Mixza, Alfawise, Samsung SD kártya teszt – Három ámokfutó

Fogtunk két kínai micro SD kártyát, az Alfawise-ot és a Mixza-t, és összeeresztettük a Samsung UHS-I U3-as darabjával. Vajon egy adapter korlátozza a sebességüket? Kipróbáltuk ezt is, sőt az ár-érték alapján győztest is hirdettünk. Szerencsére mindegyik olyan olcsó, hogy bőven vámhatár alá esnek, így többletköltségekre nem kell számítanunk.

Mixza, Alfawise, Samsung SD kártya tesztje

Már több micro SD kártya tesztet is végeztünk, volt egy giga tesztünk, ahol 8 versenyzőt vettünk górcső alá, de adtunk hírt az új versenyzőkről is, ezek közül válogattunk ma.

Három delikvensünk mindegyike UHS-I U3 sebességű, vagyis minimum 30 Megabyte szekvenciális írást kell tudniuk. A lényeg az, hogy ezeket már gyors kártyáknak tekintem, a fényképezőgépem 4K 30 FPS videóit ilyen tárolókra írom le, sőt az SJCAM SJ8 Pro 4K 60 FPS felbontású anyagai sem okoznak nekik gondot.

A Mixza és a Samsung kártyája 64 GB-os, míg az Alfawise sajátja 128 Gigabyte kapacitású. Aki esetleg azt gondolná, hogy ezek valami kamu méretek, azt meg kell nyugtatnom, ezek az adattárolók ilyen téren is rendben vannak.

Mindhárom kártya sebességét megmértük az USBFlashbench programmal, majd csináltunk még egy kört egy Alfawise micro SD to SDXC kártya átalakítóval, hogy lássuk, vajon korlátozza-e a mérési eredményeket egy ilyen adapter. Azért, hogy ne az olvasó legyen a szűk keresztmetszet, egy Kingston FCR-HS4-et vontunk be a tesztbe, ezen már mértem 286 MB/s olvasási értéket is, tehát ez biztosan nem fogja befolyásolni az eredményeket, amelyek az alábbiak lettek.

Alfawise 128 Samsung Evo 64 Mixza Tohaoll 64
olvasás/írás (MB) 89,47/59,66 89,88/64,01 87,52/65,66
olvasás/írás * (MB) 89,05/60,10 88,02/64,47 86,87/81,55
* ugyanaz a teszt, de egy átalakító kerettel

A fenti eredményekből látható, hogy ezek gyakorlatilag azonos sebességű kártyák, és az átalakító sem befolyásolja döntően az eredményeket, nincs 4%-nyi eltérés a legjobb és a legrosszabb olvasási érték között.

Érdekes, hogy a Mixza Tohaoll 64 GB írási sebessége átalakítóval extrém magas lett, ezért újra lefuttattam a teszteket, de így is jó 20%-kal gyorsabb a másik kettőnél. Úgy látszik, ha az Alfawise és a Mixza Power Rangerként egyesül, még durvábbak lesznek.

Összegzés

Mivel a kártyák között nincs szignifikáns különbség a sebességben, ezért a döntő faktor az ár lesz. Az biztos, hogy mindegyik hozza a tőle elvárható szintet, sőt, engem személy szerint meglepett, milyen konzisztensek az eredmények. Ezek alapján a “noname”-nek bélyegzett daraboktól sem kell félni, sőt, hozzák a márkás tárolók szintjét.

Ezek alapján nálam nyer a 128 GB-os Alfawise 5.700 Ft-os árával, második a Samsung SD kártya, az EVO 64 lett, mert még a 4.000 Ft-ot sem éri el az ára, és utolsó, a leggyorsabb Mixza, tehát akinek a sebesség számít csak, az az Alfawise adapterrel ebből hozhatja ki a legtöbbet, 6.361 forintért cserébe.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány