Remax M5 Bluetooth hangszóró teszt – Sokáig bírja a hangos kis cowboy

Mire utalhat a cowboy szó egy hangszóró esetében? Vágtat? Hasít? Igazságot tesz zene és zene között? A fenéket. Vagány farmerruhába van bújtatva, és emellett egyetlen szusszal jó sokáig képes zenei igényeidet szolgálni. A Remax új, trendi hangszórója 8650 forintért bárhol elfér, és kis farmergúnyájában szórja a zenét – egészen jó minőségben.

Kicsomagolás

A pofás kis fekete-sárga dobozt szétcsúsztatva elő is kerül a kisebb objektívre hasonlító hangszóró a tartozékaival együtt. Jár hozzá egy USB-kábel és egy 3,5 mm-es jack dugó, illetve egy használati utasítás, amelyben a kínai mellé angol nyelvű ismertető is jár.

A készülék maga meglepően apró. Ennek a modellnek a legfontosabb ismérve a vagány külső, hiszen egy átlagos Bluetooth-hangszóró tulajdonságait egy trendi farmerbőrbe bújtatták. Az anyag körbefut a készüléken, és ami a pláne: a gombjai valójában a farmergombok. A két hangerő szabályozóval egyben számot is lehet váltani, ezen kívül még egy darab gomb van rajta: az, amely a ki-bekapcsolásra szolgál. A kevés gomb nyilvánvalóvá teszi, hogy nincs túl sok lehetőség a beállítgatásokra, egyféle képpen szól, maximum a hangerőt lehet rajta állítani.

A hangszóró oldalán egy kis karabiner fityeg, ami arra hivatott, hogy táskák oldalára vagy övtartóra rögzítsük, így menetközben sem leszünk zene nélkül. A kis szerkezetről első ránézésre az jutott eszembe, hogy valószínűleg nagyon könnyű felborítani, onnan pedig egyenes út vezet a gurulásig, ám meglepően stabil. A hangszóró alja szilikonbevonatú, ami meggátolja a csúszkálást, biztos “lábakon” áll a legtükörsimább asztalon is.

Tesztüzem

Első ránézésre látszik, hogy ez a hangfal inkább a külsejével szeretne hódítani, nem a plafonszaggató hangzásával. Ehhez képest meglepően jól szól. Háromféle módon próbáltam vele a zenehallgatást: kábellel telefonon, számítógépen és Bluetooth-on.

A Bluetooth 4.0 lehetővé teszi, hogy ne hallgasson el a zene, amint ellépünk telefonunk mellől, nagyjából 10 méteres hatósugara van – teszteléskor a lakásban nem tudtam olyan messzire menni tőle, hogy ne szóljon, folyamatosan csatlakozva maradt. Elég egyszer összepárosítani a telefonnal, onnantól kezdve mindig felismeri. Ráadásul bejövő hívás esetén a hangszóró is csörögni kezd, a bekapcsoló gombbal pedig válaszolni lehet a hívásra.

Mérete és kialakítása miatt egyértelműen hordozásra találták ki. Mint ahogy azt már említettem, a karabiner segítségével menet közben is lehet élvezni vele a zenét, ám a kis fekete kapocs nem tartja olyan szorosan a hangszórót, hogy mozgás közben ne billegjen ide-oda, ez pedig a hangzáson is sokat ront. Bizonyos pozíciókban például nagyon eltompul a hangerő, pedig ez kiküszöbölhető lehetne egy stabilabb kapoccsal. Valószínűleg persze nem azért találták ki, hogy bungee-jumping közben is kristálytisztán szóljon, mégis akadnak ennél biztosabb megoldások a hordozható hangszórók stabilizálására. Az általam eddig használt JBL Clip+-nak például olyan „fogantyúja” van, ami táskára akasztva biztosan helyén tartja a hangszórót, és egyáltalán nem zavar bele a mozgás a hangzás minőségébe.

Üzemideje viszont több mint remek: kábeles csatlakozással 9 és fél óra után merült le nagyrészt 70% körüli hangerőn, míg a Bluetooth-os kapcsolódással kicsit kevesebb mint 4 óráig bírta, ami egy ilyen pici szerkezethez képest szép teljesítmény.

Ami különösen tetszett benne, hogy hosszabb tétlenség közben (értem ezalatt azt, hogy mondjuk fél óráig nem hallgattam zenét) sem kapcsolt ki. A Clip+ például mindig kikapcsol úgy 10 perc csend után takarékossági okokból, és sokszor bosszantó, mikor erről elfeledkezve nem értem, miért nem szól az újraindított zene. Ehhez képest az M5 alig várja, hogy újra felcsendüljön, azonnal készségesen játssza is tovább.

Nem mondom, hogy a basszus leszaggatta a fejemet, mégis kellemesen szólt rajta a zene. Nem életem zeneélményét vártam tőle, nagyjából tisztában voltam vele, hogy egy ilyen, főleg a külcsínre épített hangszóró nagyjából hogy szólhat, így nem csalódtam. Maximum hangerőn néha kicsit már zavarba jött, torzít, ha pedig hozzáértem előfordult a recsegés is, ám összességében egészen korrekt élményt nyújtott.

Konklúzsön

Valószínűleg nem a Remax új hangszórójával fogják hangosítani a jövő évi Sziget nagyszínpadot, ám annak a célnak, amire szánták tökéletesen megfelel: könnyen hordozható, korrekt minőségű kis szerkezet, amely akkor is hosszan szolgáltatja a szolidabb bulik talpalávalóját, ha éppen nincs a környéken konnektor. Ára egészen baráti, kilencezer forint alatt ugyanis nehéz jó minőségű BT hangszórót találni, a 8650 forint egész jó ár érte. Leginkább külsejével tűnik ki fajtársai közül, nem sok hangszóró visel ilyen spéci farmerkabátot, mint az M5.

Itt megvásárolható >>