Retro Game Console teszt – NES Classic kicsit másképp

Manapság reneszánszukat élik a régi játékkonzolok, emiatt relatíve sokféle módon  visszacsalhatjuk a 80-90-es évek játékvilágát a nappalinkba. A mai cikkemben a Kínából beszerezhető ,,500 in 1 Retro Game Console”-t fogom bemutatni, de az alternatívák megemlítése se fog kimaradni. A tesztünk alanyát 7.000 Ft-ért vásárolhatjátok meg a Gearbest kínálatából.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Retro Game Console kicsomagolása

A Nintendo termékének csomagolása majdnem szakasztott mása a mi kis utánzatunknak, kívülről elegáns, fekete-kék színátmeneten látható a termékfotó, sehol egy kínai karakter, szigorúan csak angol feliratok. Pár feature-t feltüntető szöveg, és az oldskool kompozit csatlakozási mód piktogramja kapott még helyet mellette, hogy egy render-fotó alapján történő hirtelen vásárlás esetén is szembesüljön vele a vevő. Mert ezen bizony csak analóg (RCA) képkimenet van. Tudom, hogy modernebb TV tulajoknak ez már sad-story, nekem szerencsére még van ilyen bemenetem is a megjelenítőmön.

 

Felnyitva a látványos tetejét, meglátjuk a vákuumformázott műanyagban ülő konzolt és az egyik kontrollert. Innentől kezdve nincs is semmi érdekes a kicsomagolásban, így kis tekeréssel ugorjunk az összeszerelt állapothoz.

 

Sajnos a termék nem elérhető EU-ban használatos hálózati adapterrel, viszont mivel 5 V-os mini USB-n keresztül kapja az áramot, így akármelyik otthon elfekvő kábel megfelelő ehhez. Érdekes módon a kompozit kábel is besimult a retro vonalba, így mono hanggal örvendeztet (csak) meg minket, de úgy érzem nem maradunk ki semmilyen audiofil élményből.

 

A Retro Game Console tesztüzeme

A beüzemeléssel nem gyűlik meg senkinek a baja, pár egyszerű lépésből áll az egész: a hátoldalán található kompozit képkimenet és Mini USB árambemenet bekötése után már csak az előlapon elhelyezett joystick portra kell a kontrollereket csatlakoztatni, aztán mehet is a móka.

A power gomb értelemszerűen elindítja a ketyerét, és egyből a főképernyőn találjuk magunkat, ahol az elvileg 500 játék lakozik. Itt a föl-le, valamint a két piros akciógombbal lehet navigálni, attól függően, hogy egyesével, vagy inkább cirka 50 címet akarunk ugrani. A reset-et megnyomva pedig a játékokból lehet újra a kezdő menübe kerülni.

A játéklista sajnos vásárlás előtt még nem elérhető, de, hogy ne legyen zsákbamacska, készültünk nektek egy kis segítséggel. Ebben a kereshető PDF-ben megnézhetitek, hogy a Ti kedvenceitek is megtalálhatóak-e a ,,beépített” 500 játék között, mert volt pár, amit hiányoltam. Ilyen például The Legend of Zelda és a Duck Hunt.

Ezzel el is érkeztünk a rossz oldalához a terméknek, mert bár az 500 egy szép nagy szám, – anno, hogy örültetek volna ennyinek … – viszont, ha pont a Tiedet nem tartalmazza, akkor jól jönne a játék-pack bővíthetősége. Ezt termékadatlapon is kiemelik, így be kell érni az előre feltelepített csomaggal.

Szerencsére azért nem vészes a helyzet, találunk bőven klasszikus játékokat, legtöbbjüknél pedig a kétjátékos játékmenet is választható, így családtaggal, haverral bármikor üthetjük egymást Mortal Kombat-ban, vagy Marioban közösen ugrabugrálhatunk a törpök elől. Úgy érzem, hogy ez a legjobb része a retrozásnak, mert a mai Full HD, mi több 4K világban valamiért sokkal nehezebb együtt szórakozva végigvinni egy Grid-et, így nekem kellemes felüdülés volt visszakacsingatni a születésem előtti ,,gamer világba”.

A kínai programozók belecsempésztek egy-két modern kedvencet is a tárhelybe, így enyhén újraalkotva, 8/16 bitesítve megkaptuk az Angry Birds-öt is. Apropó, trükközés: a  játékok között komoly ismétlődés van, és egy az egyben megtalálható csomó játék kétszer is. Ez jókora fekete pont szerintem, jobban örültem volna, ha csak 346 játék lett volna feltelepítve, de cserébe nincs duplikációval való trükközés az 500 eléréséhez. Fel is merült bennem a kérdés, hogy 620-as verzióban vajon mennyi az ismétlődés?

Vicces jelenség az, ahogyan a régi érzetet megidézték a főmenüben és általánosságban is. Elmondom mire is gondolok, tehát először elfelejtettem bekötni a TV-be a hangot továbbító kábel részt, így csak a képet láttam, és néma csönd volt a szobában. Miután a hiányzó láncszem is csatlakoztatásra került, hirtelen figyelmes lettem valamiféle neszre, ami egyszerre ötvözi a katódsugárcsöves tévék magas frekvenciás zúgásra, és az analóg zajt.

 

Ezenkívül a képeim se a kamera hibája miatt csíkosak, hanem mert nem lenne elég eredeti érzete a ,,pengeéles” PAL kódolású képnek. Összeültek, gondolkoztak egy sort, megittak pár sört, majd abban maradtak, hogy valami hullámgenerátort rátesznek a képre, így visszaköszön a 80-90-es évek sajátos enyhén hullámzó videóélménye. Elsőnek az merült fel bennem, hogy ez mennyire gáz már, minek volt erre szükség?  De mivel nem ismerem a programozóit az eszköznek, ezért félre is tettem a kérdést, helyette inkább pár órát eltöltöttem játékkal. Ami után azt tudom mondani, hogy nem is olyan zavaró, a végére már meg is szoktam a szándékos retrosítást.

 

Összegzés

Megértem azokat, akik odavannak ezért az érzésvilágért. Jól el lehet vele szórakozni, persze ezenkívül más mód is van rá, hogy élvezzük a régi idők gyümölcseit.

Az ismeretségemben például van, aki Raspberry Pi-re tervez retro konzolt telepíteni, ezzel eszközt dedikálni a célra, cserébe viszont drágábban jövünk ki, és még a szabadidőnkből is sokat kell áldozni az összeszerelésre.

Viszont ha a listánkban megtaláltad azokat az emlékeket, amelyeket ezzel az eszközzel fel lehet idézni, és időd sincs barkácsolgatni, akkor neked találták ki ezt a Retro Game Console-t.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték