Sanrenmu S611 kés teszt – Az egyszerűség dicsérete

Sanrenmu S611

A Sanrenmu S611 fixpengés kés nem fog senkinek meglepetést okozni. Nekem egy kicsit olyan érzésem volt vele kapcsolatban, mint egy ismeretlen ismerőssel, igazából nem mutat semmilyen újdonságot vagy különlegességet, de ez egyáltalán nem gond. Ezek után már csak azt kellett kiderítenem, hogy helyesnek bizonyultak-e a megérzéseim vele kapcsolatban, és hogy megéri-e azt az 5.500 Ft-ot, amit érte kérnek.

Műszaki Adatok Sanrenmu S611
Teljes hossz 190 mm
Pengehossz 95 mm
Penge anyaga 8Cr14MoV
Penge vastagsága 3,5 mm
Markolat hossza 94 mm
Markolat vastagsága 12 mm
Zárszerkezet G10
Tömeg 165 g
Tok műanyag

Sanrenmu S611: első benyomások

Az utóbbi időben ez a harmadik Sanrenmu fixpengés kés, ami a kezeim közé került, így igazán nagy meglepetések nem értek vele kapcsolatban. A kidolgozása szuper, a kivitelezésbe nem tudok belekötni. Ahogy fentebb már említettem, a kés nem igazán kínál semmi különlegességet. Kapunk egy hagyományos pengeformát magasra felhúzott egyenes leélezéssel.

A penge kőmosott felületkezelést kapott, amit szerencsére nem rondítottak el a szükségesnél több felirattal. Az egyik oldalon a Sanrenmu logóját, a másikon pedig a típusmegnevezést láthatjuk, ezeket is még ízléses méretben.

Nem bonyolították túl a markolatot sem. A kialakítása “full tang”, ami azt jelenti, hogy a penge anyaga a kés végéig fut, erre rögzítették a G10 paneleket. Meglehetősen egyszerű a formája is, a markolatvég felé enyhén szélesedik, illetve egy alig észrevehető ívet figyelhetünk meg rajta. A markolatvégen kialakítottak egy zsinórfuratot, ami talán törővégként is funkcionál. Esztétikailag ez is rendben van, ugyanakkor már először kézbe véve is érezni rajta, hogy ez munka közben nem biztos, hogy szerencsés megoldásnak bizonyul majd.

Ami az ergonómiát illeti, itt is az egyszerű megoldásokra törekedtek. A G10 panelek kaptak egy nagyon enyhe érdesítést, illetve mindkét oldalon kialakítottak egy-egy enyhe bemélyedést. A penge felső részén, a markolat felőli oldalon találunk egy recézett ujjtámaszt, ami szintén a biztosabb fogást szolgálja. Ami egy kissé furcsa, az az ujjvédő megoldása. Ez túl kicsi ahhoz, hogy igazán hasznos legyen, ellenben egyes fogásnemekben útban van. Szerintem jobb lett volna, ha ezt hanyagolják, és inkább egy ujjvájatot alakítanak ki a késen, vagy egyszerűen csak nem csinálnak semmit.

A tok a már megszokott Sanrenmu minőség és kialakítás, a már szintén ismerősként visszaköszönő övbújtatóval.

Sanrenmu S611: Munka közben

Egy picit mindig nehéz helyzetben vagyok, ha egy ilyen edc méretnél nagyobb, mégis aránylag kisméretű késről kell eldöntenem, hogy mire szánták a készítők. A GearBesten található leírás itt nem sok támpontot ad, mert szerintük a Sanrenmu S611 mindenre alkalmas, amivel kapcsolatban azért egy picit szkeptikus vagyok.

 

El tudom képzelni a Sanrenmu S611 kést mindennapos használatban azok számára, akik valamilyen erősebb igénybevételnek szeretnék, ezért nem akarnak foldert hordani, vagy túrázáshoz, kiránduláshoz másodlagos késnek, mondjuk egy balta mellé. Én mindenesetre a szokásos próbáimat végeztem el vele, amik természetesen nem tekinthetők hardcore tesztnek, inkább csak egyfajta átfogó képet adnak a termékképességeiről.

Az éle gyári állapotban rendben volt, így nekikezdhettem a kartonpapír-vagdosásnak. Ezzel kiválóan birkózott meg a Sanrenmu S611, mind a felületi vágásoknál, mind olyankor, amikor az egész pengét át kellett tolni az anyagon. A szúrási képességi is rendben vannak, és a hegy kellőképpen erősnek tűnt ahhoz, hogy ne kelljen nagyon vigyázni rá. Ezután a pántolószalag következett, amivel szintén jól boldogult a penge.

Ezt követően jöhetett a farigcsálás. Előzetes elvárásaimnak megfelelően nem okozott csalódást, ellenben a markolatnál erőteljesebben megmutatkoztak a hiányosságok. Az ujjvédő volt a kisebbik gond, az többnyire észrevétlen maradt, de a markolatvég kényelmetlenül mélyedt a tenyerembe, amikor hosszabb, nagyobb erőt igénylő feladatokat végeztem vele. Természetesen más kézmérettel és formával rendelkezőknek ez a probléma lehet kevésbé vagy jobban hangsúlyos, de szerintem egy átgondoltabb tervezés sokat dobott volna a használhatóságon.

Hazaérve a konyhába is bevittem egy kicsit a Sanrenmu 611-et. Nem kell semmi komoly dologra gondolni, csak egy kis almát vagdostam vele, illetve egy gránátalmát bontottam szét. A konyhakésekhez képest vastag penge itt is egész jól boldogult.

A 8Cr14MoV acélból készült penge hozta az elvárható szintet. Ezek után még – ha döcögősen is – szelte a fénymásolópapírt, és ahogy már sokszor írtam, a fenése sem jelent nagy problémát, tehát a késünk otthon is karban tartható.

A Sanrenmu S611 könnyedén hordható a már emlegetett tokkal.  Az anyaga sajnos nem G10, hanem egy keményebb, kopogós műanyag. A feladatát azonban tökéletesen ellátja, a beltartalom nem mozog, nem lötyög benne, akár függőleges helyzetben is tárolhatjuk. Az övbujtató segítségével ugyanis többféle pozícióban is rögzíthetjük a késünket a derekunkon, ahogy éppen kényelmes. Ez apróságnak tűnik, de sok nevesebb gyártó silányabb hordmódot kínál a jóval drágább késeihez, és külön kell megvennünk a nekünk tetsző övbújtatót.

Összegzés

A Sanrenmu S611 hozza tehát azt, amit elsőre ígér. Egy átlagos megjelenésű, de sokoldalúan használható kést kapunk a pénzünkért. Korrekt anyagok, megfelelő kidolgozás, és néhány apróbb hiba, de ezekkel azért együtt lehet élni. Ha valakinek nem tetszik a kék markolat, fekete és narancs panelekkel is rendelhető a kés.

Ami az anyagiakat illeti, a kés alapára 8.000 körül van, de időnként, pl. most, 5.500 forintért is kifogható, ami szerintem kifejezetten kedvező ajánlat, ráadásul ez az összeg bőven a vám- és áfaköteles érték alá esik. Aki esetleg más típusú kést keres, az erre nézzen körbe, sok más Ganzo és Sanremu terméket lapozhat végig.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány