Oittm Realsound bluetooth hangszóró teszt – menő cucc a menők áráért

Mire a cikk végére értek, addigra magatoktól is rájöttök, de azért elárulom a nyilvánvalót: magamtól a büdös életben nem találtam volna rá erre az Oittm Realsound nevű remekműre. Az pedig azért lett volna katasztrofális, mert akkor minden bizonnyal ti sem hallotok róla. De a katasztrófát egy kínai ismerősömnek köszönhetően szerencsésen elkerültük, és most itt ez a remek eszköz, hogy ti is megcsodálhassátok digitális kenyerem által. Fogyasszátok hát egészséggel!

Van egy kínai ismerősöm, aki meglepően rég nem írt nekem, azt hittem, hogy már nem használja a felhasználónevét, de egyszer csak írt nekem, hogy heló. Mondom én is, hogy heló. Erre hatásszünet. A percek teltével kezdtek halványan kirajzolódni, majd egyre körvonalasabban megjelenni a fejem fölött a kérdőjelek. Amilyen kíváncsi vagyok, egy idő után nem bírtam tovább, és írtam neki, hogy ne haragudjon má’, de hát ő írt rám, mégis miben segíthetek. Erre megköszöni az érdeklődésem, és nem mond semmit. Normális ember már itt ejtette volna a beszélgetést, de szerencsére ettől sokkal kíváncsibb vagyok, így írtam neki, hogy ezen a felhasználónéven fél éve még egy xy nevű illetőt ismertem, aki itt és itt dolgozott, most ki a halállal beszélgetek. Mármint ki nem beszélget velem. Jött a megerősítés, hogy továbbra is ő az, így hát a kérdőjel akkorára duzzadt, hogy nem bírt tovább lebegni a fejem felett, egyszerűen rám szakadt. Halvány gőzöm nem volt róla, hogy mi a jó istent akarhat tőlem. Ez ilyen tipik kínai dolog, nem kell mindent megérteni.

1 órás beszélgetés után kiderült, hogy máshol dolgozik, de tudja, hogy kínai kütyükkel foglalkozok állandó, és hát ők most csináltak az új munkahelyén egy extrém menő, ultraháj kvaliti, veri csíp bluetooth hangszórót. Már kezdtem forgatni a szemeimet, amikor kaptam a linket, meg a részletesebb információkat, és az árból, meg a leírásából lejött, hogy ez valóban nem olyan gagyi cucc, mint én azt gondoltam első hallásra. Mind tudjuk, hogy a kínaiak az 1000 dolláros termékről pontosan ugyanazt írják a leírásba, mint a 10 dollárosról.

Annyit írnak a leírásban, hogy ugyanazt a sztereó rendszert használja, mint a Harman Kardon cuccok, meg a JBL. Ez mondjuk egy kínai termékről kapásból hihetetlennek hangzik, és nem állítom még most sem, hogy ez feltétlenül igaz, de kétségtelen, hogy baromi jól szól. Na, de ne rohanjunk előre ennyire. Megkaptam tehát az infót, hogy jó cuccról beszélünk, leárazva 24.000 forint körüli összeg áron, és érdemes lenne tesztet írnom róla, szóval ezúttal az Amazonról jött termékem, de becsületszavamra mondom, hogy biztosan kínai!

Bontogatás

Egy hosszú, tégla alakú, nagyon minimalista kartondoboz volt egy fehér borításba belehúzva, így többszörös védelmet kapott a termék a szállításhoz. A külső borításon szerepel némi infó, ezt megcsodálhatjátok pár perc múlva lent, a saját képeimnél. A karton dobozkában a henger alakú, fém házas hangszóró feküdt két szivacstéglával a végein, használati utasítás, plusz a doboz egyik végén egy másik kis dobozkában egy microUSB töltőkábel, meg egy 3.5mm-es jack-jack audiokábel a vezetékes bemenethez.

A leírás szerinti 3600 mAh-s akksit rögtön éreztem, ahogy kivettem a lényeget. Határozott tömege van, de nem kényelmetlenül nehéz szerencsére. Nem hazudtak, nagyon masszív fém rács veszi körül az elektronikát, egyedül a két vége műanyag borítású. A dizájnt hibátlannak találom. Láttam már szebbet, de inkább jó és funkcionális legyen, mint feltűnően szép. Arról nem beszélve, hogy szerintem ez is jól néz ki. Egyetlen Oittm felirat szerepel az egyik oldalon, a túloldali mikrofonnal egy vonalban. A hangszóró természetesen hosszában sztereó, de felállított használatra is fel van készítve, ugyanis csúszásgátló korong van az egyik talpán. Ugyanezen a felén, oldalt helyezkedik el a már emlegetett mikrofon, illetve a töltési lehetőséget adó microUSB és a 3.5 millis jack port, egy állapotjelző LED, valamint a bekapcsológomb. A másik oldalt homorú műanyag felületen helyezkednek el az érintőgombok, a halvány fehér, de annál stílusosabb felfestésekkel.

Az összeszerelésre ugyancsak nem lehet egy szavam sem, mivel nem recseg, nem lifeg, nem lötyög, teljesen jól egybe van rakva. Kellemes csalódás volt a kezeim közé venni, nem számítottam ilyen határozottan pozitív megjelenésre. Ezek után már csak abban reménykedtem, hogy legalább ilyen jól is szól.

Tesztüzem

Hosszú gombnyomásra kapcsol be. Ekkor egy kellemes, enyhén akcentusos női hang elmondja, hogy a bluetooth hangrendszer bekapcsolt, méghozzá bluetooth módban. Ismételt hosszú megnyomásra egy ismerős (ADO Mate 3) hangjelzésre kikapcsol. A bluetooth összekötés 30 másodpercnél nem tart tovább, és teljesen zökkenőmentes. Megjelent a telefonon a listában, ráböktem, és már mondta is, hogy sikeres párosítás történt.

Rá is küldtem némi muzsikát, és elégedetten vigyorogtam hozzá. Gyönyörű, tiszta hangokat ad ki, és határozottan hallani a basszust is a zenében. Nem jön rezgésbe tőle az ablaküveg, ez tény, de nem is ez a cél. Bulis, üvöltős, mindent túlkiabáló hangfalnak semmiképpen sem jó, de egyébként bármire. Természetjáráshoz, tábortűz mellé, pecázáshoz (erre tutira jönnek a halak), haverokkal sörözéshez akármikor jó lehet, amikor nem a nézését, meg a járását kell bömböltetni kulturálatlan torzítással és hangerővel. Bár annak már úgyis mindegy. A magasak nem vesznek el egyáltalán, sőt, nagyon szépen kiemelkednek, a közepek teltek, a mélyek pedig határozottan ott vannak ugyan, de azért nem kell elájulni tőlük. Ahhoz képest, hogy mobil hangcucc, meglepett.

A bekapcsolással egy időben fényhatás is érkezett a talpa felől. Amint jött a zene, annak ritmusára kezdett el ugrálni. Egy kis késleltetése van ugyan, de nem sok, és nagyon jól néz ki. Sajnos mind a 6 beállítható program színkavalkádja végigmegy minden beprogramozott színen. Ezért azért rossz csak, mert vannak annyira eltalált színkombinációk (pl. a sötétkék-citromsárga), hogy szívem szerint fixre állítanám őket. A 6 mód mindegyike mást művel, de egy rendszer szerint végighaladnak a színek mindegyikén. Némelyik lassabban, némelyik pulzálva, némelyik gyorsabb átmenettel, vagy ferde vízesésszerűen. Egyébként tök korrekt kis animációk, és bár jobb lenne, ha esetleg lehetne vezérelni is, de így sem gagyin színes, főként sötétben tud szórakoztató lenni, én élveztem a műsorát. Az a legjobb benne, hogy nem egy átlátszó műanyag mögül világítanak a fények, hanem valamiféle fátyolt helyeztek a LED-ek elé, így nem látni, hol világítanak pontosan, és tök jól egybemosódnak a határok, így teljesen egyenletes fényt bocsát ki.

Mondanom sem kell, hogy 3.5-es jack porton keresztül ugyanúgy működik, mintha BT-n menne a lejátszás. Az érintőgombok segítségével is lehet vezérelni, hiába megy telefonról a lejátszás, mindkét oldali nyomkodásra ugyanúgy reagálnak. Amikor merülni kezdett az akksi, a kellemes női hang szépen elmondta durván 30 másodpercenként, hogy ,,Battery is low, please charge.” Feltöltés közben mértem, hogy hány milliampert küld rá a töltő, és 3000 jött csak ki a 3600 helyett, de a gyártó által meghatározott üzemidőt teljesíti. Nem tudtam lemérni a sok néhány órás, néhány félórás használatot, illetve vegyesen volt BT és AUX is, de kijön a 10 óra.

Konklúzsön

Nekem rettentően bejön a cucc. Bírja akksival bőven, rettentően jól szól, és a háló mögé rejtett fényjáték is nagyon hangulatos, ahogyan a zene ütemére ugrál. Akciósan most 24.000 forint, ennyit szerintem tutira megér, és ha megint döntenem kellene, ilyen árkategóriában megvenném még egyszer.

Itt tudjátok megvásárolni.

Na, tesókám, ne legyé’ má’ sóher, dobj egy lájkot!

Uff.