ROCKBROS bicikli lakat teszt – A lebilincselő kocka

ROCKBROS bicikli lakat

Még tavaly áprilisban írtunk egy válogatást, amiben a Banggood kerékpáros részlegének érdekesebb cuccaira zoomoltunk rá. Ebben a szelekcióban jött szembe a ROCKBROS  bicikli lakat, ami szokatlan formájával és hajtogatható kivitelével hívta fel magára a figyelmemet, és ami már akkor is kérdőjeleket rajzolt a fejemben, hogy akkor ezt most hogy? Nem sokkal később berendeltem a lakatot a barátnőmnek, de azóta is én használom jobbára. 11.000 forintos ára pont az áfahatár körül mozog, érdemes lepontozni a többletköltségek elkerülése végett, vagy az áfa- és vámmentes EU Prirority Line szállítási módot használni.

A ROCKBROS bicikli lakat kicsomagolása

Szinte már üdítő, ha a csomagolás nem egyenfehér, de erre a “hirtelenzöld” dobozra azért nem számítottam. Maga a karton elég hitvány, de nem is Fabergé-tojást szállítanak benne, szóval jóleszazúgy.

A meglepően könnyű RORKCBROS bringa lakat és a kiegészítők is tradicionális zacskóban érkeznek, azt kapod, amit látsz, őszinteség a köbön. Csak azért részleteztem egyáltalán a hitvány csomagolást, mert az a tapasztalat, hogy minél gyatrább a pakk, annál vacakabb maga a termék, de itt most más lesz a helyzet.

A lakat elképesztően kicsi, tényleg a markomban elfér és alig fél kiló, ami azért nem túl sok, főleg ha a szülinapomra kapott Abus Bordo Granit X-Plus 6500-as több mint másfél kilós súlyához nézem. A csomagban küldtek még 2 kulcsot és egy tartót, amit a nyeregcsőre vagy a vázra is fel lehet kötözni, és még imbuszkulccsal is kedveskedtek, biztos ami biztos.

A ROCKBROS bicikli lakat használat közben

Meg lehet-e bízni egy Kínából vásárolt lakatban? A tapasztalataim alapján bátran ki tudom jelenteni, hogy igen. A cink ötvözet fémmag és az ezt borító ABS műanyag réteg megfelelően erős, hogy még egy flexnek is 30 másodpercig kelljen vele szenvednie, az pedig elég sok hangosan eltöltött másodperc, nem a tolvajok kedvence.

A csuklóknál spéci, rozsdamentes acél, beágyazott szegecsek vannak és zártörés ellen is védett a kicsike, ráadásul a finn illetőségű, Abloy nevű cég szerkezetét használják, aki szolidan csak a világ legnagyobb zár- és biztonságtechnikai megoldás szállítója. Ha ódzkodnánk a kulcsoktól, vagy notórius elvesztői vagyunk a csomóknak, szerencsére számzáras kivitelben is kapható.

A zár működése igen érdekes, mert a többi szerkezettel ellentétben itt nem kell végig a reteszben hagyni a kulcsot, nyitás után elég visszafordítani az eredeti pozícióba és a kulcs kivehető, a béklyó “élesítve” van, és elég bekattintani a zárat a lakatoláshoz. A 70 cm-es hossz elég nagyvonalú, Budapesten nagyjából nincs olyan helyszín, ahol 15m-es körzetben ne találnánk egy megfelelően fix pontot a lekötéshez.

A sokrét meghajtogatott designnak egyéb előnye is van, például ez teszi lehetővé a 70 cm-nyi hossz mellett, hogy egy mindössze 6x6x6 cm-es kockába hajtogassuk össze az egész szerkezetet. További pozitív hozadék, hogy – ellentétben az Abusommal – sokkal jobban ki tudom használni a teljes hosszt, már-már sodronylakatos flexibilitást biztosít egy annál jóval bikább védelem mellett.

Apropó biztonság. A ROCKBROS a 12-es biztonsági szintet jelöli meg a termékre vonatkozóan, de ez az “égegyadta” világon semmit sem jelent, mert jelenleg nincs egységes osztályozás, csak a gyártók saját modellpalettájukon belüli értékelés létezik. Ha objektíven nézem a dolgot, egy 15 pontos rendszerben, amit a nagyok is használnak, ez a csöppség simán bezsebelhet egy 10/15-ös pontszámot, ami egészen pontosan a középmezőny tetejét jelenti, vagy ha plasztikusabban akarom megfogalmazni, nyugodtan az utcán hagyhatod a bringádat 3-4 órára, nem a lakaton fog múlni.

Ez most itt az a helyzet, amikor nem azonos minőségért fizetsz kevesebb pénzt a kínai rendeléseddel, hanem egy innovatív, jobban használható termékért fizetsz nagyjából ugyanannyit, mint ha itthon vásároltál volna. Nem is említettem még, hogy a ROCKBROS levédette a termék szabadalmát, ráadásul Németországban, hát mi ez, ha nem nagybetűs innováció!

Egy dologról nem ejtettem még szót, ez a ROCKBROS bicikli lakat tartókonzolja. Tömören: hangos. Nagyon könnyű feltenni bárhova a vázra, ráadásul a rögzítését is okosan megoldották, csak a felhasznált anyagok és a nem pontos illeszkedés miatt olyan borzasztóan hangosan zizeg a bringán, hogy másnapra le is szedtem. Sopánkodhatnék miatta, de egyrészt némi ragasztható szivacs kihézagolta a dolgot, másrészt viszont a lakat azóta is a táskámban lakik, mert egyszerűen annyira pici és könnyű, hogy szinte észre sem veszem.

Tippek a ROCKBROS bicikli lakat használatához

  • nézd meg, mihez kötöd ki a bringát, közlekedési tábla, tűzcsap, szemeteskuka, lepkefing nem jó
  • lehetőség szerint fél szemmel mindig figyeld
  • a forgalmas helyek jók, a bekamerázott helyek még jobbak
  • bringatárolónál inkább középre lakatolj, lehetőleg valaki más mellé
  • lakatolj minél magasabbra, egy tolvaj nem nyújtózkodik
  • a bringán ne hagyj értéket, azt is lopják
  • inkább ne is vegyél bringát

Összegzés

A cikk elején nem véletlenül írtam, hogy a barátnőmnek rendeltem a cuccot, mert gyűlöl cipekedni, és a kis térfogat, valamint a minimális súly ebben tökéletesen partnerek. Az ok, amiért én is inkább ezt használom a hétköznapokban, hogy egyszerűen nincs másra szükségem.

A munkahelyemen zárt bringatároló van, otthon pedig a lakásban raktározom a bicót, a kettő közötti bevásárlások, kocsmázások, ügyintézések alkalmával pedig untig elég a ROCKBROS csöppsége, felesleges a másfél kilós ágyút magamnál tartani. Szerintem bőven megér 11.000 Ft-ot az, hogy egy sokkal drágább biciklit biztosítsunk vele, de aki ezt sokallja, az itt nézhet körül alternatív megoldások után kutatva.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány