkörben is használható eszközről beszélünk. Nézzük meg, miben tér el ez a 7.000 forintos modell az előzőtől.

Műszaki Adatok Sanrenmu S625
Teljes hossz 176 mm
Pengehossz 76 mm
Penge anyaga 8Cr14MoV
Penge vastagsága 3,5 mm
Markolat hossza 100 mm
Markolat vastagsága 12 mm
Markolat anyaga G10
Tömeg 105 g
Tok Műanyag

 

Sanrenmu S625: első benyomások

A Sanrenmu S625 egy egyszerű, meglehetősen vékony papírdobozban érkezett hozzám. Ez a feladatát ellátja ugyan, de semmi extrát ne várjunk tőle. A dobozban magát a kést, a tokot és az övbújtatót találjuk meg egy buborékfóliában, egyebet a gyártó nem mellékel hozzá.

Sanrenmu S625Csomagbontást követően a tokba bújtatott kés halványan ismerős lehet a 7130FUF után, legalábbis ami a tokot illeti. Erős, masszív műanyag védőburok rejti a késünket – sajnos a pontos anyagáról nem találtam információt -, ami stabilan, biztosan tartja vágóeszközünket. Az övklip szintén nagyon hasonló a kisebbik testvéréhez. Ennek segítségével a tok több állásban rögzíthető, és akár övbújtatóként, illetve zsebklipként is funkcionálhat.

Ami a kés megjelenését illeti, elég érdekes darabról van szó. Sok olyan apró részlet van rajta, ami szokatlannak, furcsának tűnhet. Szerencsére ezek az apróságok a külcsínt feldobják, de nem öncélúak: egyik sem megy a használhatóság rovására.

A penge formavilága egy kicsit talán agresszív a széles, levélszerű forma és a hamis fokél miatt. A felső részén elhelyeztek egy recézett ujjtámaszt, ami nekem meglepetés volt, más késeknél ez ugyanis többnyire a penge és a markolat találkozásához kerül. Ha kézbe vesszük a kést, és megmarkoljuk, rájövünk, hogy ez a megoldás kitűnően működik, számomra legalábbis teljesen természetesnek tűnt így a fogása. Szintén ügyesen használták ki a széles penge adta lehetőségeket a tervezők, az alsó, markolat felőli részét egyfajta ujjvédővé képezték ki, ami biztonságosabbá teszi a használatot.

A 8Cr14MoV acélból készült penge kőmosott felületkezelést kapott, ami szerintem jól áll neki. Szerencsére a feliratokkal csínján bántak, az egyik oldalon a cég logóját, a másikon pedig a típusazonosítót tüntették fel. Esztétikailag nem hiányzik ugyan, de furcsa, hogy anyagjelölést ennél a késnél sem kapunk, így ezzel kapcsolatban csak az internetes forrásokban bízhatunk.

Érdekes pengéhez érdekes markolat is dukál. Itt is hasonló a helyzet, mint az él esetében: apró, szokatlan részletek dobják fel, mint pl. a lyuk a közepén, a zsinórfurat kialakítása vagy a csavarok hátlapja. A kontúrozott G10 paneleknek köszönhetően a kés fogása is kényelmes, noha egy árnyalatnyival talán lehetne hosszabb is. Egyedül talán a törővéget és annak kialakítását illetném némi kritikával. Mivel a markolat rövid, ezért a törővéget szerintem nem lehet igazán használni, így ez egy felesleges funkció, jobban örülten volna, ha inkább rendes markolatot kapunk.

Sanrenmu S625: munka közben

A GearBest szerint – ahonnan az én példányom származik – a Sanrenmu S625 mindenre jó. Én egy kicsit szkeptikusabb voltam vele, bár tény, hogy a fixpengés kialakítás miatt egy elég sokoldalú vágószerszámról beszélünk. Az első, kedvező benyomások miatt nagy reményekkel láttam hozzá a kipróbálásához.

Szerencsére a kés már a csomagolásból kivéve is kellőképpen éles volt, a fénymásolópapír-tesztet gond nélkül abszolválta, így különösebb előkészületek nélkül vághattam bele a már szokásos feladatokba. Elsőként, ahogy szinte mindig, némi kartonpapírt vágtam fel. A széles és nem kifejezetten vastag penge kifejezetten jól szerepelt, akár vastagabb, vagy több rétegnyi anyaggal is kitűnően boldogult. Ráadásul, ahogy a formája már előrevetítette, a szúróképessége is remek.

Jól dolgozott a pántolószalaggal is, bár bizonyos fogásnemekben a fentebb már emlegetett törővég miatt nekem kényelmetlen volt a kés, pont belemélyedt a tenyerembe.

Farigcsálni is jól tudtam vele, és itt szerencsére ergonómiai problémák sem jelentkeztek. Noha a markolatpanelek nem kaptak semmiféle textúrát, a kialakításnak köszönhetően végig stabilan, biztosan tudtam tartani. Elképzelhető persze, hogy másnak más kézmérettel nem lesz ennyire szerencséje, de szerintem annyira semleges a markolat formája, hogy a nagy átlag számára azért működni fog a dolog.

A próbálgatás után a kés még tartotta a munkaélét, amit azért el is lehet várni tőle. A 8Cr14MoV anyag nem csúcsacél ugyan, de általános felhasználásra azért megfelel, és az élezése sem lesz kínszenvedés.

Fixpengés késről lévén szó fontos kérdés a hordhatóság is. Ezen a téren nem lehet okunk panaszra: a műanyag tok erősen, biztosan tartja eszközünket. A kés elővétele is zökkenőmentesen megy, a tokon elhelyezett recézések jó támaszt adnak az ujjnak. Az övbújtató és klip is kifejezetten jól működik, a sokféle hordmód közül mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Lehetőségünk van persze arra is, hogy leszereljük ezt az alkalmatosságot, és a tokon kialakított furatokat kihasználva valamilyen alternatív hordmódot alakítsunk ki magunknak. Extrém esetben akár nyakkésként is viselhetjük a Sanrenmu S625-öst, bár az én ízlésemnek ez a darab már túl nagy ehhez a szerepkörhöz.

Összegzés

A Sanrenmu S625 szerintem egy jól sikerült kés. Ha valaki szeretne egy, akár a hétköznapokban is legálisan hordható kést, és valami miatt nem bízik a bicskákban, vessen rá egy pillantást, nem fog csalódni benne. 7.000 forintos ára korrekt, a felhasznált anyagok rendben vannak, az övbújtató megoldása pedig kiemelkedő. Ráadásul, ha nem szimpatikus a markolat színe, elérhető zöld és barna változatban is. Habár azt hiszem, hogy a magam részéről maradok a foldereknél, 4,5 pontra értékelem ezt a kést.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány