Nitecore CI6 elemlámpa teszt – Bivalyerős rendőrlámpa

A Nitecore termékei híresek jó minőségükről, nagy fényerejükről és kiváló kidolgozási minőségükről. Ez a CI6 típusjelzést viselő modellnél sincsen másképp, ám a plusz szolgáltatások – például a színes LED – sokak számára teheti vonzóvá ezt a 23.800 forintba kerülő mini sugárágyút.

Kibontás

Az egyen doboz, amit a Nitecore alkalmaz, mindig jól néz ki. A kettős szín engem az egyik leghíresebb német focicsapatra emlékeztet, de a lányokat meg egy darázsra, kinek mi ugrik be a sárga-feketéről. A gyártó egyébként az egyik olyan cég a piacon, aki minőséget előtérbe helyezve tudja eladni a termékeit, anélkül, hogy használat közben túlárazottnak éreznénk.

A színes papírdobozon a szokásos piktogramokat pillanthatjuk meg, amelyek felsorolják a funkciókat, illetve a fogyasztónak adnak tájékoztatást arról, hogy mit is vásárolt meg. A beltartalomra jól ráillik a szokványos szó, csuklópánt, tartó, felfogató gyűrű, elemlámpa és némi leírás egészíti ki a Nitecore termékét.

A tokot gyorsan kipróbáltam, kellemesen tartja a lámpát, bár a csuklópánt a CNC-vel kiesztergált alumínium végre is felfűzhető, hiszen itt is találunk két nyílást. Kézbe fogva a hengeres testet, a nagytestvér EC4 minőségérzetével megegyező anyagot tapinthatunk. Minden lámpagyártó azt szokta mondani, hogy ezeket az anyagokat a repülőgép iparban is használják, amit én készséggel elhiszek, mivel már két terméküket is fogtam a kezemben, de ez inkább marketingfogás. Ami fontos, az a rendkívül jó minőség, gyártási hibának, öntési pontatlanságnak nyoma sincsen, az összes gomb kellemesen jár.

Szemből nézve a két LED különbözősége tűnik fel, az egyik a szokásos fehér fényt bocsájtja ki, míg a kisebbik a színeset. A dupla vetítőlencse mellett további két égőt is megpillanthatunk, amelyet a síküveggel egy vonalban helyeztek el, ezek szintén a különböző üzemmódok és színek megjelenítéséért felelnek. Erre játszik rá a típusnévbe rejtett Chameleon szó, ugyanis zöld, kék, piros és fehér fénnyel operálhatunk.

Tesztüzem

A lámpát 18650-es, 4200 milliamperórás Li-ion akkumulátorral használtam, amit a Liitokala Li500-al töltöttem. Eleinte egy Samsung 2700 mAh kapacitású akkuval próbáltam, de ennek a pozitív pólusa egy síkban van a hengertesttel, ezért nem érte el az érintkezőt, erre oda kell figyelni, ha ilyen lámpát használunk. Kettő darab CR123-al is működik a gyártó állítása szerint, de mivel ilyennel nem rendelkezem, ezért ezt nem tudtam kipróbálni.

A „fő” LED egy Cree XP-G2 R5, ami 440 Lumen erősségű fénycsóvát képes kibocsájtani, és 50.000 órára jósolják az élettartamot, de itt a történet nem ér véget, mint a szokványos lámpák esetében. A felette elhelyezkedő világító test ugyanis egy 1500mW erejű infravörös LED, amit az emberi szem nem lát. Ezek a láthatatlan sugarak hasznosak katonai műveleteknél, például célpont megjelölésére, de éjjellátó készülékkel is együtt használhatóak, ami ugyan nagyon menő, de a gyakorlati alkalmazását relatív kevés ember élvezheti.

Na de hogyan teszteljünk valamit, ami láthatatlan? Nincs nagy baj, mivel a kamerák látják az infra fényt, ezért én is ezzel próbáltam ki a működését.

A másik két oldal LED pedig a három szín – a zöld, a piros és a kék – közötti váltogatást teszi lehetővé. Van egy „rendőr mód” is, ami nyilvánvalóan a rendvédelmi szerveknek készült, ezzel tudunk átkapcsolni piros-kék villogásba. A Nitecore egyébként mennyire komolyan veszi az állami szervek igényeihez mért kialakítást, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a lámpa kompatibilis az 1 inch-es fegyver felfogató platnikkal.

Nem vagyok járatos a katonai technológiában, ezért gyorsan rákerestem néhány videóra a Youtubeon, és tényleg sokan használják például Airsoft fegyverekhez, mint például az M-16/AR-15. Találtam még egy érdekes kiegészítőt, az úgynevezett RSW1 nyomáskapcsolót, amit a CI6 hátuljára szerelhetünk fel, így egy panelen keresztül is vezérelhetjük a funkciókat.

Miért lenne szüksége egy átlagembernek a fenti funkciókra, teszik fel most sokan a kérdést. Például azért, mert olyan hobby-t, sportot űznek, mint a vadászat, a túrázás, a geocaching, vagy éppen tényleg rendvédelmi erők tagjaiként dolgoznak. Amennyiben nem, akkor is jól átjön az a filozófia, amit a gyártó követ, a rendkívül magas gyártási minőség melletti tesztelés, és az erőteljes külső behatásoknak való ellenállás. Ezek a zálogai a hosszú élettartamnak, nem pedig az, hogy ráírom egy termék oldalára, hogy „hidd el, ez tényleg nagyon jó”, mint ahogy az sok esetben történik.

A lámpa természetesen a szokásos funkciókat is tudja, válthatunk 5 erősségi fokozat között, így az üzemidő kárára növelhetjük a fénycsóva intenzitását. 1 Lumen mellett 400 órát is képes működni, ez persze nagyban függ a Li-ion akkumulátor kapacitásától is. Ez a fényerő gyakorlatilag arra jó, hogy éjszaka megkeressük a kulcslyukat, de jellemzően nem ilyen felhasználással fogunk találkozni.

A másik négy fokozat esetében az alábbi értékeket kapjuk: 25 Lumen – 43 óra, 160 Lumen – 7 óra, 280 Lumen – 3 óra 30 perc és 440 Lumen 1 óra 45 perc. A puszta számok persze keveset mondanak, a 25 Lument egy átlagos, AA elemről üzemeltethető zseblámpa fényeként képzeljük el. Az utolsó három fokozat mindegyike brutális, már a harmadikat is nagyon erősnek fogjuk érezni, a 440 Lumen pedig reflektorként hasít bele az éjszakába.

Kipróbáltam a lakásom erkélyéről a maximális fényáram valós erejét, és simán el tudtam világítani vele 100-150 méterre. Mivel ez eléggé nehezen mérhető, el kell hinnünk a gyár által megadott 180 méteres távolságot, ami egyáltalán nem tűnik lehetetlennek.

A különböző funkciók között a kifejezetten kellemes fogású, jó nyomásérzetű gombokkal válthatunk. A hátsó részen található kapcsolót egyszer megnyomva a lámpa bekapcsol. Rendelkezik memória funkcióval, vagyis megjegyzi az utoljára használt állapotot. A lámpa törzsén elhelyezkedő dupla gomb bal oldalának rövid nyomásával tudunk váltogatni az 5 fokozatnyi fehér fény között. A hosszanti nyomással pedig újabb módokat hívhatunk elő, amelyek sorban az alábbiak: stroboszkóp, villanófény, SOS szignál.

A jobb gomb rövid nyomása kapcsolja az infravöröst, míg a hosszanti 4 fokozatban vált a színek között. Az első három a piros, kék és a zöld, míg az utolsó a piros-kék rendőr módot aktiválja. A központi gomb kesztyűben is megnyomható, megkönnyítendő a használatot. A lámpa hengertestét gyémánt mintára formált erezet borítja, hogy ne csússzon ki a kezünkből, így vizes környezetben is megállja a helyét. Ezt a gyártó ráadásul IPX-8 szabvánnyal is szavatolja, így elvileg vízbe meríthető, 2 méterig.

Annak idején az EC4 tesztje kapcsán utána néztem, hogy a Nitecore hol minősíti a termékeit. Az ANSI – az Amerikai Nemzeti Szabványügyi Hivatal – nem egy himi-humi kamu intézet, tehát az ő ajánlásukat azért el lehet fogadni. Ez azért fontos, mert láttunk már olyat, hogy cégek maguknak osztogattak plecsniket, a saját termékeikre, de itt erről szerencsére nincs szó.

A szabvány egyébként azért érdekes, mert valahogy ellenőrizni kell a gyártó állításait. 180 méteres világítási távolság, 9000 Candela sugárintenzitás jól hangzik, ha igaz, ebben az esetben valószínűleg az. A fenti értékeket a fantáziadús „Crsytal Coating Technolgy” névre keresztelték el, aminek a lényege gyakorlatilag az, hogy egy nagyon tiszta, hegyikristály lencsén keresztül jut ki a fény a lámpából.

Persze műszavakból sosem elég, de tudom, hogy úgy sem jegyzi meg senki a „Precision Digital Optics Technology”-t, a lényeg az, hogy a szórt fényt csökkentő és visszaverő dupla falú réteggel látták el a LED körüli területet, hogy a sugárnyaláb erősebb maradhasson. Mivel ezt ellenőrizni nem tudom, fogadjuk el hogy így van, a lámpa általános minőségéből kiindulva nem hinném, hogy a gyártó hazudna.

Elegánsan átlépve a marketing bullshit halmokon, nézzük milyen volt használni a lámpát. Én leginkább a három legerősebb fokozaton reflektoroztam, és szerintem a tulajdonosok nagy része is ezt fogja csinálni. A lámpa már a harmadik fokozatban is kellően erős, szépen beteríti az ösvényeket, minden jól látható, túrázáshoz kellemesen használható. A közepes fényerő mellett ráadásul meglepően hosszú üzemidőt is kapunk, nem hiszem, hogy sokan fognak 7 órán át a sötétben bolyongani.

Szerencsére az SOS módot nem kellett kipróbálnom, és a teszt kedvéért sem akartam mondjuk szakadékba ugrani, hogy a használat életszerű legyen. A „rendőr” módot pedig érthető okokból nem tudtam élesben tesztelni, a stroboszkóppal viszont jókat lehet mókázni.

Csináltam egy vizes tesztet is, ami azoknak lehet érdekes, akik horgászat közben vagy esőben használnák. A lámpa az IPX-8 szabvány védelme alá esik, és valóban nem ázott be vízbe merítés hatására sem. A teszt alatt nagyjából 5 percig tartottam víz alatt, de ennél sokkal gyorsabban ki fogjuk onnan venni, ha esetleg elejtenénk. Azért búvárkodáshoz ne ezt használjuk, bár ha nem merülünk túl mélyre, lehet még azt is kibírja.

Összegzés

A Nitecore CI6-os típusa is megcsillogtatta azokat az erényeket, amiket már megtapasztalhattunk az EC4 kapcsán. Ez a harmadik lámpa – a Tip-et is ideértve – ami kiváló minőségről, jó kidolgozottságról és kellően hosszú üzemidőről tett tanubizonyságot. A cég termékei elképesztően egyenletes minőségben készülnek, ezért látatlanban rá merem mondani, hogy a következő világító eszközük is pont ugyanilyen lesz.

Ennek megfelelően az árazást is magasabban húzták meg, mint a konkurensek, a tesztelt termék ugyanis 23.800 forintba kerül. Ezt viszont csak egyszer kell kifizetnünk, mert az ember viszonylag ritkán vesz elemlámpát, mondjuk 10 évenként egyszer. Ilyen értelemben véve a gondtalanságot vásároljuk meg a CI6-al, a minőség és a precíz kidolgozás mellé. Így az árat nem tartom elrugaszkodottnak, amennyiben a túrázás, a halászat-vadászat, vagy éppen az erdőjárás szerelmesei vagyunk.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték