Redmi 7 okostelefon teszt – Színesíti a palettát

Redmi 7

Az új update “nemXiaomi” telefon, a Redmi 7 hold vörös variánsát fújta erre a szél. Szerintem ez az első olyan budget telefon, amit már ténylegesen érdemes fontolóra venni. A 3/64 GB-os kiszerelés mindenre elég, az új kijelző is nagyon meggyőző és a processzor terén is jelentős előrelépés történt, miközben az eddig szeretett dolgok, mint például a stabil rendszer, maradtak olyanok, mint amilyeneknek eddig is szerettük őket. Az ár 45-55.000 Ft között szór verziótól függően, ráadásul a készüléket hazai garanciával és gyors szállítással vásárolhatunk meg a Xiaomishoptól.

Redmi 7 okostelefon – az elvárható minimum?

Jellemzően abba a kategóriába tartozom, akik már legyőzték a csúcstelefonok iránti sóvárgást, viszont nem nagyon szeretek évenként mobilt cserélni, ezért eddig a Xiaomi telefonok közül általában a Note széria darabjait hajtottam. A Redmi 7 viszont az a készülék, amire még én is azt mondom, kéne, hiszen már a Redmi 6 is nagyon tetszett.

Amivel mindig ekézem a “nemXiaomi” telefonokat, az a színválaszték szűkössége és a kreativitás hiánya. Mintha a palettán csak a fehér és a fekete színek szerepelnének, de ez most megdőlni látszik, hiszen olyan színkompozíciók kerültek elő, mint a hold vörös vagy az ezüstös kék, de aki maradna a konzervatív vonalon, annak még mindig ott a fekete. Láttátok már a Xiaomi Mi Play mobilt? Nem? Akkor itt egy kép, az is végre értelmes árnyalatokat kapott.

A ház viszont megnőtt, sajnos kihalóban vannak a nem Triceratops méretű készülékek, amiket valamiért mindenki iszonyatosan tol. 180 gramm, 6,26 inch-es képátló, régen ezek a paraméterek flagship telókhoz tartoztak, most meg egy ványadt Redmi 7 értékeit vetem digitális papírra. Bezzeg a gyorstöltést, a Type-C portot és a duális WiFi-t nem kapta meg, pedig ezek nekem jobban hiányoznak, mint az a plusz 1 col a kijelzőn. Mentségükre legyen mondva, szinte teljesen eltűnt a káva, és a notch is szenzor fél-szigetre szelídült, szóval a kijelző akkora lett, hogy tollszár-fogásban ping-pongozni is lehetne vele.

forrás: http://www.xiaomishop.hu/

Vannak még régebbi, de hasznos “csökevények”, jack port, csak kétszenzoros kamera, sőt még tokot is kapunk az alapfelszereltség részeként, szóval a helyzet távolról sem rossz, egy igen tisztességes alsó-közép kategóriás eszközzel van dolgunk.

Redmi 7 okostelefon – változások garmadája

Új széria, új hardver, legalábbis a számítástechnikában egy ideje már így megy. Persze még mindig a Qualcomm fújja a passzát szelet, ezért a központi egységet most is ő szállítja. Igen ám, de az előző széria Hatos névre keresztelt darabjában MTK processzor volt, míg a Hetesben egy új Snapdragon szív, a 632-es dobog, kellőképpen összekuszálva a piacot.

forrás: http://www.xiaomishop.hu/

Én örülök, hogy visszatértek a konkurencia központi magjára, mert sokkal takarékosabb üzemet tesz lehetővé, és a mellé tokozott szenzorok tapasztalataim szerint jobban teljesítenek. Plusz ehhez társul a 4.000 mAh-s akkumulátor, amivel a takarékosabb tulajdonosok akár a három napos töltési ciklusra is rámehetnek, de az átlag is el lesz egy körrel 48 óráig.

A fentiek viszont nem annyira mellbe vágóak, mint az új kijelző, ami nagyon hasonló a Redmi 6-hoz és már ott is nagyon tetszett. Nem is a felbontás – 720×1520 pixel HD+ – a lényeges, hanem a színmegjelenítés és az érintés érzékenysége. Lehidaltam, hogy ezen a téren a Note 4-hez képest mennyit fejlődött a telefon, már pedig ha valamit állandóan használni fogunk, az bizony a megjelenítő. Persze itt is valami beteg, 19:9-es képarányt hoztak össze, amitől “szopott gombóc” lett a készülék, de a webes tartalmak hosszanti görgetéséhez ez az ideális.

Ami a rendszer teljesítményét illeti, az abszolút rendben van, az Antutu pont alulról karcolja a 100.000-et, bár ez egy kicsit olyan, mint fociban a Transfermarkt: mindenki tudja, hogy van, de senki nem veszi komolyan. Összehasonlításra viszont jó, ahogyan a GFX Benchmark T-REX tesztje is, 24 FPS nem teszi gamer telefonná, de azért így is elviszi majd a játékok nagy részét, szóval, ha a gyerek kapja ajándékba, akkor sem lesz nagy hiszti. A 3 GB RAM már az előző szériánál is elég volt és szerintem most is az, különösebben nem akad a rendszer, nem érezzük olyan nyomorúságosnak a működést, mint a Redmi Go esetében, sőt, simán együtt tudtam vele élni a tesztidőszak alatt. Azért a háttértár sebességén lenne mit csiszolni, nem egy Pocofone F1-gyel van dolgunk.

Persze azért igyekszik a Xiaomi a Redmi 7 tulajdonosokat a drágább készülékek felé terelni, ami jellemzően az életünket megkönnyítő extrák kiirtásában köszön vissza. Nincs duális WiFi, NFC, gyors- és vezetéknélküli töltés, cserébe van infra, ujjlenyomat-olvasó, arcfelismerés, 2 SIM kártya és micro SD hely, sőt még pedométer is, szóval majdnem több a rubrikákban a plusz, mint a mínusz. Még a kezelőfelület is az Android 9-es Pie-ra épülő 10.2-es MIUI, amiből szegényebb országokban “gránitszobrokat szoktak kifaragni”, olyan stabil.

forrás: http://www.xiaomishop.hu/

A másik szívatós dolog a kamera, aminél meg szokták húzni a nadrágszíjat, és ez itt sem történhetett másként, különben nem 45.000 Ft-ba, hanem 70-be kerülne. Szerintem a műszaki paraméterekből az igazság kiolvasása olyan, mint a varázsgömbbe nézés, de azért leírom, hátul 12+2 megapixel, elől 8 MP áll rendelkezésre a képek elkészítéséhez. Ez ma már nem sok, és ez azért helyenként a minőségen is meglátszik.

A helyzet szerencsére nem reménytelen, helyenként picit érezhető az alacsonyabb felbontás, de a színek nem rosszak, a képek élesek, kevés a kromatikus aberráció, tulajdonképpen azt is mondhatom, hogy a kategóriáját meghazudtolóan jó a végeredmény, de éjszaka ne akarjunk fényképezni, mert az azért büntet. Látható az is, hogy olyan funkciók is bekerültek, amelyek a fiatalokat célozzák meg, például az AI Beauty és Portré mód, illetve a gesztus alapú exponálás. Utoljára a DJI Spark drónnál láttam ilyesmit, és ott is tetszett, de azért ezt nem az 50-es korosztály fogja tolni.

A videókat 1080p 60 FPS-ben vehetjük fel, ami jól jön a gyors mozgásoknál, képstabilizálás viszont nincsen, szóval elszenvedői leszünk a folyamatos remegésnek. Őszintén szólva a remek képek után sokkal többet vártam a mozgóképektől, de ez most nem adta ki, igaz, a fényképezés a kategóriához képest így is túlteljesített, szóval összességében nem vagyok elégedetlen.

Összegzés

Tetszett a Redmi 7, ha nem akarnék sokat költeni és a Xiaomi palettájáról kéne készüléket választanom, ez tuti befutó lenne. Gördülékeny és hibamentes rendszer, az értelmes színek miatt dögös kinézet, nagyméretű – már-már túlzottan is – kijelző kiváló érintésérzékenységgel és az alacsony ár sem követel meg túl nagy áldozatokat. A legfájóbb a duális WiFi és a gyorstöltés hiánya, de ez azért nem perdöntő tényező.

Én személy szerint a 3/32-es verziót venném, sokallom ugyanis a 10.000 Ft-os felárat a nagyobb háttértárért, inkább beletolnék egy 32-es memóriakártyát 3.000-ért, amit alkalomadtán tovább is vihetek. Így megmarad a kiváló ár-érték arány, olyannyira, hogy még Magyarországon sem kerül 45.000 Ft-nál többe a készülék, itthoni 2 év garancia, vevőszolgálat és gyors szállítás mellett.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány