Neveljünk növényeket Kínából! – Olvasói teszt

növényeket Kínából

Olvasónk, Szilveszter írása

Sokan szeretik a friss, házi zöldséget, gyümölcsöt, mert annak van íze, zamata. Ezen felbuzdulva jutottam el én is arra az elhatározásra, hogy ültetek valamit. Az én kisfiam nagyon szereti a paradicsomot, ez is motivált egy picit. Télen az embernek több ideje van ilyesmin gondolkodni. Nem vagyok az a tipikus kertész, de gondoltam egy próbát megér.

Több helyen nézegettem a magokat, amikor rátaláltam az egyik kínai oldalon a lila paradicsomra. Hirtelen felindulásból rendeltem is egy zacskóval. De böngészésem során egyre több érdekes, kicsit GMO kinézetű zöldségre és gyümölcsre bukkantam. Belelendültem a rendelésbe, sikerült is egy nagyobb csomagot összeállítanom. Január-február lehetett, amikor a postás sorban hozta az új barátaimat. Én mint jó diák, nekiültem az internetnek, hívtam a cimborámat, mister Google-t, hogy segítsen a vetésben. Első körben a paradicsom magokat vetettem.

Minden nap locsolgattam a földet, amiből nem nagyon akart kibújni semmi. Dunsztoltam, párásítottam, meleg helyen tartottam. Ezt figyeltem a Xiaomi Flower Care kütyümmel. Ezt meghálálva, előbújtak az első kis paradicsom palánták. Gondoltam innen már minden ok, jöhet a többi magocska is. Ment a földbe minden, amit csak hozott a postás. Volt közte, fekete kukorica, eper több színben, paprika több fajta, paradicsom szintén minden fellelhető színben, sárkánygyümölcs, vietnámi dinnye, kék görögdinnye, napraforgó, szőlőfa, cseresznye, lila répa, pár virágmag stb.

Ezek elhelyezése télen annyira nem egyszerű feladat, ezért a párom édesanyja segített az üvegházban keltetni. Sajnos sok minden nem kelt ki, a virágokból semmi nem lett, ami az ember kedvét szegi. De öröm az ürömben, hogy a paprika és a paradicsompalántáim szépen fejlődtek. Szétszedés után lett is kb. 50 kis pohár dupla palántám, a paradicsomból és a paprikából is. Az eprek is előbújtak, pedig kertészek mondták, hogy abból soha nem lesz semmi, mert azt hajtásból kell bújtatni.

A paradicsomok, paprikák szépen fejlődtek a melegben, lassan itt a fagyosszentek, mehetnek a szabadba, google barátom ezt javasolta. A konyhakertet előkészítettem 10-10 palántának, meg pár másik zöldségnek. A többi palántám, kicsit még pihent az üvegházban. Kiültetés után a paradicsomokat nem hatotta meg a szabadban eltöltött éjszaka, viszont a paprikáim kicsit sokkot kaptak. Kb. 20-25 centisek lehettek mikor kikerültek.

Nevelgettem, öntöztem, kapáltam a kis növényeimet. Egy hónap elteltével duplájára nőttek, viszont a paprika még akkor is sokkos állapotban volt. Sajnos őket nem tudtam már annyira napos helyre tenni, nehezebben épültek fel. Mint tudjuk, sok törődést igényel a paradicsom, ezért minden nap foglakoztam(om) velük. Lassan megjelentek az első virágok is, amiből előbújtak a kis zöldségek is. Kb. 1,5 hónap alatt megnőttek 120-150 centisre, és bő termésnek nézhettem elébe.

Egyre csak szaporodtak a kis fürtök, lassan érni is kezdett. Az első érés bő két hetet vett igénybe. Az egész család várta a csodát, milyen színe lesz a bogyóknak. Sajnos a lilából, csak erősen pirosas-barnás lett, de nagyon finom, édes-savanykás, igazi hazai bioparadicsom! A többiek még érnek, szerintem 2 hét kell nekik. A paprikának szintén, ha gondoljátok beszámolok arról is.

Utóiratként szerettem volna elmondani, hogy aki ilyenre adja a fejét, sokat ne gondolkodjon. Minden megéri az árát, még ha nem is kelnek ki a magocskák. Viszont akinek nincs türelme kivárni, vagy annak gondolatával nem tud megbirkózni, hogy a 3 dollárcentes magjai nem kelnek ki, annak nem javaslom eme 2-3 hónapos „vesződséget”. A teljesség igényét kimerítve megpróbálom levezetni miket rendeltem, és mik azok, amik nem keltek ki. Hallottam olyanról is, hogy a röntgen(?) átvilágításkor sérülnek a magok azért nem lesz belőlük semmi. Aki esetleg ismeri a határon átjutó termékek vizsgálatát, cáfoljon meg!

 

Amik kikeltek és termést is hoztak:

 • Lila paradicsom (színük nem lila, inkább a vörösesbarnára hajaz)
 • Fekete paradicsom (még színtelen, azaz érési folyamatban van, jelenleg enyhe sárgás színben pompázik)
 • Sárga fürtös paradicsom (olyan tesco-s fajta, ajándékba küldték. Sárga, fürtös, zamatos, viszont magrésznél erős zöld színben pompázik)
 • Ismeretlen paradicsomfajta (nem rendeltem, de kaptam, most olyan kecskecsöcs szőlőszem formája van és halványzöld)
 • Színes kaliforniai paprika (elvileg van benne kék, zöld, piros, sárga, de most csak zöldet látok a palántákon)
 • Napraforgó (szintén ajándék volt, szépen cseperedik, kb. 1 méteres, sajnos csak most kezd el kivirágzani)
 • Fekete kukorica (az üvegházi nevelést nem bírta, hamar „megöregedett” azaz 20 centis korában már kezdte megnevelni a csöveket, de tudjuk, hogy ez így tiszavirág. A szabadban elültetett most kb. 130 centi magas, még nincs csőfejlődés, pedig lassan kellene, címeresedik)
 • Lila répa (kibújt szabad ég alatt a fóliasátorban, de kb. 5% élte túl a megpróbáltatásokat. Színe inkább barnás-sárga, íze teljesen ugyanaz, mint a miáltalunk használt sárgarépa)
 • Fehér, kék, fekete, óriás, futóeper (magról minden kikelt szerintem, jelenleg 45 palántám várja az augusztusi beültetést. Idén termést még nem hoz, beszámoló jövőre)
 • Kék dinnye (kikelt, de kiültetés után feladta a harcot kb. 25 centisen. Igaz, nem egy dinnyetermesztő környék, ahol lakom, de nem adom fel.)

Amik nem keltek ki nagy sajnálatomra:

 • Fekete bambusz (4 hét után nem láttam értelmét, kiadtam az útját. Lehet, hogy én rontottam el valamit vetéskor)
 • Szőlőfa (Ez valami egzotikus fafajta, meg sem mozdult a keltetéskor, 6 hétig vártam rá)
 • Vietnámi dinnye (Az első két hétben valami mozgolódást láttam a földben, de rájöttem, hogy csak gaz, 6 hétig babusgattam)
 • Bonsai cseresznyefa (meg sem mozdult a magja, 6 hét után sem. Lehet kevés volt?)
 • Sárkánygyümölcs (Ez a kaktuszféle, elvileg 2 hét alatt kicsírázik, 4 hét után már látszik rajta, hogy kaktusz. Sajnos semmi)
 • Cukornád (8 hétig próbáltam csíráztatni, semmi )
 • Egzotikus virágok (semmi nem lett belőlük)

Üdv.: Szilveszter

Ha kedvet kaptatok, ezeken a linkeken érdemes magok után kutakodni:

ebay >>

Banggood >>