Musky DY25 Bluetooth hangszóró teszt – A zajos partitáska

A Musky DY25 nem tagadja: szeretne a bulik fénypontja lenni – akár szó szerint is, hiszen azon kívül, hogy egész jól szól, és plafont is tud szaggatni, még sejtelmesen világít is. Sőt, a jó 90-es évek hangulatát is elkaphatod vele, ha lazán a válladra veszed, és úgy sétálsz vele az utcán, mintha csak egy Beastie Boys klipben élnél. És mindez 10 ezer forint alatt kihozható, hisz egy 33 dolláros “mini hifiről” beszélünk.

Kicsomagolás

Amint előkerült a dobozból, máris láttam, hogy egy olyan pofás hangszóróval van dolgom, amit nem csupán láthatatlan tucat zajmasinának terveztek. A DY25 igenis a zenélés főszereplője szeretne lenni – nem csak hangzásilag, de külsejével is. Az elegánsan lekerekített formái és a vagány színösszeállítás (sötétszürke-narancssárga, de fekete-piros, illetve világosszürke-kék kombinációban is rendelhető) hamar magára vonja az ember figyelmét, és ha ez nem lenne elég, bekapcsolt állapotban kék fénnyel világít. Mindezt nagyon ravaszul teszi, hiszen magukat a lámpákat nem látjuk, ezek a fogantyú belső részébe vannak építve. Amit látunk, az a hangszóró tetejére vetülő kék fény.

Ahogy azt említettem, a készülék tetején egy fogantyú foglal helyet, amely a szállítást könnyíti meg. Olyan, mint egy kis táska, amit felkapsz és viszel – csak közben zenél is. A fogantyú tetején találhatóak a gombok, ám akármennyire is furán hangzik ez, nem kell félni, hogy a vad lóbálás közben véletlenül maximumra tekered a hangerőt. A hat darab gomb (két hangerő, két számváltó, a MODE és a play/pause gomb) pont úgy van kialakítva, hogy belesüppedjenek a fogantyúba, és csak akkor nyomódjanak be, ha ténylegesen megnyomjuk őket. A hangszóró részbe bele van építve egy kijelző, ez mutatja, milyen módon van csatlakoztatva, a rádió esetében a frekvenciákat, illetve a hangerőt.

Tesztüzem

Abban a kérdésben, hogy miről is szóljon a zene, nagyon széles teret enged a DY25, de elsődleges forrása természetesen a Bluetooth-kapcsolat. Sajnos nem minden alkalommal ismerte fel magától a telefonomat, általában újra kellett csatlakoztatni, és néha kicsit sokáig tartott, mire egymásra találtak. Ha mobilhoz van csatlakoztatva, akkor a hangszórón keresztül hallhatjuk a különböző üzenetek hangjelzéseit is – ilyenkor diszkréten kissé lehalkítja a zenét -, ha pedig hívnak, igazi horrorfilmes csengőhang szólal meg belőle. A play/pause gomb mellé nem hiába van egy kis telefonjel is rajzolva: ezen keresztül fel lehet venni a telefont, a hangszóró pedig – igaz nagyon visszhangozva – kihangosítja a beszélőt.

A készülék hátsó részén a ki-bekapcsoló gomb mellett megtalálható minden olyan nyílás, ami a zenehallgatáshoz és a csatlakoztatáshoz szükséges. Van USB, micro USB, sima AUX kimenet, illetve micro SD kártyát is belerakhatunk. Nagyjából tehát mindennel össze lehet kötni, amiről zenét lehet lejátszani. A különféle módok közül a MODE gombbal válogathatunk. Ilyenkor egy kissé kellemetlen, angol női hang ismerteti, hogy épp megy-e a Bluetooth vagy nem. Ugyanígy beszél hozzánk a készülék bekapcsoláskor is. Az aksija is rendben van, közepes hangerőn, folyamatos Bluetooth-kapcsolattal kicsivel több, mint hat órát órát bírt ki, ami szép teljesítmény.

Mindemellett FM rádióként is funkcionál. A város közepén valószínűleg nem meglepő, hogy rengeteg csatornát behozott, ezek között könnyen lehet navigálni.

A hangja pedig erős. Nagyon erős. A hangerőnél 29 a maximum – ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a teszteléshez beállított 17-es hangerő olyan volt, hogy éppenhogy csak meghallottam volna, ha a szomszédok átdörömbölnek. A hangzást ezen kívül nem lehet megbuherálni, így azoknak, akik szeretik maguk beállítgatni ezt, nem feltétlenül lesz szerencsés választás a DY25. Ha ettől eltekintünk, igencsak jól ki lehet vele hangosítani a zenénket, ugyanis nagyon jól szól. Maximumra hangosítva sem recseg, tisztán szól. Igaz, nem tud olyan mély basszust produkálni, hogy a fal is kidőljön, de összességében jó hallgatni.

Ami zavaró volt, az a hálózati kábele. Mikor ezen keresztül hallgattam a zenét, és véletlenül csak megpöccintettem a kábelt, azonnal recsegni kezdett. 29-es hangerőnél különösen kínos, mini rángógörcsöt hoz az emberre.

Konklúzsön

A DY25 valahol félúton van a kis hordozható kütyük és az egy fokkal komolyabb hangszórók között. Olyan könnyen már nem vágod be a táskádba, mégis magaddal tudod vinni, ha a kisméretű hangszóróknál kicsit többre vágysz. Ám otthon a polcon is elvan, a sok kapcsolódási lehetőség szintén hasznos, ráadásul kék fényével és letisztult formáival még jól is mutat. Mindehhez jól is szól, üvölteni nagyon tud, kicsit a basszuson lehetett volna még csiszolni. Ár-érték arányban viszont így is jó választás, hiszen 9500 forint körül kevés ilyen jóképű és ügyes hangszórót találunk.

Itt megvásárolható >>