Mi Band 3 vs. Mi Band 2 összehasonlítás – 5 dolog, amiben az utód odaver

A Xiaomi legújabb okoskarkötője, a Mi Band 3 ismét felbolygatta a piacot, rekord eladásokat produkál világszerte. Már teszten is járt nálunk, amikor is alaposan kiveséztük a tudását, most viszont arra fókuszálunk, hogy melyek azok az extrák, amik miatt a Mi Band 2 tulajoknak is érdemes elgondolkodniuk a cserén.

Beleértve magamat is, hiszen több mint fél éve boldog tulaja vagyok egy Mi Band 2-nek, és úgy gondoltam, hogy ennél többre nincs szükségem. Mégis most már Mi Band 3 feszül a csuklómon, és egyáltalán nem bántam meg a váltást, megvettek az új funkciók.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

1. Kijelző

Az egyik legfontosabb paramétere egy okosórának/-karkötőnek is az, hogy milyen és mekkora a kijelzője, hiszen ezen jelenik meg minden információ. A Mi Band 2-ben rém egyszerű, egy soros OLED kijelző van, amivel nem fogjuk megváltani a világot, de páratlan, akár 3-4 hetes üzemidőt produkál vele a karkötő.

Nagyon ügyesen kiaknázták az egyszerű megjelenítő lehetőségeit a mérnökök, ugyanis egyáltalán nem hiányzik több használat közben: érthető piktogramok után egyértelmű számok. Mindent elmondanak, amit kell, és jól is néznek ki. Másik előnye az egyszerűségnek, hogy nem kell szövegeket kiírni (kivéve a dátumot), ezért mondhatni nyelvfüggetlen. A módok között az előlapon található egyetlen érintésérzékeny gombbal lehet váltani.

A Mi Band 3 szintén OLED kijelzőt kapott, így a jó üzemidő itt is megvan, viszont meghízott, és sokkal több adatot képes kirajzolni, mint elődje. Tapasztalataim alapján javult a napfényben való olvashatóság is, ami az előző generációnál sokszor problémás volt. Bár azt mondtam, hogy nem kell több a Band 2 kijelzőjénél, mégis imádom az új változatot, nem váltanék vissza semmi pénzért. Már csak azért sem, mert már érintésérzékeny maga a megjelenítő is, így jobb a menüben való navigálás. A kapacitív gomb azért továbbra is ott van – immár egy kissé besüllyesztve a készülékházba -, hogy segítse a használatot. Eleinte szoknom kellett, hogy hol húzzam el az ujjam a lekerekített szélű panelen, hogy érzékeljen, de egy hét után beleszoktam, azóta mindig sikerült eltalálni.

 

2. Funkciók

A nagyobb kijelzőt jobban ki is használták a tervezők, egy rakás új funkciót üdvözölhetünk a karkötőn. Ilyen az időjárás menü, ahol három nap adatait láthatjuk. Lett dedikált stopper “alkalmazás” is, így telefon nélkül is elmehetünk futni, tudjuk mérni a köridőket. A Mi Band 2 legnagyobb hiányossága számomra az volt, hogy nem jegyezte meg, ha volt nem fogadott hívásunk vagy olvasatlan SMS-ünk. Rezgett és jelzett, amíg csörgött a telefon, majd eltűnt az értesítés, mintha mi sem történt volna.

Az új változat ezzel szemben már gyűjti az értesítéseket (az utolsó öt darabot), ami számomra nagyon pozitív változás. Ráadásul el is tudjuk olvasni az SMS-eket, meg tudjuk nézni, hogy ki hívott, és törölhetjük is az értesítés listát, ha arra lenne szükség. A hívást pedig már nem csak némítani, hanem elutasítani is lehet a karkötőről.

 

Átköltözött a Mi Fit alkalmazásból az óralap kiválasztása menüpont, és már a Mi Bandről is meg tudjuk keresni a telefonunkat, illetve néma üzemmódba helyezhetjük azt. A Mi Band 3 már jelzi azt is, ha nincs csatlakozva a telefonhoz és ha merül az aksi, tehát jóval kommunikatívabb elődjénél. Tapasztalatom alapján valamivel erősebben rezeg, gyorsabb a szinkronizálás a Mi Fittel, és az alvásmonitorozás is pontosabb lett, hamarabb észreveszi, ha ébren vagyok.

Ősszel érkezik majd egy NFC-s változat is, így bizonyos országokban fizetésre is lehet majd használni, ami nagyon futurisztikus és menő feature. Sajnos a hírek alapján Európában nem lehet majd használni ezt a szolgáltatást, így ez csak elméleti előny marad számunkra.

A Mi Bandek mindig is a cserélhető szíjak miatt voltak nagyon népszerűek, természetesen a legújabb változathoz is számos pánt rendelhető. Már most is egész jó a kínálat, de a jövőben még többre lehet számítani. A mindenféle színű és mintájú szilikon darabok mellett létezik bőr és fém is, így akár öltöny mellé is viselhetjük a karkötőt, nem fog elütni az outfitünktől.

 

3. Vízállóság

A Mi Band 2 is bizonyos mértékig vízálló, de ez inkább csak gyors zuhanyzáshoz, esőben sétáláshoz elegendő, úszni például nem lehet vele. Az utód viszont már 50 m-ig vízálló, így  a medencézés sem akadály, nem kell levennünk egy pillanatra sem, hacsak nem mélytengeri búvárok vagyunk. Viszont azt tudni kell, hogy víz alatt nem működik az érintőkijelző és a gomb sem, ez a technológia velejárója.

 

4. Magyar nyelv

Mivel a Mi Band 3 már hosszabb szövegeket is ki tud írni, nem mehetünk el szó nélkül a megjelenítés nyelve mellett. Egyelőre csak kínai kiadás van a piacon, ami azt jelenti, hogy gyárilag kínai karakterekkel kommunikál, aminek mi annyira nem örülünk. Szerencsére könnyen ráhekkelhető az angol, sőt, a MIUI.hu jóvoltából még a magyar nyelv is! A fordítás hétről hétre profibb, mostanra az összes menüpont teljesen magyar, és az ékezetes betűket is tökéletesen jeleníti meg. A magyarság sokat dob a felhasználói élményen, hiszen nem kell angol nyelvtudás a használatához.

 

 

5. Folyamatos pulzusmérés

Régóta hiányolt funkció a folyamatos pulzusmérés is, amit a Mi Band 3 végre elhoz. Előre beállított időnként (1, 10, 30 perc) magától méri a szívveréseinket, amit a Mi Fitben grafikonon ábrázol, és kielemez. Megmaradt azért a manuális mérés is, így a karkötőről bármikor el tudjuk indítani, ha kíváncsiak vagyunk az aktuális értékre. Ehhez képest a Mi Band 2 csak akkor mér, ha külön kérjük tőle, és grafikonnak nyoma sincs, így nagy az előrelépés ezen a fronton is.

Egy apró hátrányt azért meg kell említenünk ennek kapcsán, mégpedig a valamivel rövidebb üzemidőt. Bár nagyobb aksit kapott az új generáció, de a nagyobb kijelző és folyamatos pulzusmérés miatt gyorsabban merül. Mielőtt azonban kétségbe esnénk: még így is kihozható 3 hét működés egy töltéssel, ami továbbra is extrém.

Jó hír az is, hogy a kezdeti 12.000 Ft körüli eladási ár rohamosan zuhan, így akciüótól függően akár 7-8 ezer forint körül megszerezhetjük új Mi Bandünket a GearBestről, amire természetesen semmi importköltséget nem kell fizetnünk. Tehát nem sokkal drágább a régi változatnál, így nem kérdés, hogy ennyi plusz funkcióért megéri inkább a Mi Band 3-at választani. Ha pedig sürgősen kellene, vagy szükségünk van a magyar garanciára, akkor a Xiaomishop kínál megoldást, hiszen az ő kínálatukban is megtalálható a karkötő.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!