Redpawz R020 Blast drón teszt – Az olcsó DJI

A Redpawz R020 Blast drón kísértetiesen hasonlít a DJI Tellora, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy használat közben ez miben mutatkozik meg. Az mindenképp a Redpawz javára írható, hogy a DJI árából két R020 vásárolható. Lengyelországi raktárból, egyéves garanciával 15.200 Ft-ba kerül.

A Redpawz R020 Blast drón kicsomagolása

A Redpawz R020 Blast csomagolása a célnak megfelel, mindenféle külső behatástól megvédte a gépet, ráadásul a kartonon belül műanyagban ül a termék és a kiegészítők, ezért a nedvesség sem akadály. Többet nem érdemel ez a dolog, lássuk inkább, hogy mit rejt a doboz:

  • Redpawz R020 Blast
  • távirányító
  • propellervédő
  • tartalék szett propeller
  • 2 db akkumulátor
  • töltő
  • használati utasítás

A DJI Telloból inspirálódtak, azt próbálták meg lemásolni, gyakorlatilag ugyanúgy néznek ki, a távirányítóján viszont biztosan sokat tudott spórolni a gyártó, itt azért már tetten érhető az olcsósítás. Az igazi kínai, bazári gagyi, a joystick nyomásra nem ad utasításokat, mégis ki-be jár, a gyakorlatban viszont problémát nem okozott. A motor szénkefés, az olcsóbb gépek sajátossága ez. Írtunk nektek egy remek összefoglalót ebben a témában, ajánlom a figyelmetekbe, főleg ha az első gépvásárlás előtt álltok.

A géptest nagyon könnyű, minden műanyag rajta, a motorok, illetve az akkumulátor elég rendesen át tudják melegíteni a szerkezetet, melynek tömege 83 gramm teleppel együtt. Az 1.000 mAh-s egységek töltését trükkösen oldották meg, egy USB kábel jár mellé, speckó fejjel. Eltartott pár percig mire leesett, hogy hova lehet bedugni, próbálkoztam mindenfelé, mert olyan picike, hogy bárhova befért, végül a bal élen jártam sikerrel.

A feltöltése 80 perc, ezzel 10 percig repülhetünk, szóval nagy mázli, hogy alapáron két darab jár hozzá. Három fokozatban állítható a Redpawz R020 Blast döntési szöge, minél gyorsabb, annál többet fogyaszt. A távirányítóba 3 db AA elem kell, ez elég nagy pazarlás manapság. A telefont az alsó részébe lehet betenni, kritikán aluli a mechanikája, közel álltam hozzá, hogy sírva fakadjak.

A Redpawz R020 Blast drón tesztje

A leírás nélkül esélyed sem lesz arra, hogy beindítsd a cuccot, szóval, ha elhagyod, akkor ez lesz az új kezdőlapod. Na jó, azért annyira nem bonyolult, de én, mint rutintalan drónos, megizzadtam. Szóval háromféle felállás létezik: távirányítóval, telefonnal vagy ezek együttesével történő irányítás.

A telefonost nem ajánlom senkinek, hétvégén, elem hiányában ezzel próbálkoztam, de csak annyit sikerült elérnem vele, hogy a kezemnek repült a gép, ami nem kellemes érzés, illetve a propellereket is le kellett cserélnem. Ha ész nélkül esnél neki, ahogyan én is tettem, akkor a tengelynél lévő betűket kell figyelni.

Jobb Bal
Első B1 A1
Hátsó A1 B1

 

A párosítás menete a következőképp zajlik:

  1. kapcsold be a drónt a tetején lévő gomb megnyomásával
  2. kapcsold be a távirányítót a középső gombbal, majd húzd fel, aztán le a bal joystick-ot
  3. a telefonodon keresd meg a Redpawz WiFi hálózatát

Ha ezekkel megvagy, akkor a mobilodon látni fogod a kamera képét. A micro SD foglalatot viszont hiába keresed majd, pedig mindenhol ezt hiányolja majd a gép, de WiFi-n keresztül menti majd az álló- és mozgóképeket, a belső tárhelyedre.

Kezdetben beltérben próbálkoztam, a leggyengébb fokozaton és azt tapasztaltam, hogy meglepően jól irányítható a Redpawz R020 Blast. A papíron hattengelyes giroszenzort úgy tudod bekalibrálni, hogy mindkét joyt jobb lefelé húzod, majd, ha a drón befejezte a villogást, elvileg készen van. Nekem ennek ellenére egy picikét mindig balra húzott, de kezelhető mértékű a dolog.

A kamera 720p-s, a dupla ennyibe kerülő DJI Tello felbontása is ennyi, bár sokkal jobb minőségű, erről a tesztünkben győződhettek meg. A képalkotó dőlésszöge kézzel állítható, a motor mozgatás megint csak a magasabb kategória kiváltsága. Kültéri videóval sajnos nem tudok szolgálni, mert valószínűleg a rémesen gyenge WiFi miatt 5-6 méter magasságból, 10-15 méteres távolságból nem volt képes átjátszani az anyagot a telefonra, memóriakártyának hely nincs, szóval ez a funkció kuka.

Az applikációban számtalan, jobbára használhatatlan dolog található, mint a hangvezérlés, a teljes körű irányítás vagy a különböző trükkök, mint például a 360 fokos fordulás. Ha nem akarjuk valamelyik háztetőt nézni, még végleg le nem merül az akkumulátor, akkor csak a kamera képét érdemes megjeleníteni a mobilon. A távirányítóval finoman irányítható, remekül korában tartható a gép, mondom ezt úgy, hogy ezelőtt 10-15 percet drónoztam összesen.

Nálam mindig fontos kérdés, hogy be lehessen utólag is szerezni minden alkatrészt hozzá, ezen a teszten maradéktalanul átment a gép. Ugyan a Geekmaxinál nincs hozzá semmi más, de az EU raktár miatt azonnal tudunk vele játszani, és ráérünk kivárni a maradékot Kínából. Engem meglepett, hogy mennyire agilis, gyors gép, erre nem számítottam.

A kamerától csodákat ne várjon senki, de tök jó móka szórakozni vele. Az akkumulátor gyorsan cserélhető, én biztosan megvenném mellé a +3 db-os készletet, még így is a DJI alatt lennék árban, 50 perc üzemidővel. Az élettartammal kapcsolatban viszont nem vagyok ennyire pozitív, ugyanis a gumibakok ragasztva vannak, a kábelek pedig nem férnek be a helyükre. Szerintem ez egy időzített bomba, egy rossz landolás, és lehet forrasztani.

Összegzés

A Redpawz R020 Blast drón külsőre ügyes másolata a DJI Tellonak, azonban szoftveresen és anyaghasználatban bőven elmarad tőle. Az előnye az árában rejlik, mindössze 15.200 Ft-ba kerül két akkumulátorral, EU raktárból, (garanciával) a Fhe2uD9i kuponkóddal. Kezdőknek jó móka lesz, én folyton azon kaptam magam, hogy már megint telep kell cserélni, pont ezért ajánlom mellé a háromdarabos pakkot. Én speciel jobban szeretek picit várni, de időtálló, bevált megoldásba fektetni, ezért én nem ezt a gépet venném meg, inkább spórolnék egy jobbra. A tesztjeinkben számtalan egyéb, jól működő típust találtok.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány