Olcsó fogyasztásmérő – Magyar ember, így spórolj az árammal!

Egy örökké aktuális, mindig érdekes témát szedek elő ma nektek abból a remek alkalomból, hogy kisírtam nektek egy kupont erre a fogyasztásmérő kütyüre. A spórolás örökké rejtélyes kérdés. Mindig vannak ultimét megmondó cikkek a neten, amik elárulnak 5 tuti tippet, hogy hogyan csökkentsd a villanyszámlád a tizedére 3 perc alatt. Vagy a 10 legjobb tipp, hogy az áramszolgáltató fizessen neked a használatért. Top3 dolog, amitől kétszer annyi a villanyszámlád. Ismerősek, nem? Én ma csak egy tippet árulok el, de az legalább jól működik.

Ezek a fogyasztásmérők (ritkábban energiaméterek) rettentően hasznos kütyük. A jó az bennük, hogy olcsók (árakról majd a cikk végén), nincs nagy választék, és nagy minőségbeli szórás, kábé mindenhol csak maximum 5 fajtát lehet kapni, de a képen látható biztosan közöttük van. Nekem ez a fajta bevált, már több éve használok ilyet, fél éve pedig 3 is be van dugva csak az asztalom körül. Egy méri az asztali gép fogyasztását, egy a teljes fogyasztást minden vacakkal együtt, egyet pedig alkalmi mérésekre használok, például a tesztekhez.

Kiugró, pillanatnyi érték. Egyszer játék közben fogyasztott ennyit a gépház.

Megmondom, mi az én “tuti tippem”. Vegyél egy fogyasztásmérőt, kezdd el használni a fejed, és ne hagyd magad átverni. Ez a velős mondat azt jelenti, hogy fogd a terméket, és dugd be minden érdekesebb eszköz mögé, hogy megnézd, mennyit fogyaszt, aztán kezdd el összevetni a többi eszközzel, hogy legyen viszonyítási alapod. Ne hagyd magad átverni netes hülyeségekkel, miszerint egy elosztó, amelyen pislákol egy kis vörös LED, annyit zabál, hogy kiégnek a vezetékek a falban. Tapasztalatból mondom, hogy a legjobb módszer az, ha te magad jársz körben a lakásban, és egyesével megnézed a fogyasztásokat.

Gyakorlatban

Oké, tegyük fel, hogy 0, azaz nulla tudásod és tapasztalatod van ezen a téren. Ez egyáltalán nem gond, mert a mérőeszköz gyakorlatilag a számolást is elvégzi helyetted. Be lehet állítani egy kWh árát (én 42 forintra állítottam anno, de a szolgáltató oldalán meg lehet nézni a pontos értéket), és ha bedugva hagyjuk, szépen számolja a forintokat. Hamar rá lehet jönni, hogy egy – kissé kisarkítva – rettentően zabás dolognak hitt, mondjuk 2 wattos kínai USB ventilátor (kimértem a fogyasztást) alig eszik valamit. Csak azért, mert valami mozog, hangot ad ki, vagy látványosan teszi a dolgát (mint ahogyan a venti is zajos, forog, meg minden), még nem feltétlenül fogyaszt érdemi mennyiséget. Végezzünk egy gyors számolást:

Ha 2 wattot fogyaszt egy venti, akkor egy óra alatt 2 wattórát, azaz 0,002 kWh-t fogyaszt. A havi számlán is fogyasztott kWh-t látunk, azért használom én is ezt a mennyiséget. Ha egész évben 0-24 járatjuk (feltételezve persze, hogy nem döglik meg az első nap után), akkor 365*24*0.002 kWh lesz a fogyasztása. Megnézzük szépen a szolgáltató oldalán, vagy egy számlán, hogy mennyit ér egy kWh (mondjuk 40 Ft), és döbbenten tapasztaljuk, hogy 365*24*0.002*40 = 700 forintot kell fizetni egy teljes éves működéséért.

Pillanatnyi fogyasztások.

Ebből világosan kiderül, miről beszéltem. Nem azzal kell foglalkozni elsősorban, hogy minden bekapcsolva felejtett apróságért valakinek meg kell halnia a családban, de legalábbis vérben forgó szemekkel közöljük vele, hogy anyagi csődbe fogunk megint miatta, hanem azzal, hogy a nagyobb, többet fogyasztó dolgokat hogyan tudjuk hatékonyabban használni. Megéri-e például a hűtőt leolvasztani, hogy ne dolgozzon annyit feleslegesen, és mondjuk eggyel alacsonyabb fokozaton működtetni? Megéri-e a tévét kikapcsolni arra a 20 percre, amíg kimész a konyhába kaját csinálni? Megéri-e a rádiót lekapcsolni, amíg leugrasz a boltba?

Ennyi volt a pillanatnyi fogyasztás, alatta pedig az eddig elfogyasztott áram ára.

Mondok aktuálisabbat: megéri-e rendesen kikapcsolni a számítógépeket, és nem csak altatni? Egyébként a válasz nem, gyakorlatilag nincs fogyasztása az alvó gépeknek. Akárhogy is, számtalan helyen (ott van például a router, ami folyton be van kapcsolva) lehet méregetni a fogyasztásokat, és nagyon hamar összebarátkozik az ember a számokkal és nagyságrendekkel. Pár nap alatt lehet annyi tapasztalatot szerezni, hogy különösebb számolgatás nélkül, ránézésből megmondod egy watt értékről, hogy érdemes-e minden este kihúzni/kikapcsolni az eszközt, vagy sem.

217.3 kWh-t evett meg 229 nap alatt a fogyasztó.

Konklúzsön

Egy ilyen fogyasztásmérő méri az aktuális fogyasztást, a valaha volt legkisebb és legnagyobb pillanatnyi fogyasztást, kiszámolja a költségét, és egyéb, kevésbé érdekes adatokat is kimutat a hálózatról. Még csak nem is ócska, mert az enyém már 3 éve működik. A király az, hogy nem kell tízezreket rákölteni, amivel 30 év, mire megtérül az eszköz, az alábbi kupon kód felhasználásával, ingyenes posta mellett 3800 forintba kerül. Az egyik legjobb termék, amit valaha vettem Kínából.

Itt tudjátok megvásárolni.

Kupon kód: Analyzer