M18 projektor teszt – Olcsó FHD

Már évekkel ezelőtt arra vártunk, hogy megérkezzen egy normális felbontású és nagyon olcsó kínai vetítő, de csak most jött el a pillanat, hogy egy ilyet a kezünkben tarthassunk. Az M18 projektor hasonló mód kerül forgalomba, mint a többi alsókategóriás vetítő. A gyártók össze-vissza átcímkézgetik, így ezernyi márkanév alatt létezik ugyanaz a kütyü, de akár márkajelzés nélküli verziót is kidobnak a nagyérdemű vásárlóközönség elé.

Az M18 az egyik első olyan FHD felbontású projektor Kínából, ami már 200 dollár alatt elérhető, pontosan 52.000 forint, de akciósan már 43.000 forintért is kapható volt. Az EU Priority Line szállítási móddal pedig áfa- és vámmentesen érkezik a rendelt csomag.

Az M18 Projektor kicsomagolása

Az ehhez hasonló termékek egyszerű kartondoboza helyett színes, megfelelően stílusos csomagolásban érkezett a kütyü, aminek a tetején műanyag fogantyú is helyet kapott, segítvén a szállítást. Felnyitva a dobozt egy kisebb tárolórekeszben találjuk a kiegészítőket, mely tápkábelre, használati utasításra, AV kábelre és távirányítóra korlátozódik. Az utóbbinak az anyagminősége silány, rögtön el is törtem a két darab AAA-s elemnek a tartóburkolatát tartani hivatott pöcköket. A vetítőt két masszív műanyag habszivacs közé csomagolták, mely kitűnően megóvta az utazás megpróbáltatásaitól.

A gép megfelel egy normál vetítő méreteinek, és első ránézésre elég mutatós darab. Közelebbről megszemlélve már találkozunk az olcsóság ismertetőjegyeivel, mint például az illesztési hibák és a ronda fröccsöntés. A fekete-fehér dizájn (kapható szürke-feketében is) viszont megnyerő, komoly eszköz benyomását kelti. Sallangmentes, letisztult kinézettel rendelkezik, ami végre szakít a 2000-es évek csillogós stílusjegyeivel.

Az elején a hatalmas vetítőlencsén kívül egy infra szenzor látható, minden mást a többi oldalra pakoltak. A tetején tudjuk a fókuszt és a trapézkorrekciót állítani, és a navigációs gombok is itt találhatók meg, az egyik sarokban, szépen egymás mellé sorakoztatva.

A bal oldalán nagyméretű szellőzőrács, SD kártya olvasó, AV- és jack csatlakozó látható. A hátoldalára kerültek a legfontosabb portok, kapunk VGA, 2 db HDMI és szintén 2 db USB dugaszt. Ahogy a biztosítékos tápcsatlakozó, úgy a beépített hangszóró is itt kapott helyet. Az alján menetes furat található a magasító talpnak, és a szabványos rögzítőfuratok is megtalálhatók a gumitalpak alatt.

Az M18 Projektor tesztüzeme

Az első probléma a beüzemelés előtti pillanatban jelentkezett, ugyanis, mint már említettem a távirányító elemtartójának a fedelét csak roncsolással tudtam leszedni. Az eltört műanyag alkatrész miatt azért nem nagyon sajnálkoztam, de nem vet túl jó fényt az eszközre, bár ilyen azért néha előfordul.

A projektort az eddigi tapasztalataimra alapozva beállítottam a helyére, hogy pont egyenesen vetítsen, és kipróbáltam először így az eszközt. A gyors bekapcsolás utáni első konklúzióm az volt, hogy egyrészt az FHD felbontás nem kamu, tényleg kivetíti azt a pixelmennyiséget, a másik pedig az, hogy hangos a működése. Szerencsére ezt meg lehet szokni, de egy gyors szétszedés alkalmával akár cserélhető is a ventilátor egy minőségi darabra, és akkor nem kell tovább hallgatnunk a 10 centes fröccsöntött műanyag pörgető hangoskodását.

Örömteli hír, hogy beépített Androidos rendszer nem került az M18-ba, így az nem keserítette meg az életem. A számítógépemmel összekötve használtam a legtöbbet, mert kártyáról és USB meghajtóról nem hajlandó mindig normálisan lejátszani a tartalmakat. Viszont a PC-s működése tökéletes, és ez a legésszerűbb felhasználási módja is. Ha valaki nem akarja az egész szobán áthúzni a HDMI kábelt, akkor ajánlatos beszerezni hozzá egy HDMI átjátszó sticket.

Az FHD kép magáért beszél, de azért még nem tökéletes ezen a téren sem a termék. Nagyon olcsón hozzá lehet jutni, így szinte borítékolható volt, hogy pár hiba be fog csúszni a rendszerbe. A megvilágítás erőssége meglepően jó volt, akár csak félig besötétített szobában is látható a kép. Az egyenletessége viszont már koránt sem olyan megfelelő. A sarkokba kicsit kevesebb fény jut, és a fókusz sem túl erős ezeken a részeken. Továbbá a kép jobb oldalának az 1/3-ában is leheletnyivel gyengébb a megvilágítás. Az összhatásból ezek a hibák elvesznek, de azért nem ront élvezhetetlenül bele. Pár perc után megszokható a kép, és minden egyes hibájával együtt meg lehet szeretni az eszközt.

A trapézkorrekció mértéke nincs a terméklapon feltüntetve, de nagyjából 15o mindkét irányba. Ennek használatát viszont el kell kerülni, mert nem működik túl jól. A fókusz minden esetben rosszabb lesz, mint ha pont egyenesen vetítenénk. A beépített hangszóró meglepően jól szól, viszont bármelyik külső egységnek jobb a hangja, így ajánlatos azért másikat használni. Ha minden kötél szakad, akkor azért az eredetivel is végig lehet élvezni egy filmet.

A beállítási lehetőségek kimerülnek azokban az alapokban, amiket az összes többi olcsó vetítőn is lehet állítani. A színeken, fényerősségen, kontraszton változtathatunk, így leheletnyit finomhangolhatjuk a vetített képet. Még magyar nyelvet is tartalmaz a menü, de abban azért sok köszönet nincs, csak annak éri meg, aki egy szót sem tud angolul.

Én az alapbeállításokon hagytam mindent, és úgy néztem filmet, böngésztem és játszottam is. Az FHD felbontás nagyon jó, és a többi negatív hatást meg pár perc alatt meg is szoktam, nem zavartak igazán.

Összegzés

Örülök, hogy végre megjelentek az FHD felbontású olcsó kínai projektorok. Ahogy a 720p-s vetítőknél is megtörtént, úgy ebben a kategóriában is azt várom, hogy egyre jobb masinákat lehet majd kapni, talán még olcsóbban is. Már eljutottunk oda, hogy nagyon jó 720p felbontású gépet lehet kapni 100 dollárért, és remélem, hogy hamarosan az 1080p kategóriában is ezt tapasztaljuk majd. Egyelőre az M18 egy úttörő darab, ami már a pixelszámot hozza, de a többi területen még fejlődnie kell. Ennek ellenére 52.000 forintért – áfa- és vámmentes szállítással – nagyon olcsó és meg is éri az árát.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték arány