Mantistek GH2 fejhallgató teszt – Lemaradt róla a diszkógömb

Mantistek GH2

Nemrég írtunk a gyártó kisebbik modelljéről, a GH1-ről, ezt licitálja most túl a Mantistek GH2. Elvileg mindenben jobb, szebben szól, jobb a mikrofonja, igényesebb az anyaghasználata, világít, zajkiolt és már USB-vel csatlakozik számítógépünkhöz. A szokásos 10.000 Ft körüli ár a limitált ef96f9 kuponnal 5.050 forintig vihető le, amivel kihagyhatatlan vétellé válik, és persze áfahatár alatt is van.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Mantistek GH2 kicsomagolása

Bevallom, a Mantistek GH1 a múltkor nagyon meglepett, egy ilyen olcsód fejhallgatótól nem vártam ilyen minőséget és hangot, amit a 3.800 forintos árcédula még vonzóbbá tett. A Mantistek GH2 ennek a felizmosított változata, amire volt egy negatív prekoncepcióm: nem annyira a hang, hanem inkább a kiegészítő szolgáltatások és látványos elemek azok, amiket fel fognak turbózni.

Annak idején a főiskoláról majdnem kivágtak amiatt, hogy az egyik beadandóm kísértetiesen hasonlított másik két évfolyamtársam sajátjaira, és ezt a bűnt követte el a Mantistek is: a doboz megtervezésénél elfogytak a kreatív ötletek, így gyakorlatilag ugyanúgy néz ki a GH1 és a GH2 csomagolása. A beltartalom sem sokban módosult, csak a jack-es átalakítókat vesztettük el, lévén ez a modell USB-s, illetve némileg igényesebb műanyag profilban punnyad a fülhallgató.

A dizájn egyértelműen felnőttesebb lett, a fémhatású ezüst viszont nem teljesen jól imitálja a “hidd el, hogy alumínium vagyok” érzést. Ahogy már korábban említettem, valaki a drágább modellnél jó ötletnek találta, hogy olyan extrákat aggasson az eszközre, mint a világító fülrész, ami ráadásul ciklikusan körbemegy a kék-zöld-piros hármason. Ennek semmi szerepe nincs, azt leszámítva, hogy bazári, a 90-es évek autórádióit idézi.

Mi több, a logikát továbbvitték a mikrofon végre is, az is kéken világít, és a fényt csak a hangközvetítő kikapcsolásával lehet megszüntetni. így viszont a szemünk sarkából állandóan látjuk a kék izét, ami kifejezetten idegesítő tud lenni. A kezelőszervek a bal oldali fülrészre költöztek, itt tudjuk a világítást és a mikrofont kikapcsolni, illetve nyomkodni a vibrációs gombot, amitől nem a fülhallgató rezeg, hanem egy olyan technológiát aktiválunk vele, amitől elvileg a robbanások és hasonló dolgok lesznek élethűbbnek.

Az összerakottság a Mantistek GH2 esetében is rendben van, pont úgy, ahogy a kisebbik tesónál is, illetve maradt a zseniális, damilos igazító mechanika, aminek a használatát nagyjából mindenhol szorgalmaznám, ahol lehet. A párnák is kényelmesek, legalábbis nekem, jól elfér benne a fülem, de ezt ugye egy bokszoló vagy Quasimodo biztosan máshogy gondolná.

Mantistek GH2 tesztje

A tesztrutin ott bicsaklott meg először, hogy nemcsak én vettem fel a szerkesztőségben a Mantistek GH2 fülest, hanem a többiek is. Ahány ember annyi fejforma és hajszerkezet, és bár nekem jól felfeküdt, másoknak a fül alatti résznél elálltak a műbőr párnák. Ezt úgy tudjuk tesztelni, hogy a nyakunk mentén felfele toljuk a mutatóujjunkat, ha befér a hajunk és a párnázás közé, akkor bizony az nem zár jól.

Nem tudom, nekem miért fekszik fel jól, azt gondoltam, a hajam miatt, de próbáljuk ki, mi van, ha levágatom, akkor változik-e a helyzet. Az eredmény viszont a várt ellenkezője lett, a fodrászkodás után még jobban zárt, vagyis fej- és frizuraforma válogatja, kinek lesz passzentos. Akinek esetleg nem lenne az, annak majd a “noise cancelling”-nek nevezett eljárás megoldja a gondokat. Kár hogy nincs benne, hiába tartalmazza Bangoodon az elnevezés.

A másik a German VIB III technológia, amit a Google-be beírva mindenféle második világháborús tankok fognak megjelenni. Lehetne Vibration CAT III, vagyis 3. kategóriájú vibráció, de ezzel még mindig nem jutottunk közelebb az igazsághoz. A gyári képeken szereplő szöveg “asszondja hogy”: kifejezetten jó robbanások hangjához. Rendben akkor hallgassunk robbanásokat, hátha elfog a Heuréka érzés.

Ez azonban nem történt meg, szerintem kamu, viszont a zenéket szépen szólaltatja meg. Van egy enyhe basszus felé tolódás, a mélyek a túlsúlyosak, de így is kellemes élményt nyújt a Mantistek GH2, talán egy picit jobb is, mint a GH1 esetében. Ez sem torzít, de a közepet és a magasat is egy picit a kelleténél jobban uralja az alacsonyabb hertz tartomány. Biztosan nem fogjuk a Hi-Fi szóval illetni, de a tisztességes iparosmunka jelző abszolút illik rá. Játékoknál pedig még jobb is a mélyorientált hangkép, hiszen ott a fegyvereket akarjuk hallgatni, nem a szirének énekét.

Ugyanez igaz a mikrofonra is, jól értenek minket a beszélgetőpartnerek, és mi is őket, míg a flexibilis szár remekül beállítható. A GH1-nek hosszabb a “nyele”, ami nekem jobban bejött, de a Mantistek GH2 sajátja is remek. Csak még mindig nem értem, miért kell világítania, hiszen  milyen szerepe van a beszédben annak, hogy fényt bocsájt ki? Segítek, semmilyen.

A gombos vezérlés viszont nem tetszett, szerintem nincs jó helyen bal oldalon, mivel a kelleténél valahogy jobban belesimul a felületbe, így sosem találtam meg, melyik mit csinál. Nyomkodtam össze-vissza, amiből persze kiderült, hogy hopp, ez volt a mikrofon, esetleg bekapcsoltam az oldalsó LED-et. Ez alól kivétel a hangerő szabályozás, az ugyanis egy tekerőkapcsoló, azt nem tudjuk eltéveszteni.

Néhány apróságot még felfedeztem, az egyik, hogy hosszabb távon is kényelmes viselni a Mantsitek GH2 fejhallgatót. Az sem mellékes, hogy ez már USB porton keresztül kommunikál számítógépünkkel, nem pedig jack dugóval. Ez biztosan modernebb, mint a 3,5 mm-es csatlakozók alkalmazása, de azt nem is tudjuk másra használni, ellentétben az USB-vel. Szerintem hasznosabb a GH1 megoldása, az USB számomra semmit nem ad hozzá a használathoz, sőt inkább elvesz.

Összegzés

Azt vártam, hogy a Mantistek GH2 még jobb lesz, mint a GH1, de igazából csak a kamu faktort sikerült feljebb tekerni. Nagyon világít, zajt csillapít, de lehet, hogy mégsem, illetve hirdet egy German VIB III nevű technológiát, amiről nem áll rendelkezésre semmilyen megbízható információ.

Ha ezeken túl tudunk lendülni, akkor kapunk egy játékra orientált, tisztán szóló, kényelmes fejhallgatót, egy jól használható mikrofonnal. Ha a régebbi, 10.000 forintos áron kelletné magát, már akkor is ajánlanám, de a ef96f9 kuponnal 5.050 forintot kell érte perkálni, amit kifejezetten jutányosnak érzek. Főleg, hogy a Sades SA 903 hatezerrel drágább, viszont az lerobbantja a fejed, míg az Edifier W800BT jó 8 rugóval többért ad sokkal jobb zenei élményt , “végtelen” működési idő mellett, de a felárból simán vehetünk még egy Mantistek GH2-t.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány