Orico USB hub teszt – Kártyaolvasó, adatmegosztó

Orico

Az Orico USB hub az egyik leghasznosabb IT periféria: USB 3.0 hub és kártyaolvasó is egyben. Pont olyan eszköz, amire mindig szükség van, mert sosincs elég portja az eszközöknek, és mivel a két fenti dolgot optimálisan ötvözi, így egy kütyüvel kevesebbet kell a laptop táskánkba pakolnunk. 4.700 Ft-os ára a kiegészítő hardverek között kifejezetten alacsony, ennyiért nem sok mindent vehetünk itthon.

Orico USB hub tesztje

Aki esetleg nem ismerné az Orico márkát, annak érdemes ellátogatnia a honlapjukra. Elég széles a palettájuk, alapvetően perifériák és adattárolók gyártásával foglalkoznak, például vannak egészen érdekes RAID tömbös NAS-jaik is, ezzel kapcsolatban itt érdemes nézelődni. A kicsomagolásról túl sok mindent nem tudok elmondani, szokásos papundekli papír, amit leszámítva a mániákus gyűjtögetőket, úgyis mindenki kidob.

Sokkal érdekesebb a 2 in 1 eszköz felhozatala: 3 db USB 3.0 port a hub funkciókat, míg a két SD kártyaolvasó bemenet megdöbbentő módon a mirco SD és XC kártyákat kezeli. Az Orico kombinált eszköze tipikusan az a kütyü, amire állandóan szükségem van, hiszen portból sosincs elég. Nagyon jó példa erre a nemrég kiadott X88 Max + tesztünk, ahol a TV box 2 USB csatija ordított egy hubért, amivel bővíteni lehetett volna a szegényes felhozatalt.

Az Orico tisztességes eszközt tett le az asztalra, de az anyaghasználat másodlagos szempont a sebességhez képest. Jellemzően a laptop gyártók szeretik elsunnyogni az apró részleteket, például nem nagyon taglalják, hogy az USB 3.0 bemenetek vagy a kártyaolvasó mögött milyen vezérlő lakik, jó példa erre az Icy box eszköze, amihez alig találtam megfelelő notebookot, hogy leteszteljem.

Nem volt más hátra, mint a mérési adatok, ehhez a Xiaomi Mi Gaming laptop csúcsverziójának beépített USB portját és a kártyaolvasóját használtam, majd ugyanezeket a méréseket elvégeztem az Orico eszközével is, a lenti táblázatban láthatjátok az eredményeket.

Portok (olvasás/írás) Orico hub Xiaomi Gaming Notebook
Sandisk Extreme Go pendrive /USB 3.0 35/21 MB/s* 190/114 MB/s
Kingston DataTraveler G3
pendrive /USB 3.0
110/17,8 MB/s 108/11,5 MB/s
ADATA S102
pendrive /USB 3.0
101,6 /36 MB/s 101/35,9 MB/s
Mixza Tohaoll UHS I-U1 /micro SD olvasó 75/37 MB/s 30/24 MB/s **
Mixza Tohaoll UHS I-U3 /micro SD olvasó 72/53 MB/s 89/83 MB/s **
Kingston UHSI-U3
/XC kártya olvasó
74/42 MB/s 23/15 MB/s

*nem jól kezelte a pendrive-ot ** Kingston olvasóval tesztelve

A feni eredmények egyáltalán nem egyértelműek, bizonyos kártyatípusoknál simán nyert az Orico, a többinél viszont a Xiaomi Mi Gaming volt gyorsabb. A két micro SD kártyát pedig XC adapter hiányában egy Kingston FCR-HS4 olvasóval mértem meg. Egyértelmű következtetést nehéz levonni a táblázatból, leginkább azt lehet, hogy van, ami az egyik, van, ami a másik eszközön gyorsabb, nincs egyértelmű győztes. Számomra a Sandisk Extreme Go pendrive lassúsága fájdalmas és egy kissé érthetetlen is.

Összegzés

Az Orico nem tűnik rossz cuccnak, de a mérési eredmények nem azt az egyértelmű eredményt adták vissza, amit vártam. Különösen az elméletileg szuper gyors Sandisk Extreme Pro pendrive-om gyengélkedése volt szembetűnő, viszont az SD kártyák egészen jól szuperáltak.

Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez Orico kombinált hub és kártyaolvasó eszközei nem rosszak, különösen nem 4.700 Ft-ért, de azért az eredmények terén kicsit többet vártam.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány