Megir 2089 óra teszt – Királyság a magyar ár feléért

Megir 2089

Régebben nem nagyon hittem el, hogy az olyan órák, mint a Megir 2089, lehetnek normális anyagból, kaphatnak bőr szíjat, mégis alig kerülnek 7-8.000 Ft-ba. Korábban Tissot párti voltam, 100 rongyért vettem én is időmérőt, de aztán rátaláltam a Megirre és rájöttem, hogy aki ékszerként akarja hordani, annak majdnem mindegy, hogy melyiket választja, csak az nem, mennyit fizet érte.

Megir 2089: szemrevétel

Volt már Megir óra a kezemen, pár éve találtam rájuk, amikor egy nem túl drága, de elegáns időmérőt kerestem. A statisztikák szerint ugyanis az emberek döntő hányada ékszerként hordja ezeket, én pedig  ebből a szempontból bőven beleesem az átlagba. Volt Tissot PRC 200-am, a mai napig nem tudom, milyen funkciói voltak, de nagyon tetszett, és mivel nem tartozom a kopasz, gyúrós, fülbevalós rétegbe, ezért ez volt az egyetlen vállalható férfi kiegészítő. Eleinte Magyarországon nézelődtem, de mikor láttam, hogy kétszer annyiba kerülnek a Megir termékei, mint kint, egyből Távol-Kelet felé fordultam.

Amiben az olcsó kínai órák lényegesen gyengébbek a svájci társaiknál, az a körítés és a reklám. Mindkettő majdnem a nullával egyenlő, a Megir 2089 is műanyag zacsiban érkezett, nincsen „fancy” óradoboz, párna, kis kihúzható fiókok, mese a 200 éves tradícióról. Ez utóbbi érthető is, hiszen a legtöbb kínai cég 20- 30 éves múltra tekint vissza ebben az iparágban. Ezért sem épülnek be extra költségek az árba, és ettől még lehet valami jó anyagokból, erre példa a 2089 is.

Amit én először meg szoktam nézni egy órán, az a szíj. A jellemző megoldás az ún. párnázott bőrszíj, ahol a kétrétegű anyag közé tömítés kerül, ennek a szélét varrják el. Természetesen „geniune leather” felirat került rá, viszont bőrből is százféle van, nem mindegy, hogy egy csík marhabőrből vagy mondjuk maradék bőrök darálékából ragasztják össze. Nyilván a Megir esetében ezen is spóroltak, ami abból látszik, hogy 3 hét hordás után a fém csat kikezdte az anyagot.

Az óratest egy hibrid mutatós, kvarc paneles darab, értelemszerűen nem mechanikával oldják meg az időmérést, hanem egy kvarc kristály rezgésével érik el a kívánt hatást. Pedig az igazi órahívők a mechanikus szerkezetekre esküsznek, ez ugyanis hitvallás és szerelem, nem pedig racionális érvek mentén meghozott döntés. Nekünk legyen elég annyi, hogy a kvarc a pontosabb, így ezzel a Megirnél sem lesz gond.

Az óratest elég nagy, 46 mm-t mértem tolómérővel, de még ennél is nagyobbnak tűnik, a szokatlan, ötgombos kialakítás miatt. A festése szerintem egy picit fura, ez nem fog átjönni a képeken, de a fekete alapszín nagyon csillog. Amin viszont meglepődtem, hogy mennyire ellenálló. Néhányszor véletlenül odavertem tárgyakhoz és semmi, egyetlen helyen sem látszik a nyoma. A tipográfia egész szépre sikerült, ahogyan a számok is, kulturált, nem hivalkodó. Forgatható lünetta nincs, az időmérést a kvarc szerkezet stopper funkciója tölti be.

A sokkal drágább Ticwatch E 1,5 év után

Érdemes még szemügyre venni a hátlapot, amin a „Megir”, a „vízállóság” és a „rozsdamentes” acél feliratok találhatóak, illetve a modellszám. Kíváncsi lennék, hogy pontosan milyen fémből is készült, illetve hogy az izzadság kikezdi-e pár hónap használat után, mint mondjuk a Ticwatch E-t.

A trükk az szokott lenni, hogy spiáterből – más néven zamak – készítik el, ami egy cink-alumínium ötvözet és olcsóbb, mint az acél. A hivatalos oldalon „alloy” a megnevezés, ami persze akár acél ötvözet is lehet.

A számlapot védő üveget „Hardlex” fantázianéven hirdetik, ez tudtommal egy Seiko védjegy, és a zafír üvegnél puhább, de flexibilisebb anyagot jelent, de még ez is kellően ellenálló a karcokkal szemben, és mivel némileg rugalmas, az ütéseket is jól bírja. A szélén viszont van egy kis perem, ide be tud menni a retek, ami miatt hosszabb távon több karbantartást igényel.

Megir 2089: badass csuklódísz

Már lassan egy hónapja hordom a Megir 2089-et és eléggé megnézi mindenki. Mivel egy robusztus, fekete fémtömbről van szó, biztos vagyok benne, hogy sok embernek furán fog állni a kezén. Én személy szerint nem szeretem a giga órákat, ezt valamiért mégis élveztem hordani, bejött a kettős mutatós/digitális számlap.

Az viszont nem annyira, hogy nehezen tudtam csak ráhúzni a pulcsim ujját, és például a csuklóvédőt is elég kín felvenni, hogy egy kesztyűről már ne is beszéljünk. A szíjjal viszont elég feszesre lehet állítani, nem forgott a csuklómon, összességében nem volt kényelmetlen a viselet.

Az ötgombos kialakítás elég furcsa a hagyományos hármashoz képest. A korona – a jobb oldalon elhelyezkedő tekerőgomb – itt is kihúzható, igaz csak egy lépésben, ezzel állíthatjuk be azt az időt, amit a mutatók jeleznek vissza. Emlékeim szerint a Tissot modelleken ugyanezt két lépcsőben is meg lehet tenni – a második a dátumot állítja -, de hát nem rakhatunk mindent a koronára, mert akkor mire van a másik 4 gomb. A leírásból biztosan nem derül ki, hiszen sem a honlapon nincs, sem az óra mellé nem adnak, de azért én használat közben megfejtettem őket.

A bal felső az éjszaka használható háttérvilágítást kapcsolja, a bal alsó egy általános gomb, amivel a stopper/ébresztő/dátum/szundi funkciók között lehet lépkedni. A másik két gomb pedig az adott lehetőségen belüli finomhangolást teszi lehetővé, élőben gyorsabb megtanulni, mint elolvasni ezt a pár sort.

A fentiekből szerintem mindenki számára kiderült, hogy kedveltem ezt a hibrid kvarc és mechanikus számlap keveréket, bár biztosan sokan a “svájci órák megcsúfolásának” fogják tekinteni, még szerencse, hogy a Megir 2089 kínai. A mindennapi használatban teljesen jól működik, így akinek a hagyományostól eltérő kinézet tetszik, annak ez az óra is bejön majd.

Összegzés

Mondhatnám, hogy a Megir 2089 meglepetést okozott, de a 2065 és a 2010 modellek után ez inkább már ténymegállapítás. Valójában az összes modelljük kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, a tesztelt óra csak annyiban tér el a többitől, hogy a számlapja kevert kvarc kristályos-mechanikus egyveleg.

Tudom, hogy valakinek ez nem annyira tetszik, de nekem személy szerint nagyon, és mások is eléggé megnézték, a robusztussága miatt pedig kísértetiesen hasonlít egy sokkal drágább modellre, ez pedig bőven megér 8.500 Ft-ot, főleg, hogy itthon dupla ennyibe kerül. Ha pedig ez a forma nem jön be, számtalan másik közül lehet válogatni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
ár-érték arány