MJX Bugs 3 drón teszt – Megalapozott önbizalom

MJX Bugs 3

Az MJX Bugs 3 modell a közepes méretű kamera platformja a gyártónak, és azt kell hogy mondjam, igencsak eltalálták a hobbi szerelmeseinek igényeit. A cég új termékei ráadásul nemcsak minőségben, de ötletességben is verik a közepes árazású konkurenseket, illetve olyan egyedi meglepetéseket is tartogatnak, amelyeknek a legtöbb felhasználó nagyon fog örülni. Most ráadásul a szokottnál olcsóbban, nettó 22.000 forintért elvihető, köszönhetően a Banggood szülinapnak.

Kicsomagolás

Az MJX gépek új szériájának csomagolása meglehetősen igényes. Ez egyaránt igaz a kisebb és nagyobb modellekre is, ráadásul mindegyik új termékük brushless, vagyis szénkefementes motorokat kapott, ami nemcsak a minőségnek, de a tartósságnak is jót tesz. Ez a masszivitás a dobozról is jól átjön, ráadásul a dizájnt is remekül eltalálták ezzel a piros vicsorgó logóval és a fehér alapon terpeszkedő, agresszív quadkopterrel.

A belső is tartogat néhány érdekességet, amit örömmel fogadtam, lévén az átlag felhasználó életét nagymértékben egyszerűsíti. A drónon túl jár egy szett propeller – ami önszorítós -, egy töltő, néhány szerszám, egy távirányító, egy teljesen szabványos csatlakozóval szerelt, 1800 milliamperóra kapacitású 2 cellás akkumulátor, magasított lábak és egy akciókamera tartó. A légkavarókat egy 10 éves gyerek is fel tudja tenni, egyszerűen pörgessük meg a menettel egy irányban, így szépen felcsavarodik és megszorul, gyors és biztonságos megoldás.

A magasított lábak funkciója adja magát, a gép hasmagasságát növelik meg, hogy mindenféle kamerákat alá tudjunk pakolni. Az MJX Bugs 3-ban az is nagyon szimpatikus, hogy nem akarja a gyártó mindenáron ránk erőszakolni a saját termékeit – pedig több kamerát is kínál a quadkopterhez -, hanem lehetőséget biztosít GoPro méretű saját eszköz felszerelésére, erre használhatjuk a műanyag keretet.

A gép motortól motorig mért távolsága 310 milliméter, ami már azért elég nagynak számít, ebből lehet sejteni, hogy ez inkább egy kameraplatform, és nem egy versenygép. A fronton elhelyezkedő nagyméretű LED az iránytartást segíti, a váz műanyag, de kellemes minőségű, nem horpad és csavarodik, persze odaverés ellen ez sem nyújt száz százalékos védelmet. A motorok 1806 1800KV értékűek, ezek meglehetősen nagy fordulaton üzemelnek egy kamerás géphez képest, így ellensúlyozzák az akkumulátor alacsony feszültségét.

Távirányító

A már hagyományosnak nevezhető MJX távirányító, csak most fehérben. Sajnos a piktogramokat itt lehagyták a gombok alól, nem úgy a kistestvérénél, az MJX Bugs 6-nál, ahol minden egyértelműen leolvasható. Még szerencse, hogy minden funkció ugyanazt csinálja és ugyanott is helyezkedik el, így nem kell különösebben sokat utánaolvasni.

Balról jobbra haladva a váll kapcsolóin az alábbiakat találhatjuk: sebességállítás – kezdő és haladó, élesítés és leállítás – ezt külön piros színnel jelölték, – 360 fokos bukfenc és végül a kamera vezérlés. Ez utóbbi egyszeri nyomására fényképez, hosszantira pedig a videót indítja el, amennyiben veszünk hozzá gyári kamerát, értelemszerűen a saját akció kütyünket nem fogja vezérelni.

A piros gomb az első bekapcsoláskor a párosításért felel, hosszan nyomva a főkapcsolóval együtt -és bedugott akkumulátor mellett – csatlakozhatunk a drónhoz. Az MJX gépek hatótávja hagyományosan jó, durván 300-500 méter, de ezt FPV és GPS stabilizáció híján nem nagyon mertem kipróbálni, de a netes tesztek szerint tényleg van ennyi, ami bőven elegendő, a repülési időt is figyelembe véve.

Az áramforrást a szokásos ceruzaelem quartet szolgáltatja, de elmegy 1.5V-os Li-ion akkumulátorokkal is. Ami kirívóan egyedi, hogy az MJX Bugs 3 távirányítója korlátozott telemetria képességekkel rendelkezik, amelyeknek elsődlegesen a kezdők fognak örülni, mivel extra biztonságot nyújt. Az egyik ilyen funkció az alacsony feszültség visszajelzés, a másik pedig az RSSI – vagyis a távolságmérés -, tehát elviekben nem kell emiatt sem olyan nagyon aggódnunk. Azért arra figyeljünk, hogy hiába csipog a drón, hogy merül az akkumulátor, ha túl messze vagyunk, nem fogjuk tudni visszahozni.

Tesztüzem

Két dolog miatt szoktam dicsérni az MJX modelleket, az egyik az árhoz viszonyított minőség, de ezt a konkurens cégek közül például a Hubsan modelljei is tudják. A másik az árért adott extra lehetőségek, gondoljunk itt a magasított lábra, vagy a kameratartó keretre. Ezek triviális dolgok, de van még két másik is, ami elsőre nem biztos, hogy eszetekbe jut.

Az egyik a dupla leszállóláb, hiszen a drón karjainak végén is van egy sokkal rövidebb felület, amire landolni lehet. Ilyenkor lényegesen kisebb a súly, semmi fölösleg nincs ráaggatva a testre, és sokkal sportosabban is viselkedik. Olyannyira, hogy konkrétan nagyobb élvezet volt vele repülni, mint a kisebb testvérével az MJX Bugs 6-tal. Vagyis egy fajta nagyméretű, „krúzoló” masinának lehet használni.

Ha gondolkodnom kellene, hogy melyik belépőkategóriás gépet állították be legjobban, akkor azt hiszem a mai tesztalanyra szavaznék. Elképesztően szépen repül ahhoz képest, hogy ez csak egy „tömeg termék”. Semmi rángás, megbicsaklás, gyönyörűen veszi az íveket, élvezet vele repülni, szinte már versenygépes erényeket csillogtat. Repülési idő 13-15 perc, szinte már untam, olyan sokáig tartott.

A másik arca az MJX Bugs 3-nak akkor villan meg, amikor kamerát kell szállítani. Egyrészt a már említett tartókeret, másrészt a gyáriak által kínált kamerák garmadája, amiből válogatni lehet. Ilyenkor persze a nehezebb akciókamerák esetében a repülési idő is visszaeshet, de nekem 11 percnél kezdtek el jelezni a LED-ek, ami teljesen rendben van. Tudom, hogy a „meddig repül?” kérdés az egyik Szent Grálja a drónozásnak, de semmi probléma, mivel az 1800 mAh 2S akkumulátor szabvány XT30 csatlakozóra szerelt, ezért bármi mást – akár nagyobb kapacitású áramforrást – is tehetünk a helyére.

A slusszpoén persze nem ez, hanem az, hogy a drón gyárilag 3 cella képes. Mivel P=U*I, ezért nem nehéz kitalálni, hogy azonos teljesítmény mellett egy magasabb cellaszámú  és feszültségű akkumulátorral a quadkopter kevesebb áramot fogyaszt, vagyis tovább repül, illetve erősebb lesz. Aki pedig ügyes, és talál nagyobb kapacitású telepet, az tovább tolhatja ki az üzemidőt. Az már csak hab a tortán, hogy milyen csendesek a motorok, beindítás után szinte alig lehet hallani a propellerek surrogását.

A kameratartót viszonylag könnyű felrakni, egy sínbe kell csak belecsúsztatnunk a műanyag profilt, majd a végén ráfordítani a kallantyút. Mivel a különböző kameraméretek miatt nem lehet pontosan illeszteni a keretet, ezért egy kicsit mindig mozogni fog, ahogy nekem is lötyögött benne a Gitup Git2-m. Érdemes ezért valamilyen rezgéselnyelő anyaggal beszorítani oldalra. Sajnos az eredmény sosem lesz tökéletes, a képben mindig lesz valamennyi rázkódás, de nálam ez majdnem nulla volt, ami szinte hihetetlen, tekintve, hogy nincs elektronikus stabilizátor – vagyis gimbal – a drónra szerelve.

A gyári kamerákkal viszont tovább lehet bonyolítani a dolgokat. A C4000-es típus egy 1080p felbontású akciókamera, direkt az MJX Bugs 3-hoz, 7.000 forintért, aminél olcsóbb megoldást nehéz elképzelni. Létezik egy dedikált, FPV élőképet biztosító 720p modell is,  aminek a két variánsát C5820 és C5830 néven kell keresni, így akár szemüveggel vagy kijelzővel is követhetjük a masinát. És persze felrakhatunk saját akciókamerát is a már sokat emlegetett kerettel.

Összegzés

Az MJX Bugs 3 egy rendkívül sokrétű, ár-érték arányban kiemelkedően jó gép, aminek nagyon kevés valós hátrányát tudom a szemére hányni. A kameratartó keret helyett lehetne gimbal, és mondjuk repülhetne tovább GoPro méretű képalkotóval a fedélzeten, de ezek már igencsak kierőszakolt hátrányok, de csak azért, mert a „negatívumok szekció sem lehet üres”.

Ehhez képest nagyon jó vele repülni, erős, gyors és stabil, nem fog elromlani, szinte minden része szabvány alkatrészekből építkezik, és a csomagban két „gépet” is  elrejtettek, használhatjuk „krúzerként” és kameraplatformként is. Olyan extrákról pedig ne is beszéljünk, mint a távirányítóra visszaérkező telemetria, vagy a kamera keret. Akinek ez nem ér meg nettó 22.000 „szülinapos” forintot, az kihagyja a 2017-es év legjobb drónos üzletét. Ne te legyél az.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték