Ovevo Q15 olvasói teszt

Ovevo Q15

Az autónk „felokosítására” manapság rengeteg lehetőségünk van, szinte kimeríthetetlen a kínai piac is e kütyükből, egyik alap és legkönnyebb módosítás a biztonság technikailag és kényelmi szempontból is hasznos Bluetooth-os kihangosító. Mivel a telefonálás szervesen a mindennapi életünk része lett, ám vezetés közben nem kényelmes mobilozni, és ami még fontosabb, balesetveszélyes is. Másik népprobléma a sok elektronika életben tartása, jelen felhasználási szinten határozottan gyorsan merülnek a készülékeink, így a másik hasznos eszköz az autós akkumulátor visszatápláló. Az Ovevo Q15-ös bluetooth headset-es autós töltő ötvözi ezt a két alap kiegészítőt, egy csipet újítással és valódi díjnyertes megjelenéssel.

Kicsomagolás

A termék egy sima borítékban érkezett, aminek tartalma egy zacskóban megbújó átlátszó műanyag „szappantartó”. Középen maga a készülék helyezkedik el, körülötte fekete papírlapon színes piktogramok mutatják a készülék erősségeit, egy márkajelzés található a jobb felső sarokban, valamint angol és kínai írásjeles termékmegnevezés.A hátoldalon technikai adatokat találunk.

Az átlátszó QR kódos matricát eltávolítva és szétnyitva hozzáférhetővé válik a kütyü. Formára vágott szivacs alatt egy puhább szivacsot találunk, ennek jóvoltából biztosan nem fog sérülni a fényes felület.

Ebben találjuk az egyetlen kiegészítőt a 3 db-os különböző méretű gumit a füleshez, így biztosított a mindenféle fülhöz való kompatibilitás. A hátsó papírlap belső felén angol nyelvű leírást is találunk itt is látszik, hogy nem csak a kínai piacra szánták.

Az előlapon különlegességként még fel van tüntetve a Red Dot Design Award-on 2016-ban elért siker.

„A reddotaward egy dizájn tematikájú pályázati rendszerű verseny. Az esseni Dizájncentrum Észak-Rajna-Vesztfália nevű cég által alapított díj, eredete 1955-re nyúlik vissza és három fő területen adományozzák: termékdizájn (“Product Design”), kommunikációs dizájn (“Communication Design”) és dizájnkoncepció (“Design Concept”).”

Annyi sumák azért van a dologban, hogy nem ez a

 termék, hanem a Q8 kapta a díjat, de mivel ez egy termékcsalád, hasonló dizájnnal, gondolom a tervezők

 

megelőlegezik maguknak az elismerés használatát. A termék lapján nem is annyira van előtérben, ezt a díjnyertes vonal csak a leírásban szerepel említésként. Még egy érdekes tény, az RDA-n nyert Q8 a Zeiro cég gyártása alatt futott, de megegyezik az Ovevo oldalán találhatóéval, ez is politika.

Most akkor erről a díjnyertes megjelenésről pár szó. A szivargyújtós csatlakozó fém részeit egy zongoralakk fekete műanyag burkolat (minden ujjlenyomat meglátszik rajta) foglalja magába, nagyon kellemes tapintású minőségi érzésű, elegáns, elején egy márkajelzés található. A felső részét egy fém (alumínium) szegély veszi körül.

Nagyon letisztult modern, elegáns kinézetű a szerkezet, ez alól a felső rész kivétel, a matt műanyag felület egy kissé kilóg az összképből. Felül található a két darab usb csatlakozó és a headset.

 

Tesztüzem

Mint arról már volt szó elégé minőségi darab a fém részek rugói elég kemények, szivargyújtóba beledugva nem mozdul, rázkódik ki.

A fülhallgató dizájnban követi a koncepciót, alul fényes műanyag a teteje matt borítást kapott.
A súlya 2.5g, ami magában foglalja a 25mAh-es akkumulátort is (újratölthető lítium-polimer akkumulátor), kellően könnyű, nem zavaró a viselése. A tetején egy gomb helyezkedik el, szinte teljesen körbe van vágva és enyhén kilóg a síkból.

Az ív alsó részén található az állapotjelző LED, amiről infókat olvashatunk le, pirosan világit, ha veszi a töltést, de ez csak az akku maximális feltöltésig világít, a kék LED a Bluetooth kapcsolatot jelzi. Találunk még egy lyukat a gomb felett itt található a mikrofon. A gomb nyomáspontja pont megfelelő, ha betoljuk a fülünkbe, nem fogjuk azonnal kilőni a hívást, de ha megnyomjuk, akkor sem fog fájdalmat okozni a hallójáratban.

A bluetooth kapcsolódás előnyeként (ami a 4.2-es verziójú) zenelejátszóként is funkciónál, a hangzása nem igazán az angyalok éneke, inkább mutat hasonlóságot a démonok repedt fazékon történő merőkanál szonettjével. Egyszóval borzalmas. Viszont telefonálásra teljes mértékben megfelel, tisztán, érthetően lehet hallani a másik félt, talán a hangszín egy kissé erőtlen, halk hatású. Számomra még így is érthetőbb volt a telefonbeszélgetés, mint kihangosítva, mivel ott a mélyek miatt sokkal „dübörgősebb” a hangzás valamint körülöttem mindenki hallgathatta, ez a másik előnye a fülessel lebonyolított társalgások, megmarad az intimitás érzése beszélgetés közben.

A hívás fogadása tartóban lévő fülesnél semmilyen halható jelzéssel nem szolgál, csak a telefon cseng, és villog a kék LED, ahogy kivesszük,automatikusan fogadjuk a hívást. A beszélgetés befejeztével kétféleképen is bonthatjuk vonalat, vagy vissza helyezzük a fülest a házba, ez nagyon egyszerűen és pontosan kivitelezhető, mert egy mágnes vonzza a helyére a kütyüt.  A másik módszer a gomb megnyomása, ami szintén a hívás befejezését jelenti. Szinte minden fontosabb állapotot egy angol női hang kommentál, a bekapcsolást, kikapcsolást töltöttségi szint merülését és a hívás felvételét, ez utóbbi létjogosultságáról vannak azért kétségeim, mivel a vonal bontásakor nem jelez, pedig ez szerintem hasznosabb lenne. Ha a fülünkben marad a headset akkor halljuk a csörgést, és a gomb megnyomásával fel tudjuk venni a hívást, majd még egyszer megnyomva megszakítani azt.

A gyári adatok alapján 1 óra töltéssel 1,5 óra beszélgetési időt kapunk, ami szinte megegyezik a valósággal, ugyan én nem teljesen feltöltött állapotban, de 1:10 percet beszéltem, „hallgattam” zenét, mikor szólt a hölgy, hogy elfáradt. A töltésről szintén a ház gondoskodik, visszarakva a mágnes biztosítja a töltésért felelős kettő réz szár stabil csatlakozását a füles peremén lévő két lyukhoz. A hatótáv öt méternek van megadva, ez is valós, habár nem mindegy, hogy a kocsi előtt vagy mellett állunk, mert ez esetben utóbbi javára dőlne el a verseny, ha lenne.

Extra a kütyüvel kapcsolatban, hogy képes két készüléket is kezelni. Igen, ha felhívjuk az egyikről a másikat, akkor a fülesben halljuk a csörgést és a kapcsolási hangot is, felváltva. Egyébként teljesen jól kezeli a két csatlakoztatott szerkezetet is, a telefonokon lévő eszközkeresésen kívül semmit nem kellett csinálni, mindent automatikusan felismert.

A másik funkció a töltés, ehhez két 5V-os usb(nagy betű, rövidítés) port áll rendelkezésünkre, és ez nem csak a családi béke megőrzése miatt hasznos – hiszen így nem vesztek össze, ki telefonja legyen töltve–, de az egyik csatlakozási lehetőség nagyobb áramerősséget biztosít, azaz 2.1 A-t, a másik viszont 1.0 A-t ad le „csak”, ami telefonoknál simán megfelelő.

Sötétben a nagyobb áramerősségű csatlakozó kiválasztását egy piros led világítása is segíti, az usb portok nagyon passzentosak a megszokottnál határozottabban kell bedugni és kihúzni a csatlakoztatni kívánt kábelt, ez biztosítja a stabil tartást bár meglátásom szerint a napi használat idővel enged a szorításon.

Összegzés

Nagyon megszerettem a tesztidőszak alatt ezt a kis készüléket, számomra sokkal kényelmesebb a használata, mint a sima kihangosítónak. Társas utazásnál kényelmes a két telefon kezelése, habár a fizető helyen ülő szomszédot nem akadályozza semmi a telefon felvételében, de neki is sokkal komfortosabb egy apró fülessel telefonálni, mint tartani a sokcolos készülékeket.  Kinézetre és minőségre teljesen rendben van. A gumik minden fülhöz passzolhatóságot biztosítanak, plusz egy van alapból a fülesen így néggyel bővül a választék. A TomTop kínálatában, kínai raktárról, 17.99 $-ért ami átszámolva kb. 4500 HUF szerezhető be. Ár érték arányban nagyon rendben van, főleg, hogy a töltővel itt 2 az 1-ben kütyüt kapunk.