ROCKBROS Cycling Alarm Bell – A zajos tücsök

ROCKBROS duda

Hiába bringázom lassan 12 éve Budapesten, még engem is tudnak meglepetések érni. Például fogalmam sem volt róla, hogy a csengő kötelező tartozéka lenne a felszerelésnek. A fékek, lámpák és küllőprizmák mind magától értetődő és hasznos előírások, de a csengőt, azt nem értettem. Egészen pontosan:A közúti közlekedésben részt vevő kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek szerint a kerékpárt fel kell szerelni hangjelző berendezéssel, amely csak csengőhangot adhat”. Rendben, a szabály az szabály, de azért egy kis egyéniséget belevittem a játékba és behúztam egy ROCKBROS márkájú hangjelzőt, 2.300 Ft-ért.

A ROCKBROS Cycling Alarm Bell kicsomagolása

A doboza egyszerű, keményebb és átlátszó műanyag, aminek megvan az az előnye, hogy látod benne a termék színét, de azért egy papír kivitel megmelengette volna a szívemet.

A szín fontos aspektus, ráadásul 5 különböző variációt választhatsz, így biztosan nem a csengő töri meg a kerékpárod esztétikáját. Kicsomagolva a szokásos szilikonos héj, és a benne lévő elektromos egység fogad, amit minden olcsóbb bringalámpa stabilan tud minimum 8 éve.

A szilikon burok masszívnak tűnik, jól fedi a beltartalmat, bár nem tüntették fel a weboldalon, de szerintem egy átlagos esőt tutira kibír.

A ROCKBROS Cycling Alarm Bell használata

A felrakás rémesen egyszerű, csak ráhúzzuk a kormányra, minél közelebb a hüvelykujjunkhoz, aztán beakasztjuk a szilikon pöcköt a műanyag kampóba. A használat sem bonyolultabb, a tetején megnyomjuk az egyébként roppant érzékeny gombot és már árad is a szeretet. Az egyetlen extra, hogy háromféle dallamból lehet választani, amihez az egyetlen gombot kell nyomva tartani 3mp-ig. Mindhárom melódia kellően hangos, de én eléggé hiányoltam a hagyományos csengő hangját.

A zajosságra nem lehet panasz, a weboldalon derék 90 dB-es érték olvasható, ugyanakkor a telefonos mérés inkább 70 és 80 dB közötti értékeket mutatott. Nem egy nagy eltérés, de azért fő az őszinteség. A 3 dallam közül nekem és a járókelők nagy részének is a sípszerű verzió tetszett a legjobban, hiába nem az a leghangosabb.

Egyszerűen a másik 2 típust túl lassan dolgozták fel. Megnyomom a gombot, vijjog a csengő, az ember meghallja, de nem tudja hova tenni a hangforrást, aztán mire betöltötte a veszélyprogramot a fejében, én már ott mosolygok az arcában, hogy “hellóka, mennék”, mire ők riadtan ugrálnak jobbra-balra, mint egy zergecsorda. Nyilván nem ez a cél, hanem a balesetmentes közlekedés, a megelőzés, ahhoz pedig régóta begyakorolt, izommemóriás cselekedetek kellenek.

Hallod a csengőt, tudod, hogy bringához tartozik, így lehúzódsz a bringasávról. A másik, kissé furcsa, bár erősen szubjektív dolog a szokatlan ergonómia. Úgy képzelem, hogy egy csengő legyen minél közelebb a hüvelykujjadhoz, hogy veszély esetén jelezhess. A Rockbros megoldása viszont a kialakítása miatt nehezen hozza ezt, egyszerűen csak sokat kell nyújtózni a gombért, ami az eszköz közepére került a leghátsó pont helyett. Nem egy deal breaker, csak szokni kell. A működést 2 db CR2032-es gombelem biztosítja, a gyártó szerint egy jó évig nem kell foglalkozni a cseréjükkel, ez kifejezetten jó hír.

Összegzés

Megszerettem a kis vackot, jó szolgálatot tesz a napi ingázásban. A gyalogosok bőven meghallják és az autósok is fel szokták kapni a fejüket, ha a közelükben használom. Ha gyakran közlekedsz járdán, vagy félsz a kocsik között cikázni, melegen ajánlom a terméket. A 2.300 forintos ár egy vicc, ennyiért nemcsak magamnak, hanem a gyereknek is ezt venném. Ha nem lenne elég a kakaó, a Rockbros rád is gondolt és egy alaposan felizmosított verziót is innovált 110 dB-es teljesítménnyel, arra már a halottak is felkelnek.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány