QCY T1 Pro BT füles teszt – Amikor tanítják a Xiaomit

QCY T1 Pro

Nem voltam különösebben elégedett a Xiaomi AirDots Proval, viszont vigaszágról érkezett egy nemes ellenfél a QCY T1 Pro személyében. Én nagyra tartom a márkát az egyszerű, de kiváló funkcionalitást magában hordozó termékeik miatt, ráadásul ezek is tudják a sztereó módot, remekül szólnak, hosszú az üzemidejük és fele annyiba kerülnek, mint a Xiaomi sajátjai. Az meg azért nem mindegy, hogy két Szent Istvánt vagy egyet kell adnunk érte.

QCY T1 Pro külcsín és belbecs egyszerre

Vannak cégek, amelyeket nem nagyon érdekel az, hogy ronggyá reklámozzák a termékeiket. Inkább alternatív csatornákon tolják előre kütyüiket, ha pedig elég jók, úgyis szájukra veszi őket az internet népe. A QCY pont ilyen cuccokat gyárt, nagyon szerettem a QCY T1C-t, de headset fronton gyenge volt, cserébe olcsó. Nekem a Redmi AirDots jutott róla eszembe, de ott volt némi árbeli különbség a QCY javára, viszont a Xiaomi terméke egy picit jobb volt.

A harc egy kategóriával – vagy inkább kettővel? – feljebb folytatódik, a QCY T1 Pro – amit valamiért a Geekbuyingon a Vogue, vagyis divatos elnevezéssel illetnek – A Xiaomi AirDots Pro ellenfele, de annyit elöljáróban spoilerezek, hogy csúnyán el is veri a nevesebb konkurenst.

A csomagolásból nem sok minden derül ki, ugyanis egy átlátszó előpanellal rendelkező, nem különösebben jellegzetes dobozban figyel a termék. Ami már kívülről is látszik, hogy jóval nagyobb a dokkolója, mint a Xiaominak, olyannyira, hogy farmerzsebbe rakva már kényelmetlen is. Ahogy a zsebemben hordtam, a kulcsom leverte a tartó szélét, így derült ki, hogy alumínium és nem műanyag, szóval az anyagminőség jó, csak az átlagnál gyorsabban pusztul. Három hét és durván 130 km-nyi túra után már eléggé viseltesnek nézett ki.

Néhány dologban viszont igencsak előremutató a kütyü, például a kipattintható tartórész ergonómiailag igen kellemes, a töltöttség ellenőrző gomb praktikus, míg a fülkagylóba akadó gumikacs sportoláshoz jön jól – IPX4 szabvány szerint állt ellen “korrozív” izzadtságomnak -, ráadásul a gumiharangokkal együtt 5 párat is kapunk. Ezek apróságok, de sokat számítanak. Aki akar kötekedni, az szörnyülködhet azon, hogy micro USB porton tölthető a dokkoló és nem Type-C-n, de valljuk be ennek a gyakorlati jelentősége a nullához konvergál.

Az agybadugós bogyók minősége is jó, elég jól is tartanak, de azért sportoláshoz végig kellett próbálgatnom a különböző méretű tartókat. Nekem a bal fülből akart mindig kiesni az alap gumival, de aztán addig variáltam, amíg tökéletesen jó nem lett. Ráadásul sokkal diszkrétebb, nem bámulnak az emberek, mint az AirDots Pro esetében. Ez is érintős, ami engem nem különösebben zavar, de arra vigyázzunk, hogy mikor kivesszük a fülünkből, véletlenül ne nyomjuk meg, mert az nem várt hatásokkal járhat.

QCY T1 Pro teszt: jól hall, jól szól

9.450 Ft-ért lehet-e jó hangminősége egy fülesnek, amikor a konkurencia 20.000 Ft körül szolgál hasonló készülékkel? Képes-e a QCY T1 Pro headsetként működni úgy, hogy még autóban is használható legyen? Amit már a teszt előtt is tudtam, hogy a Xiaomi AirDots Pro ebben biztosan jó, csak a sok kis idegesítő bénasága és persze az ára miatt nem kapott maximális pontszámot.

A T1 Pro majdnem ugyanazt tudja hangminőségben, mint az AirDots Pro, ami nagy szó kevesebb mint fél árért. Itt is fontos arra figyelni, hogy megtaláljuk a megfelelő méretű gumiharangot, hiszen ha nincs tömítés, nincs meg a tér sem, ahol a levegőt rezegtetni tudja. Nekem jellemzően a bal fülemből akart kicsúszni, nem tudom miért, a jobbal sosem volt gond. Játszani kell a méretekkel és ez igaz a gumikacsra is, amit futáshoz találtak ki. Tényleg alkalmas sportolásra, lenyomtam vele 150 km túrát, illetve többször futottam is vele, és gond nélkül kibírta.

Visszakanyarodva a hanghoz, szép egyenletes a hangkép, nincsenek tüskék és nem is dübög, tehát viszonylag jól adja vissza azt, amire a “szerző gondolt”. Szerencsére nem tolták túl a V karakterisztikát, de azért még maradt basszus, aki nem egyszerre teszteli a QCY T1 Prot és a Xiaomi AirDots Prot, az soha nem fogja észrevenni a különbséget. Nekem viszont volt lehetőségem egymás ellen is tesztelni őket, és azt kell mondanom, egy hangyányit szebben szól a kínai Apple terméke.

A mikrofonja egyáltalán nem rossz, ha nincs brutális zaj, akkor tökéletesen használható. A gond az, hogy általában nem süketszobákban töltöm az időmet, hanem öreg Ikarusz busz hátsó részében ülve – alattam a motorral – vagy az autópályán 120 km/órával döngetve. Ilyen esetekben már közel sem olyan rózsás a helyzet, a nagy háttérzaj el tudja nyomni a hangunkat, de minden más esetben remekül használható a “miki”. Még a budapesti tömegközeledés zajában is tudtam rajta beszélni, szóval alapvetően jól használható, de van az a dübörgés, ami tönkre vágja a hangminőséget.

Kardinális kérdés szokott lenni az üzemidő, és ebben az AirDots Pro eléggé gyenge volt. Fel is húztam magamat, hogy 20 rongyért 2-2,5 órát bír, ezt a T1 Pro simán übereli. Olvastam olyan teszteket ahol 4 óra feletti eredmény jött össze, nos, szerintem ennél kevesebbet tud – nálam az alábbi ideig működöt: 3 óra 37 perc, 3 óra 41 perc,3 óra 35 perc – durván 210 percet vagy egy picit többet, viszont gyorsan feltölt, 1 óra után már újra használhattam. Igazából a 750 mAh-s töltődokk brutálisan sokáig bírja, 5 feltöltés után meguntam a tesztet, mert még mindig nem merült le, a gyári 30 órás plusz üzemidő teljesen hihető.

Összegzés

Személy szerint a QCY T1 Pro-t a piacon elérhető legjobb 10.000 Ft alatti TWS fülesnek tartom. Kellemes a hangja, elég jó a mikrofonja, sokáig bírja, brutális a tok kapacitása, lehet vele sportolni és gyorsan feltölt. Egy szívfájdalmam van, az alumínium tartó gyorsan amortizálódik, de ezt leszámítva nem tudok belekötni.

Ár-érték arányban kimaxolta a kategóriát, ráadásul Olasz raktárból is elérhető némileg drágábban, cserében gyorsabban megérkezik. Akit vonzanak az újdonságok, az nézzen rá az új modellre, a QCY T2C–re is.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány