Saike 909d+ forrasztóállomás, és MINI TS100 forrasztópáka teszt – Nem csak villamosmérnököknek

Saike 909d+

Mint villamosmérnök hallgató, szükségem volt különféle felszerelésekre, így gyorsan átfutottam a kínai webshopokat, hogy megnézzem mit lehet kint kapni. A Saike 909d+ egy multifunkcionális forrasztóállomás, amin kifejezetten a jó ára, és a rengeteg kiegészítője miatt akadt meg a szemem, a másik delikvensről, a TS100-ról már sok jót hallottam, és elsősorban mérete, hordozhatósága miatt fogott meg. Az állomás jelenleg 38.000, a páka pedig 15.000 forintba kerül.

A Saike 909d+ kicsomagolása

A forrasztóállomás egy sima barna színű, de méretes kartonban érkezett, belülről hungarocellel gondosan kitömve, ami kellő védelmet nyújt a szállítás viszontagságai ellen. Az eszközön kívül rengeteg kiegészítőt is rejt a doboz, két csipeszt, egy flux adagolót, egy ónszippantót, egy tekercs réz kábelt áramkör javításhoz, két darab tesztelő kábelt, öt csere fejet a pákába, 100g 7 mm-es 63/37 ón/ólom 1,8% flux magos forraszt, egy hatfejes kampós átalakítót, négy hőlégfúvó fejet, pákatartót szivaccsal, a gép oldalára felszerelhető eszköztartót, egy EU-s földelt tápkábelt, és egy angol nyelvű leírást.

A fent említett kiegészítőkkel egytől-egyig nagyon elégedett voltam, egyik sem a gagyi kínai kategóriát képviseli, bár a többvégű tesztkábel végeire ráfért egy kis hajlítgatás, hogy tényleg kampók legyenek. A készlethez tartozó forrasz is tökéletes, de én rendeltem mellé másmilyen átmérőjűeket is, amiket szintén nagyon tudok ajánlani, mert könnyen olvadnak, nem ridegek (ólom tartalom), és van bennük flux is.

A Saike 909d+ tesztüzeme

Használat előtt mindössze a hőlégfúvó tartóját kell felcsavaroznunk az állomás oldalára, és a tápkábelt kell bedugnunk a konnektorba. A leírás szerint a Saike 909d+ fogyasztása maximum 800 W, ezzel kicsit ellentmondásos a hátulján található 8 A-es matrica, de szerencsére egy 10 A-es cserélhető biztosíték van a bekapcsoló gomb alatt, így ezzel nem volt probléma, és nálam a készülék nem evett 700 W-nál többet.

A hőlégfúvó bele van kötve a Saike 909d+ belsejébe, így külön nem kivehető, de kárpótlásul a tartórendszere okosan lett megcsinálva, mivel ha rátesszük a forró szerszámot, akkor kikapcsolja a melegítőt, és addig fújja a levegőt, amíg 100 C° alá nem hűl, ezzel meghosszabbítva az élettartamát. A fejeket egy bajonettzár tartja a helyén, szóval egy könnyed csavaró mozdulattal tudjuk cserélgetni. A maximum elérhető hőmérséklet 480 a minimum pedig 200 C°, amivel a legtöbb forrasz könnyen megolvasztható.

A használata kifejezetten egyszerű, felrakjuk a kívánt fejet, bekapcsoljuk (“rework” felirat), beállítjuk a hőfokot (kijelző melletti fel-le gomb), belőjük a fújás erejét a lenti “air” nevű potméterrel, várunk pár másodpercet hogy felmelegedjen, és már használhatjuk is. Tesztem során többféle alaplapon is kipróbáltam, és remekül működött kisebb ellenállásoknál, de még a kifejezetten nagy felületű kontakt padokat és BGA chipeket is szépen átmelegítette. Kipróbáltam még különböző ragasztók meglágyítására is, ahol szintén remekelt, szedtem szét például vízálló telefonokat, plexire ráragadt védőfóliákat, és ragasztópisztollyal rögzített csatlakozókat is.

A forrasztópáka a Saike 909d+ közepén található 5 pin-es csatlakozóval kapcsolódik az állomáshoz, a tárolásáról pedig a csomagban található fém állvány gondoskodik. A kiegészítők része egy szivacs is, ami a céljának tökéletesen megfelel, de én vettem külön egy fém szivacsot is, mert én sokszor inkább azt preferálom. Beszereztem továbbá egy hőálló szilikon alátétet is, ami ugyan nem feltétlenül szükséges, de én kifejezetten ajánlom, nálam tökéletesen bírta a lecsöppenő forrasz, és a hőlégfúvó melegét is.

A páka használata szintén egyszerű, felnyomjuk a “solder” feliratú kapcsolót, a kijelző túloldalán található gombokkal beállítjuk a kívánt főfokot, és megvárjuk míg felmelegszik. A fejeket a műanyag markolat feletti anya lecsavarásával tudjuk cserélni, és a fűtő betét is innen érhető el. Többféle nyákra is forrasztottam vele, vezérlésért felelős integrált áramköröktől, DC-DC konvertereken át, kondenzátorokon keresztül, egyszerű ellenállásokig.

Nagyon elégedett voltam a teljesítményével, a makacsabb gyári ólommentes forrasztásokat is fel tudtam olvasztani, és a hangyánál kisebb ellenállásoknál sem volt probléma. A mikrokontroller forrasztásokhoz én jobban szeretem a vékony, lapított fejet, mint a golyóstollhoz hasonló kereket, de előbbi sajnos nem tartozék.

A Saike 909d+ tudománya azonban itt nem áll meg, hiszen egy állítható egyenáramú feszültséggenerátor, és egy voltmérő is bele van építve az állomásba. Mind a kettőt a DC power feliratú kapcsolóval, valamint a tesztkábeleket a megfelelő színes lyukakba bedugással tudjuk használni – piros és fekete ha tápként, sárga és fekete ha voltméterként szeretnénk használni-. Középen van még továbbá egy USB port is, ami fixen 5 voltot tud leadni, 2 amper mellett.

A tápegység maximum 15 V-ot és 2 A-t tud leadni, aminél nagyobbra nekem csak ritkán volt szükségem, és a pontossága is elfogadható, a leírás szerinti +/- 0,01 különbségnél nagyobb eltérést én sem tapasztaltam tesztem során. A voltmérő elméleti maximuma 30 V, ami azonban a kijelzőn max 25,9 V látható, mivel a 3 digit közül csak az 1. képes 0-9-ig számokat megjeleníteni, a másik kettő 1-2-ig illetve 0-5-ig működik. Védelem szempontjából hiba, hogy áramkorlátot külön nem tudunk beállítani, de rövidzár esetén egy jól hallható jelzés után kikapcsol az állomás.

A Saike 909d+ anyaghasználatával mind kívül, mind belül elégedett voltam, teljesen megfelelő minőségű alkatrészeket raktak bele, habár a kábel elrendezés lehetne egy kicsit jobb, az elején található festés középen lekopva érkezett, és a potméterek műanyag sapkája sem volt jól felrakva, bár ez könnyen lehúzható, és megigazítható.

A MINI TS100 kicsomagolása

A páka letisztult, fekete dobozban érkezett, amiben maga az eszköz, egy hozzá tartozó B2-es fej, egy imbusz kulcs, 3 darab tartalék csavar, és egy angol-kínai nyelvű leírás található. A működéséhez szükséges tápegység nem tartozéka a csomagnak, ezt vagy külön kell beszereznünk, vagy keresünk hozzá egyet otthon – nekem például a laptoptöltőmmel is tökéletesen működik -.

Tápot könnyen lehet találni hozzá, főleg, hogy 12 és 24 Volt között bármilyen feszültséget adhatunk neki, de arra figyeljünk, hogy ezzel egy időben a TS100 teljesítménye csökken, a felmelegedési ideje pedig nő, a lent mellékelt táblázatnak megfelelően. Én a leírásában található 19 V 2,1 A-es adaptert rendeltem hozzá, ami egészen jó minőségű, de nagyon nagy méretű alkatrészek forrasztásánál, vagy forrasztófejek használatánál már nem tartja fixen a hőmérsékletét, oda már 24 V kell.

Sokféle fej elérhető a pákához a gyártótól, de a Hakko T12 állomáshoz készült típusokkal is kompatibilis, ám azok kényelmes használatához egy 3D nyomtatható műanyag átalakító ajánlott. Én a képeken látható, eredeti MINI gyártmányú kiegészítőket vettem. A TS100 kialakításban az a nagyon jó, hogy a fejekkel együtt a fűtőbetétet is kicseréljük minden egyes használatnál és ezzel növeljük a páka élettartamát.

A TS100 tesztüzeme

A nagyobb fejeket használva remekül lehet nagyobb kondikat, kábeleket forrasztani, és ólommentes forraszokat megolvasztani, a kisebb méretűekkel pedig a precíziós munkák mennek egyszerűbben. A TS100 kezelőfelülete nagyon egyszerű, csak áram alá helyezzük, megnyomjuk a kijelzőn megjelenő gombot, ettől felmelegszik 300 C°-ra, ezután bármelyik billentyű lenyomva tartásával előhozhatjuk a fok beállító skálát, ami 100 C°-tól egészen 400 C°-ig tart.

A forrasztópáka alján két csatlakozó is látható, az egyik a DC 5525-ös tápbemenet, a másik egy micro-USB aljzat, ami azonban csak adatátvitelre használható. Utóbbira azért van szükség, mert a TS100 firmware-e frissíthető és programozható, sok okos funkciót tudunk így beállítani, például alvó módot, feszültség korlátozást – ami aksi használatánál fontos – és még sok mást. Számomra ez a funkció felesleges, de akinek erre van affinitása, annak érdemes lehet kipróbálnia.

Ha csak a forrasztópákákat hasonlítom össze, akkor a TS100 véleményem szerint jobb, mivel gyorsabban felmelegszik, praktikusabb, bárhol kényelmesen használható és a fűtőbetét is egyszerűbben cserélhető. Azonban a Saike 909D+ pákája is tökéletesen működik, és önállóan is megállja a helyét.

Összesítés

A Saike 909d+ egy igazán best buy ezért az árért, hiszen szinte mindent tud amire egy villamosmérnöknek/hobbistának otthon szüksége lehet. A TS100 engem személy szerint nagyon megfogott, mivel könnyű, praktikus, és bárhol tudom használni, ha épp arra van szükség, akár aksiról is. Ha csak a forrasztópáka kell, akkor mindenképp a TS100-at ajánlom 18.000 forintért, viszont aki egy komplett állomást szeretne, az a Saike-nél jobbat nem fog találni cirka 38.000 forintos áráért.

ÁTTEKINTÉS
Saike 909D+
Mini TS 100