Lumintop EDC 21 elemlámpa olvasói teszt

Írta: Ágoston

A következőkben egy Kínából rendelt prémium elemlámpával kapcsolatos meglátásaimat fogom megosztani, de talán nem fölösleges a kérdésnek valamivel távolabbról nekirugaszkodni. Hogy miért vettem ezt az elemlámpát? Az előző elemlámpám miatt. És hogy az előzőt miért vettem meg? A motorjaim miatt.

Ez így kicsit talányos lehet, pedig van benne ráció. A gyűjtési mánia közkedvelt emberi tevékenység, én sajnos vagy szerencsére ez idáig leginkább motorokat gyűjtöttem. A helyzet ambivalens megítélése abból adódik, hogy bár magam nagy rajongója vagyok a motoroknak, a szomszédok valamivel kevésbé. Persze itt nem vagyonokat érő veterán- és túramotorokat kell elképzelni, kétkerekűim inkább csak eszmei értéket képviselnek, Sarka Katát valószínűleg egyikkel sem tudnám felszedni. A szívemnek kedvesek, de sok pénzt nem érnek, szóval, ha a helyzetemet jellemeznem kéne, akkor valahol félúton lehetek a motorgyűjtés és a szarhalmozás között.

Puch Maxi – a gyűjtemény egyik „ékköve”

Mivel a motorgyűjtési szenvedélyem kemény korlátba – a szomszédok megfeszített idegszálaiba – ütközött, más gyűjtenivaló holmi után kellett néznem, így kerültek képbe a motorokhoz képest meglepően kevés helyet foglaló zseblámpák. Meg hát a stadiongyűjtés már úgyis foglalt volt.

Az Ali Express-t böngészve úgy voltam a dologgal, hogy az alsópolcos – 3-5 dolláros – termékeket kattintásra sem méltatom, azok – a ritka kivételtől eltekintve –csak arra jók, hogy az ember a századikról rájuk dobjon egy égő zongorát, és silány minőségükkel a legbékésebb júzerből is könnyedén előhozzák a dühöngő állatot.

Köszönöm, de ilyet inkább nem kérek

Az első igazi – értsd: nemteszkós, nemlidlis, nemrádiós – elemlámpám megvásárlása előtt több napig csak teszteket néztem a Youtube-on. A globális zseblámpa-szubkultúra legmélyebb bugyraiban aztán ráakadtam a tavalyi fedett pályás árérték-bajnokság győztesére, egy Lumintop Tool AAA-ra. Minden paramétere megfelelő volt számomra: igazán nem került sokba (vagyis még ha mellényúlok is vele, nem jelent nagy érvágást), 1 db AAA elemről vagy akksiról üzemel, minőségi cuccnak néz ki, a csiptetőjének hála fejlámpaként baseball-sapkára is rábolondítható, és mágneses vég is jár hozzá. Ez utóbbinak a motorszerelésnél is nagy hasznát veszem.

Bármilyen mágnesezhető felületen megmarad

Miután néhány hét alatt a kis Lumintopban rejlő lehetőségeket kiaknáztam, elérkezettnek láttam az időt, hogy magasabb szintre lépjek. Újabb néhány nap gúvadt szemű Youtube-nézést követően megrendeltem a Lumintop egy drágább és izmosabb lámpáját, az EDC21-et, bár ezzel még mindig csak a gyártó kínálatának középmezőnyében járunk.

A kistestvér ismeretében itt már a költségkeretet illetően is nagyobbat mertem gurítani: 30 dollár körül állt meg a dolog a hozzá való 18650-es akksival együtt. Persze a kis Lumintop is majdnem mindenre jó volt, de azért a max fényerőn mért legfeljebb félórára elegendő erőtartalék hosszú távon kevésnek bizonyult.

A lámpa mellé egy övre rögzíthető tokot, egy csuklópántot, illetve egy-egy tartalék O-gyűrűt és a csatlakozókat a víztől elzáró gumikorongot is kapunk

A nagyobb testvér – hadd lőjem le gyorsan a poént – beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A mindennapokban teljes körűen használható, de még azt is meg merném kockáztatni, hogy professzionális használatra is kielégítő lehet. Három fényerő közül választhatunk: 20 lumennel majdnem egy hétig üzemel, 240 lumennel 10 órát bírja, és a legerősebb 900 lumenes fokozaton is elketyeg három órát. Szóval, ha éjjel eltévedünk a sötét erdőben, akkor nem a lámpa lesz a szűk keresztmetszet. Egy megyényi erdőre lenne szükség ahhoz, hogy előbb merüljön le a lámpa, minthogy ismét lakott területre érjünk. És persze az se okoz gondot, ha az erdőben bolyongva sáros-vizes kézzel markolunk rá a lámpára, ugyanis teljes mértékben vízálló, és ha nem izomból vágjuk rá lencsével előre egy kiálló sziklára, akkor ütésálló is egyben.

A nagy kapacitású Li-ion akkumulátornak köszönhetően majdnem 200 méterre világít, bár a 900 lumenes maximum fényerőt két perc után a túlmelegedést megelőzendő kissé lecsökkenti, ha saccolnom kéne, akkor úgy 600 lumenre. De ez is bőven elég ahhoz, hogy az embert a 12. kerület ritkásabban lakott részein éjjel messziről kiszúrják az álruhás rendőrök, és csuklóztatni kezdjék, hogy tán csak nem betörésre alkalmas házat keres-e. (True story.)

A szokásos reklámfotó

A normál fény mellett került bele önvédelmi célt szolgáló stroboszkóp is, ami a legfényesebb fokozatot izzítja be, bár használatát nehezíti, hogy a zseblámpa kapcsolója (ami ki- és bekapcsoló, illetve funkcióváltó is egyben) egyáltalán nem emelkedik ki a lámpa síkjából, így sötétben nem könnyű hirtelen megtalálni.

Valami normális elektronika tuti van a lámpában, mert merülés közben a fényerő nem gyengül látványosan, még merülésközeli állapotban is emberes fényt ad. Visszajelző LED híján a kritikusan alacsony akkufeszültséget három rövid villogással adja a felhasználó tudtára.

Power bankként is használható

És hogy végül a legfontosabb extra funkcióról is szót ejtsek: a töltőcsatlakozó alatt elhelyezett szabvány USB portnak köszönhetően a világításon túl a lámpa power bankként is használható. Erre az iPhone-om halódó akksija miatt volt nagy szükségem, ami újabban egy töltéssel már fél napot se bírt ki – de azóta azért már befizettem magam egy akksicserére.

A lámpám a szokásos ingyen postával jött Kínából, kábé két hét alatt szállították ki. Kicsit féltem, hogy a vám majd megdobja a költségeket, de úgy tűnik, a Lumintop hatékonyabban tartja távol a vámosokat, mint a fokhagyma a vámpírokat. Hogy hogyan, azt a csomagolásról mindenki leolvashatja.

A kínai forgalmazó szerint csak 4 dollár

Összegzés:

Több más kínai gyártóhoz hasonlóan a Lumintop is már-már prémium minőségű, kimondottan jó benyomást keltő elemlámpákat kínál viszonylag kedvező áron és Ali Expressen rendelve ingyenes kiszállítással. Az 1 AAA-ról működő apró – mágnesezhető felületeken rögzíthető – Toolt nálam jól kiegészíti a nagyobb, jóval erősebb és külső akkutöltőként is használható EDC21. A ház körüli teendők ellátására bőven elég a kicsi is, de ha messzebbre megyek, sosem felejtem el zsebre vágni a nagyot, plusz még egy töltőkábelt a telefonomhoz. Aztán majd éjjel az erdőben ráérek eldönteni, hogy az EDC erőtartalékait a két eszköz között hogyan osztom meg.