Redmi AirDots BT fülhallgató teszt – Ha nem vagy kockázatvállaló

Redmi AirDots

A Redmi AirDots a legújabb TWS füles a Xiaomi háza táján, amit kimondva- kimondatlanul az olcsóbb kategóriába szánnak. Ez a szolgáltatásaiban – 4 óra üzemidő, headset funkció, páros vagy önálló használat – nem is annyira látszik meg, ám az ár a Mi Airdots Pro-hoz képest több mint a harmadára esett, a YRITRD kuponkóddal, szállítási költséggel együtt is csak 8.400 Ft. A Xiaomi pedig hozza a kötelezőt, a szolid anyagminőséget és a hangot.

Redmi AirDots BT fülhallgató kicsomagolása

Aki esetleg nem lenne járatos az AirdPods/AirDots és a TWS vonalon, az most kap tőlem egy három perces gyorstalpalót. TWS vagyis True Wireless Stereo, tehát valós vezetéknélküli sztereo hatás pongyolán fordítva, lényege hogy két, egyébként önállóan is használható eszköz képes összekapcsolódni, így mono headsetként – vagy hangszóróként, mint pl. a Tronsmart cuccok – vagy sztereo eszközként is képes működni. Ezeknek a füleseknek általában van egy dokkolójuk is, amiben automatikusan töltik magukat, amit ráadásul könnyű zsebre rakni.

Az AirPods-ot az Apple találta ki, a szokásos brutális árazás mellett, ez gyorsan mindenkinek “ihletet adott”, hogy kijöjjenek a saját termékeikkel is. Egy az egyben viszont nem vehették át a nevet, így a Xiaominál AirDots, a Lenovonál Air lett a széria neve, egyébként pedig általánosan TWS-ként hivatkoznak rá a gyártók, lásd QCY T1 TWS. A logika mindenhol ugyanaz, két pici, 4 gramm körüli bogyó a fülbe, töltőbölcső és viszonylag alacsony ár.

A Xiaomi termékeit jellemzően azok választják, akik egy megbízható, szolid anyagokból összerakott darabot szeretnének magukénak tudni, csicsa-micsa kinézet és különösebb kockázatok nélkül. A Redmi AirDots ennek teljes mértékben megfelel, a kinézet nem fogja a szívbetegeket felizgatni, fekete babforma, kellemes műanyagból, a fenekén egy micro USB nyílással.

Felpattintva előkerülnek a matt fekete bogyók, amiken semmilyen “felségjelzés” nem szerepel, simán lehetne a gyártó bárki más is. Sajnos a semmilyen dizájnt is sikerült az Apple-ről koppintani, pedig ennél merészebb kézzel is nyúlhattak volna hozzá, a Blitzwolf például a sötét színeken túl a többit is ismeri. A dizájnba rejtett aktiváló gomb viszont tetszik, szépen elrejtették, csak egy pici értesítési LED villog különböző intenzitással és színekkel. Azért leírom a tok fő lámaságát: a legnagyobb párnával nem lehet normálisan becsukni. Néztem is, milyen prémium érzéssel rugózik benne a két füles. Ja, hogy ez nem direkt van? Szóval aki a legnagyobb gumiharanggal operál, az töltés előtt vegye le a zajongókról.

Nem törnék pálcát a fölött, hogy az érintős vagy a nyomós gomb jobb-e, előbbi vizes környezetben – pl. izzadt ujjak – nem ér semmit, utóbbival pedig az agyunkig felnyomhatjuk a bogyót, szóval biztosan mindkét tábornak vannak hithű követői, én az utóbbiba tartozom. Mivel nincs rajta kis gumis kacs, ezért sportolásra nem a legjobb, a Blitzwolf BW-BTS1 például simán veri, viszont adnak a Redmi AirDots-hoz 3 szett gumiharangot, szóval a tömítéssel – és így a stabilitással – azért lehet játszani.

Redmi Airdots BT fülhallgató tesztje

Egész nap körbehordoztam a Redmi AirDots-ot magammal, mint a véres kardot. Az gyorsan kiderült, hogy napi használatban igen kellemes társ a két bogyó, és a töltőbölcső sem túl nagy ahhoz, hogy zsebre tegyük.

Egy gondom volt a cuccal: elég könnyű őket elkonfigurálni mono headsetté, és utána nagy kínszenvedés őket újra párosítani. A trükk az, hogy NAGYON sokáig kell egyszerre nyomva tartani kikapcsolás után mindkettőt. Ilyenkor szépen újra összetalálnak és mehet a zenebona tovább. Más problémával nem találkoztam a használat során, de ez speciel eléggé idegesítő volt.

Az üzemidőt 4 órában határozták meg, nálam olyan 3-3,5 órát üzemelt, de viszonylag nagy hangerőn, szóval nem tartom lehetetlennek a négyet sem. Az egy más kérdés, hogy headsetként, ha például navigálunk vele, sokkal többet is kibír, hiszen az, hogy „fordulj balra” közel sem meríti úgy a 40 mAh-s telepet, mint a folyamatos muzsika. A dokkolóval együtt durván 12 óra a teljes üzemidő, ami azért már elég fasza, az újratöltés 1,5-2 órát vesz igénybe.

Természetesen a Redmi AirDots-ot is teletömték technológiai újításokkal, TWS, BT 5.0, voice assistant, zajcsökkentés és így tovább, amiből annyit vettem észre, hogy kellemes a hangminőség, de azért annyira nagyot nem gurítottak a fenti “fancy” vívmányokkal. Ami viszont érezhető, az a hatótáv növekedés, de ezt az összes Bluetooth ötös eszköz tudja. Azt is szeretem benne, hogy a Xiaomi telefonomon látszik a töltöttség az értesítősávban, kis piktogram formájában, ez egy hasznos fícsör, minden gyártónál kötelezővé tenném.

Ami viszont nem tetszett, hogy nem mondja ki a különböző állapotokat, hanem sípol, van, amikor egymás után három különbözőt. Nyilván nem hordom magammal a kézikönyvet – ami ráadásul kínai nyelvű -, hogy megnézzem, mi micsoda, megjegyezni meg nem tudom, így ilyenkor általában ad-hoc nyomkodás jön, míg rá nem jövök, mi mit jelent. Én pártolom a “beszélő” füleseket, szerintem sokkal praktikusabbak, mint az össze-vissza pittyogó variánsok.

A hangminőség nem rossz, valójában a Redmi AirDots beáll a tipikus Xiaomis sorba, nem zörög, nem recseg, szép tisztán szól, de azért nem dobod el tőle az agyadat, ami nem meglepő egy 10.000 Ft alatti fülesnél. Mondanám rá, hogy V karakterisztika, de annak az a lényege, hogy alul ÉS felül is kiemelik a hangsávot, itt inkább mindegyik egyenletesen “elég jó”, egy kis basszus túlsúllyal. Nekem az etalon olcsó füleseknél a Xiaomi in-ear HD Pro, azt nem veri tönkre hangminőségben, de nem is megy tönkre a hajlítgatástól a kábele, és azért még így is tisztességes teljesítményre képes.

forrás: https://www.notebookcheck.net/Xiaomi-Redmi-AirDots-The-AirPods-alternative-that-cost-less-than-US-15.414735.0.html

Természetesen ez is tudja a headset funkciót, de itt ugyanaz a probléma jön elő, mint az előbb említett esetben: fogalmam sincs, melyik csipogás mit csinál. Angol nyelvű kézikönyvet nem találtam hozzá, persze ki lehet “fórumozni” a megfejtést, de hát nehogy már ne legyen képes egy ekkora cég egy PDF-et feltenni az internetre. A mikrofon egy picit távol esik a szánktól – egyébként kettő is van, egyik a zajcsökkentés miatt, a másik a dumához -, de azért még használható, és ezt elég kevesen tudják a piacon, szóval ez sokaknak lehet selling point.

Összegzés

A Redmi AirDots egy igen korrekt füles, tudja mindazt, amit a mai TWS témakörhöz tartozó eszközöknek tudnia kell. Jól szól, elég sokáig bírja, és bár a dizájnt nem bonyolították túl, az anyaghasználat rendben van. A YRITRD kuponkóddal elérhető 8.400 Ft-os ára (szállítással együtt) is csak növeli a pozitív tulajdonságok számát. Ennyiért természetesen áfát sem kell rá fizetni.

Egy-két makulát azért találtam, például nem mondja be az egyes állapotokat, ami okoz némi kavarodást, illetve nem adnak hozzá angol nyelvű leírást, szóval egy kis barkochbát is le kell folytatnunk a termékkel. Ettől még jó cucc a Redmi AirDots, csak azt bánom, hogy a QCY T1-gyel nem tudtam összeereszteni, mert emlékeim szerint az hasonlóan jó volt, némileg olcsóbban.

Nem csak lefele lehet lépegetni a ranglétrán, hanem felfele is, Mi AirDots és AirDots Pro még jobb zenei élményt ad, némi felár ellenében.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány