Meco Q5 elemlámpa teszt – Kicsi vagyok, világítok

A Meco Q5 egy zsebre vágható, mini elemlámpa, ami a leírások szerint méretét meghazudtoló fényerősséggel képes operálni. Igazi filléres darab, 1.040 forintért választhatunk a számtalan szín közül, miközben az alacsony ár nem ment a minőség rovására. Inkább ezt akasszuk kabátzsebünkre, mint egy tollat.

A Meco Q5 kicsomagolása

Aki egy fehér téglalapról érdekesen és egyben mélyenszántóan is tud írni, az szerintem legalább akkora tudással rendelkezik, mint a híres bűvész, Rodolfo. Mondhatnám, hogy „Figyeljétek a fényképeimet, mert csalok!”, de sajnos semmi érdekesebbet nem tudtam a helyére varázsolni, úgyhogy inkább kibontottam. A belsőben sem leljük meg Pandora szelencéjét, a Meco Q5 bukkan elő és semmi más. Nem mondom, hogy csalódott vagyok, hiszen egy 1.000 forintos termékről beszélünk, de azért egy leírás beleférhetett volna a büdzsébe.

Szerencsére a termék visszahoz valamit az elvesztett hitből, kifejezetten kellemes az alumínium test fogása, az anyaghasználat rendben van, mint ahogy a „fenekén” található nyomógomb sem tűnik különösebben gagyinak. Az áramellátást 1db AA elem vagy egy 14500-as akkumulátor szolgáltatja.

Itt már gyanús volt, hogy ebből hogyan fog előtörni 500 Lumen erejű fénycsóva, főleg, hogy én egy 1.5 voltos elemmel próbálkoztam. Szóval, akinek kell a kakaó, az a 14500-as Li-ionnal hajtsa meg, különben nem lesz meg a kellő feszültség.Nemcsak az általam tesztelt fekete színben létezik a Meco Q5, hanem 7 különbözőben pompázhat, van köztük egészen extrém is, például a terepszínű vagy a sötétzöld, tehát mindenki kedvére válogathat. A hátsó részre pedig egy akasztót rögzítettek, amivel nadrág vagy ingzsebre rögzíthetjük fel az elemlámpát. A méret egyébként meglehetősen kicsi, 93x25x20 milliméterről beszélünk, tehát akár egy vaskosabb kulcscsomóra is felfűzhetjük.

Tesztüzem

Az első dolog, amit le kell hogy szögezzek, hogy 1 db AA elemmel nagyon messze van az 500 Lumen fénykibocsájtási értéktől. Nem tudom, hogy ha 1,5 volt helyett egy maximumra töltött Li-ion akkumulátor 4,2 voltjával próbálkoztam volna, akkor mi az eredmény, ezt sajnos a 14500-as telep hiányában nem tudtam tesztelni.

A lámpa LED-jének típusát nem találtam meg, leszámítva a rejtélyes Q5 jelölést, ami lehet akár egy Cree dióda is, de az is lehet, hogy nem. Mondanám, hogy megnéztem a gyártó honlapját, de Meco névre sok minden feljön – gáz és földhő üzem – csak elemlámpa nem. Persze a lényeg az, hogy hogyan világít, nem pedig az, hogy mi van benne, de ez akkor is egy picit csalódáskeltő.

A fénypászma alakját és erejét a fej mögött elhelyezkedő csúszógyűrűvel tudjuk szabályozni, és nem mondanám rá azt, hogy a sugár gyenge. Ahogy viszont állítjuk a fókuszt, a lencse oldalsó fele erőteljesen szétszórja a sugarakat, így a fénynyaláb nem marad középen, hanem vékony körök gyanánt megjelenik, mint a Jupiter gyűrűi, csak itt nem egy hidrogénbolygó van a középpontban, hanem maga a LED. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem túl hatékony a lencse és az oldalfal, láttunk már ennél sokkal jobbat is, igaz hogy csak a lényegesen drágább termékek – például a Nitecore darabjai – tudnak szebb „képet” alkotni.

Ami a fényhőmérsékletet illeti, eléggé kék a csóva, ami azt jelenti, hogy valahova 5000 K fölé kell, hogy essen. Engem ez nem zavar, gondolom a trükk az lett volna, hogy a kékesfehér árnyalat miatt erősebbnek tűnjön, de nekem alapból bejön ez a műtermi fényvilág, és ha az ember egy ösvényen botorkál vagy autót szerel, esetleg más “vészhelyzetet” kell megoldania, akkor ez a lámpa is tökéletes.

Funkciói nem nagyon vannak, nincs stroboszkóp vagy SOS mód vagy egyéb trükkök, de nem is kell vagyonokat elkölteni a megvásárlására. Cserébe nagyon kicsi, simán befér bármelyik zsebbe, sőt bátorkodtam egy Kék Túra szakaszra is magammal vinni. Olyan 20-25 méterig meglehetősen erős a fénye, de utána rohamosan csökken, nagyjából 50 méterig használható, de ott azért már meglehetősen kevés a bevilágítási képessége.

Összegzés

Vicces dolog visszagondolni a Meco Q5-re, mint elemlámpára, mert mindenki a botszerű, hatalmas fénykeltő eszközt vizionál, amit a biztonsági őrök pörgetnek. Ez viszont egy zsebeszköz, és annak megfelelően, nem is tud sokat, de azt viszont jól, ellenben a fényképe lehetne sokkal jobban telített is. Bár az alapára 1.040 forint, a Banggood VIP szintekkel ezt tovább lehet csökkenteni, hármas besorolásban már csak 588, míg négyesen 517 Ft-ot kérnek érte. Ez pedig olyan alacsony összeg, hogy nem érdemes kihagyni, ha máshova nem,  jó lesz a kulcscsomónkra vagy az oldalzsebünkbe.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték