Sanrenmu 7130FUF kés teszt – Hasznos apróság

Sanrenmu 7130FUF

Ha valaki mindennapi használatra keres magának vágószerszámot, akkor alapvetően a becsukható pengés bicskák közül szokott válogatni, a fixpengés késeket pedig meghagyja vagy a konyhába, vagy túrázós szerepkörbe. Persze arra is megvan a lehetőség, hogy ez utóbbiak előnyeit élvezhessük akkora méretben, amit még kényelmesen, magunkkal hordhatunk. E bemutató alanya épp egy ilyen kés lesz, jelesül a Sanrenmu 7130FUF névre hallgató modellje. Mivel OEM beszállítóként több ismertebb cégnek is gyártanak késeket, a saját márkás termékeiket ennél fogva korrekt minőség és kedvező ár jellemzi, a mostanit 3.600 forintért vihetjük haza.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok Sanrenmu 7130FUF
Teljes hossz 175 mm
Pengehossz 70 mm
Penge anyaga 8Cr13MoV
Penge vastagsága 3 mm
Markolat hossza 105 mm
Markolat vastagsága 3 mm
Markolat anyaga 8Cr13MoV
Tömeg 57 g
Tok Műanyag

Sanrenmu 7130FUF: első benyomások

A kés indokolatlanul nagy dobozban érkezik hozzánk, amiben két műanyag inzertben helyezték el a terméket és a tokot. Szerintem lehetett volna egyszerűbben is oldani, hogy kisebb pakkot kapjunk, de komolyabb gond nincs vele. A késen, a tokon és a tokhoz mellékelt golyós láncon kívül kapunk némi dokumentációt is, egyéb ínyencséggel nem kápráztat el minket a gyártó.

Maga a kés egy puritán, egyszerű megjelenésű darab, amelyet egyetlen acéldarabból alakítottak ki. A 70 mm hosszú penge drop point formájú, és teljes felköszörülést kapott. A markolat is hasonlóan egyszerű, a vágóél előtt kialakítottak egy ujjvájatot, illetve furatokkal tették könnyebbé az egész kést, ami egyébként a fogást is segíti egy kicsit. Ugyanakkor a termék adatlapján szereplő csúszásmentes titulusnak egy percig se higgyünk. Sajnos recézést vagy más tapadást segítő megoldást sem a pengeháton, sem a markolaton nem kapunk, így vizes, nedves kézben azért van esélye, hogy nem lesz száz százalékban stabil a fogásunk.

Az egész kést egy kőmosásra hajazó felületkezeléssel látták el, ami szerintem egész jól sikerült. Az egyik oldalon a gyártó logóját találhatjuk meg, a másikon pedig a típusazonosító került feltüntetésre.

Vágószerszámunk nem lenne teljes tárolási megoldás nélkül, így ejtsünk pár szót arról is. A műanyagból készült tok erősen tartja a kést, fejjel lefelé történő rázogatás közben is jól szuperált. Itt már nem spóroltak a recézésekkel sem, így könnyedén megtámaszthatjuk az ujjunkat a Sanremu 7130 kivételéhez. A tok alján elhelyeztek még egy kis furatot is, amely az esetlegesen a késen maradt vagy a tokba került víz elvezetésére alkalmas.

Érdekesebb azonban az, hogy miképp hordhatjuk magunkkal a Sanrenmu 7130-ast. Szerencsére ezen a téren többféle opció közül is választhatunk. Egyrészt a tokhoz mellékelt övbújtatót használhatjuk, amelynek segítségével nyolcféle állásban rögzíthetjük eszközünket. A másik megoldás, hogy ezt az övbújtatót leszereljük, és a mellékelt golyós lánccal, vagy egy darab zsinórral a nyakunkba akasztjuk. Számomra a láncos megoldás nem volt szimpatikus, így hamar lecseréltem egy paracord zsinórra. Ha mindezek a megoldások még nem lennének elegek, a tokon elhelyezett, az övbújtató számára kialakított furatokba is fűzhetünk valamiféle zsinórt vagy bőrszíjat, kialakítva ezzel a saját övbújtatónkat.

 

Sanrenmu 7130FUF: munka közben

A Sanrenmu kiskésével kapcsolatban nem kellett sokat gondolkodnom, hogy hogyan próbáljam ki, ugyanis évek óta egy nyakkést használok a munkában, és a folderes teszteknél többnyire csak a teszt miatt váltok az újabb és újabb alanyokra. Bár sokan furcsállják a dolgot, nekem bevált ez a koncepció, a késem ugyanis mindig kéznél van, egy kézzel könnyedén elő tudom venni, megoldani vele a vágási feladatot, és visszakerül a nyakamban lévő tokba. Noha ez a modell egy kicsit nagyobb annál, mint amit általánosságban hordok, annyira mégsem, hogy ne cseréltem volna le néhány napra a megszokott CRKT Minimalistemet.

Tesztalanyom korrekt éllel került ki a dobozból, egyből bevetésre készen, így a nélkül vehettem használatba, hogy fenni vagy élezni kellett volna. Elsőként kartonpapírokon próbáltam ki, ahol jól szerepelt. A pengehátig felköszörült él akkor is szépen dolgozott, amikor az egészet át kellett tolnom az anyagon, és felületi vágásoknál sem kellett csalódnom benne.

Ezt követően némi műanyagot vágtam vele, ami szintén nem okozott semmilyen gondot a késnek, majd következhetett a farigcsálás. Előzetesen volt már némi balsejtelmem a markolattal kapcsolatban, ami itt be is igazolódott. A vékony markolat, szépen lekerekített, mégsem ad olyan kényelmes fogást, mint egy markolatpanelekkel ellátott kés. Mivel elég meleg időjárási körülmények között próbálgattam, izzadt kézzel már közel sem olyan stabil a szerszám.

 

A Sanremu 7310 viszonylagos instabilitása akkor érezhető leginkább, amikor nagyobb erő kifejtését igénylő feladatokra használjuk, vagy hosszabban dolgozunk vele. Sajnos hosszabb távon számomra kényelmetlen volt a kés fogása, ráadásul a markolat egyes esetekben a tenyerembe mélyedt. Persze más kézmérettel lehet, hogy kényelmes lenne, nekem sajnos itt már nem volt az.

 

Erre a problémára megoldás lehet, ha valamilyen módon felturbózzuk a markolatot, itt szintén használhatunk valamiféle zsinórt például, de ekkor elveszítjük a kés egyik legnagyobb előnyét, a rendkívüli laposságát. Úgy tűnik, ami az egyik szempontból előnyös, egy másikból itt hátrányossá válik, tehát valami mindenképpen fel kell áldoznunk. Ami azonban pozitívum volt, hogy a kés mérete és súlya még épp alkalmas volt arra, hogy nyakkésként használjam, így e téren nem lehet okom panaszra.

Próbaképp én is készítettem egy gyors zsinórozást a markolatra, hogy megnézzem, az elmélet mennyire igaz a gyakorlatban. A kés fogása lényegesen kényelmesebbé vált így, ugyanakkor az elülső ujjvájatot majdnem teljes egészében elveszítettem. A másik dolog ezzel a megoldással kapcsolatban, hogy a paracord, ha koszolódik, kevésbé könnyen tisztítható, mint az acél.

A tesztek végeztével a kés még megfelelően éles volt, a papírt döccenőkkel ugyan, de szeletelte. Jó hír, hogy a 8Cr13MoV nem egy csúcsacél ugyan, de emiatt a karbantartása sem okoz nagy gondot felhasználói szintű tudással sem, jómagam is könnyen megfentem a Spyderco Sharpmaker segítségével.

 

Összegzés

A Sanrenmu 7130FUF érdekes darab, sokan eleve nem fogják egy zsebkés helyett választani. Ugyanakkor, ha valami miatt mégis egy kisméretű fixpengés kést keresünk alkalmankénti könnyebb használatra, vagy esetleg szimpatikus a nyakban hordási opció, jó választás lehet. Ahogy a fentiekből kiderült, kompromisszumokat kell kötnünk ugyan, de a kés kedvező, 3.600 forint körüli ára talán feledteti velünk ezeket az apróságokat. Külön dicséretet érdemel az övklipsz rész, sokszor ennél lényegesen drágább daraboknál igénytelenebb megoldásokat kapunk.

A Sanrenmu cég kiskését – kicsit a nyakkésekkel kapcsolatos elfogultságom miatt is – négyes alára értékelem. Akit pedig a többi Sanremu termék is érdekel, az nyomjon az alábbi linkre.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány